Prejemnikom otroškega dodatka danes prvo nakazilo draginjskega dodatka

Prejelo ga bo skoraj 191.000 družin z več kot 327.000 otroki, ki dobivajo otroški dodatek. Izplačilo bo avtomatično, vloge ni bilo treba oddati.
Fotografija: Otroški dodatek za prvega otroka je odvisen od dohodkovnega razreda in se giblje od 21 do 123 evrov. Če je torej družina umeščena v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Otroški dodatek za prvega otroka je odvisen od dohodkovnega razreda in se giblje od 21 do 123 evrov. Če je torej družina umeščena v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra. FOTO: Leon Vidic/Delo

Država bo danes prvič izplačala draginjski dodatek za otroke. Nakazala ga bo družinam z otroki, upravičenim do otroškega dodatka, in sicer v višini dodatka, ki ga dobijo za prvega otroka, od najmanj 21 do največ 123 evrov. Do draginjskega dodatka so upravičene tudi rejniške družine za otroke do 18. leta. Sledili bosta še dve izplačili.

Družina mora upravičenost do draginjskega dodatka za otroke izkazovati z veljavno odločbo za otroški dodatek za oktober, november in december 2022. Dodatek bo prejela za vse otroke, za katere je upravičena do otroškega dodatka.

Kot smo poročali, je krog upravičencev do draginjskega dodatka širok, nakazali pa ga bodo še 14. decembra in 13. januarja. Prejelo ga bo skoraj 191.000 družin z več kot 327.000 otroki, ki dobivajo otroški dodatek, in sicer avtomatično, brez vlaganja prošenj. Višina bo odvisna od dohodkovnega razreda, kamor spadajo, od 21 do 122 evrov. Za primer – v petem dohodkovnem razredu, kamor je uvrščenih največ družin, prvi otrok v družini dobi 51,60 evra otroškega dodatka, drugi 60,22 in tretji 68,78 evra, družina pa bo za vse tri dobila 154,80 evra draginjskega dodatka na mesec.

image_alt
Danes bo vlada odločala o dvigu pokojnin

Višino draginjskega dodatka si je mogoče izračunati na spletnem mestu gov.si oz. na povezavi sta.si/qrJu8w. Draginjski dodatek se tudi ne bo upošteval pri pravicah iz javnih sredstev, dohodnini in ne bo predmet izvršb.

Vlada je draginjski dodatek za otroke sprejela zato, da bi v draginji pomagala družinam.

Komentarji: