Presenetljivo brez podpore Anže Erbežnik in Arjana Brezigar Masten

Erbežnik brez zadostne podpore za imenovanje za ustavnega sodnika, Brezigar Mastenova za viceguvernerko Banke Slovenije.
Fotografija: Predsednik republike Borut Pahor bo moral ponoviti postopek iskanja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Predsednik republike Borut Pahor bo moral ponoviti postopek iskanja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Čeprav je bila po naših informacijah koalicija dogovorjena, da kandidata za ustavnega sodnika Anžeta Erbežnika in kandidatko za viceguvernerko Arjano Brezigar Masten, ki ju je v imenovanje predlagal predsednik republike, na tajnem glasovanju v državnem zboru podpre, nobeden od njiju ni prejel zadostne podpore za imenovanje. Tako Brezigar Mastenovo kot Erbežnika je podprlo le 44 poslancev, proti jih je bilo 35, tri glasovnice so bile neveljavne.

Za izvolitev na obe funkciji je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, kolikor jih ima tudi koalicija. V SMC, Desusu in NSi, kjer je bil sicer en poslanec odsoten, so nam povedali, da so njihovi poslanci podprli kandidata, medtem ko so v SDS zatrdili, da so vsi njihovi poslanci glasovnice prevzeli, glasovali pa so po svoji vesti. Kje so se torej »izgubili« koalicijski glasovi – da so jima zagotovili tri poslanske glasove podpore, namreč pravi tudi prvak SNS Zmago Jelinčič –, pa je za zdaj zaradi tajnosti volitev praktično nemogoče ugotoviti.

To je sicer že drugi zaporeden spodletel poskus imenovanja novega ustavnega sodnika, na tajnem glasovanju poslanci namreč prav tako niso podprli Andraža Terška, ki se je pred kratkim nanje obrnil z javnim pismom, naj Erbežnika podprejo. »V Sloveniji so žal neke zakostenele strukture, bodisi v pravosodju bodisi v gospodarstvu ali kjer koli drugje, ki ne dopuščajo, da bi prišel kdo, ki razmišlja, ki je razmeroma neobremenjen, ki prihaja od zunaj,« je po glasovanju povedal Erbežnik, ki o točnih razlogih za ta rezultat lahko le špekulira, je pa po njegovo »diskreditacijska kampanja, ki jo je izvajal eden izmed medijev, pripomogla k temu, da so si nekateri premislili«.

Predsednik republike Borut Pahor bo zdaj moral ponoviti postopek iskanja, pri čemer bo za mesti ustavnega sodnika in viceguvernerja objavil nov javni poziv. »Predsednik je kandidatke in kandidate v vseh teh primerih predlagal po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin. Ob zahtevani strokovnosti kandidatk in kandidatov je tako skupaj z vodji poslanskih skupin poskušal ugotoviti tudi potrebno večino za njihovo izvolitev, čeprav je v primerih, ko je glasovanje tajno, ocenjevanje dejanske podpore poslank in poslancev lahko le približno,« so se v sporočilu za javnost odzvali pri predsedniku republike in dodali, da so po mnenju predsednika Pahorja ta posvetovanja kljub temu zelo koristna in jih bo opravljal še naprej.

Se pa ob tem že vrstijo opozorila, da so takšna »presenečenja« na tajnih glasovanjih nevarna, saj se kredibilni kandidati v prihodnje, četudi jim bo obljubljena podpora – kot je bila tudi tokrat –, ne bodo želeli več izpostavljati procesu kandidature.

Preberite še:

Komentarji: