Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Primc nad odločitvijo ustavnega sodišča razočaran

Na volitvah ne bo mogel kandidirati predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, ki je prepričan, da je odločitev neustavna.
Ker je lista Združene desnice v Novem mestu zavrnjena, na volitvah ne bo mogel kandidirati predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki je del koalicije, Aleš Primc (na fotografiji desno) FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Ker je lista Združene desnice v Novem mestu zavrnjena, na volitvah ne bo mogel kandidirati predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki je del koalicije, Aleš Primc (na fotografiji desno) FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
A. S. H., STA
17. 5. 2018 | 16:55
17. 5. 2018 | 19:21
4:12
Ljubljana - Ustavno sodišče pritožb kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti na odločitev volilnih komisij in vrhovnega sodišča o zavrnitvi njihovih kandidatur ni sprejelo v obravnavo.

Volilne komisije so namreč ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Tako so med drugim v Novem mestu in Kranju zaradi premalo žensk na listi zavrnili listo koalicije Kangler & Primc - Združena desnica. V Celju pa so zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice - Demokratične stranke dela in Sloge. Vsi zavrnjeni so se obrnili na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo.

Tako so se prav vsi obrnili še na ustavno sodišče. Minuli teden je senat ustavnega sodišča že odločil, da pritožbe stranke ZL-DSD zaradi zavrnitve kandidatne liste v celjski volilni enoti ne bo sprejel v obravnavo. Kot so pojasnili, pritožbe niso sprejeli v obravnavo, ker niso izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55.b člena zakona o ustavnem sodišču, ki določa, da se pritožba sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.


Ustavno sodišče pritožb Združene desnice ni sprejelo v obravnavo


V sklepu sodišča so tudi zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost.

V Združeni desnici so bili sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj so nekatere njihove kandidatke kandidirale v po dveh volilnih okrajih.

Ker je lista Združene desnice v Novem mestu zavrnjena, na volitvah ne bo mogel kandidirati predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki je del koalicije, Aleš Primc, zaradi zavrnitve liste kandidatov v Kranju pa na volitvah ne bo mogla nastopiti tudi podpredsednica omenjene stranke Metka Zevnik.

Predstavnik koalicije Združena desnica Aleš Primc je izrazil razočaranje nad odločitvijo ustavnega sodišča, da pritožbi na odločitev vrhovnega sodišča o zavrnitvi njihovih kandidatur v novomeški in kranjski volilni enoti ne sprejme v obravnavo. Volivce v omenjenih dveh volilnih enotah je pozval, naj volijo SDS ali katero od drugih pomladnih strank.

Kot je v izjavi novinarjem pred ustavnim sodiščem dejal predstavnik koalicije Kangler & Primc - Združena desnica Aleš Primc, današnja odločitev ustavnega sodišča boli. »Krivica boli in v tem smo blizu tisočem ljudem, ki jim državna uprava in sodstvo delata krivico vsak dan,« je dejal.


Odločitev sodišča po Primčevem mnenju neustavna in nesprejemljiva


Po njegovem mnenju gre za protiustavno in nesprejemljivo odločitev, na kar je po njegovih besedah v odklonilnem ločenem mnenju opozoril tudi ustavni sodnik Klemen Jaklič.

Kljub temu je napovedal, da se bodo zdaj v popolnosti posvetili volitvam, pri čemer bodo skušali narediti vse, da na njih zmaga desnica. Volivce v volilnih enotah Novo mesto in Kranj, kjer njihova lista ne bo mogla kandidirati, je zato pozval, naj na voliščih podprejo SDS ali katero od drugih pomladnih strank. V zvezi z odločitvijo ustavnega sodišča naj bi se sicer podrobneje odzval na petkovi novinarski konferenci.

Ustavno sodišče je namreč danes sklenilo, da pritožb kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti na odločitev volilnih komisij in vrhovnega sodišča o zavrnitvi njihovih kandidatur ni sprejelo v obravnavo. Tako je v veljavi ostala odločitev, da se volilni listi Združene desnice v omenjenih dveh volilnih enotah zavrneta.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine