Ministrica ne bo sedla za pogajalsko mizo

Po tem, ko so v Fidesu zaman čakali na predstavnike vlade in obratno, zdravstvena ministrica obe strani poziva h konstruktivnemu odnosu.
Fotografija: Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje, za zdaj ne bo sedla za pogajalsko mizo s Fidesom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje, za zdaj ne bo sedla za pogajalsko mizo s Fidesom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Direktorji bolnišnic so me relativno pomirili, saj so dejali, da je za paciente kljub stavki dobro poskrbljeno, da so obravnavani na strokovni in varni ravni. Dogovorili smo se tudi o scenarijih v primeru, da se bo stavka nadaljevala,« je dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Pozvala je zdravnike, naj ne umaknejo soglasij za nadurno delo, obe strani v pogajanjih pa, da naj si prizadevata za konstruktiven odnos. Danes se je sestala z generalnima direktorjema UKC Maribor in UKC Ljubljana, z direktorji splošnih bolnišnic ter direktorjema Zdravstvenega doma Ljubljana in Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor o poteku dela v zdravstvenih ustanovah med stavko.

Na novinarsko vprašanje, kolikšen delež zdravljenja je odpadlo v prvih dneh stavke, je ministrica odgovorila, da gre za različne številke: v eni bolnišnici je na oddelku kirurgije odpadlo 30 odstotkov operacij, v drugih pa med pet in deset odstotkov zdravljenj. Prevolnik Ruplova je glede zahtev Fidesa, da sama sede za pogajalsko mizo, dejala, da gre za odločitev vlade in ta je že imenovala pogajalsko skupino. Sama tega, da bi se vanjo vključila, tudi ne bo predlagala.

Dragan Kovačić, direktor Splošne bolnišnice Celje, je podrobneje pojasnil, da do prenaročanj prihaja v desetih do 20 odstotkih primerov, a nikjer še ni resnih motenj dela v bolnišnicah. »Smo se pa na sestanku seznanili z različnimi scenariji v smeri odvzemanja soglasij zdravnikov za povečane obremenitve, zaradi česar smo zaskrbljeni. Predvsem v manjših bolnišnicah bi to povzročilo velike težave. V primeru ene bolnišnice je celo 90 odstotkov zdravnikov napovedalo umik soglasij za nadurno delo, v primeru celjske bolnišnice pa, denimo, 50 odstotkov.«

Direktor Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić je pojasnil, da so prenaročanja v desetih do 20 odstotkih primerov, a nikjer ni še resnih motenj dela v bolnišnicah. FOTO: Leon Vidic/Delo
Direktor Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić je pojasnil, da so prenaročanja v desetih do 20 odstotkih primerov, a nikjer ni še resnih motenj dela v bolnišnicah. FOTO: Leon Vidic/Delo

Če bi prevladal črni scenarij množičnega umika soglasij, bi bile po njegovem najbolj prizadete specialistične ambulante. Zakon določa, da obravnavajo paciente v skladu z urgenco njihovega stanja. Urgentni oddelki ne stavkajo nikjer po Sloveniji. Zdravnike bodo tako najprej razporejali tja, za njimi pridejo oddelki bolnišnic in nato specialistične ambulante. »Najslabši scenarij bi bil, da bi na manjših oddelkih zmanjkovali kadri, zato bi stroke morali združevati in bi tako, denimo, imeli samo internistični oddelek. To pomeni nižanje standardov in želimo si, da se to ne bi zgodilo,« je poudaril. Kot je še povedal, zdravniki za zdaj večinoma podpirajo stavko.

»Nobena sprememba ne sme ogrožati zdravstvenega varstva. Urgence so rdeča linija in ne znam si predstavljati, da bi kateri zdravnik to prestopil,« je poudaril. Dodal pa je, da se je obisk urgenc v zadnjih dneh izrazito povečal.

V Fidesu zaman čakali na predstavnike vlade

Odsotnost vladnih predstavnikov na današnjih stavkovnih pogajanjih v Fidesu razumejo kot njihov umik iz pogajanj. Menijo, da bi lahko stavkovna in stebrna pogajanja potekala sočasno, saj jih vodita dve pogajalski skupini. Vladno pogajalsko skupino za pogajanja s Fidesom vodi Mirko Stopar, stebrna pogajanja pa minister za javno upravo Franc Props.

Člani stavkovnega odbora Fidesa se danes sestajajo na seji glavnega stavkovnega odbora, kjer se bodo seznanili s potekom zdravniške stavke po Sloveniji. »Najverjetneje bomo sprejeli določene odločitve, kako prihodnji teden nadaljevati in na kakšen način,«  je napovedal predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh. V Fidesu sicer še vedno vztrajajo, da bi morala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sodelovati na stavkovnih pogajanjih s sindikatom. V sindikatu vztrajajo tudi, da zdravnikom med stavko ni treba izdajati bolniških listov. Polh je dodal, da bi morali zdravnike administrativno razbremeniti, o tem pa so že večkrat obvestili tudi ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Vladni pogajalec pa ostro o odsotnosti in zahtevah Fidesa

»Po današnjih pogajanjih za plačni steber za zdravstveno varstvo in socialno varstvo lahko povem, da sem vesela, da se pogajanja nadaljujejo, naša želja na sindikalni strani je, da bi se čim prej zaključila,« je dejala Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Obžalovala je odsotnost kolegov iz Fidesa.

Pogajanja z vlado so se nadaljevala po več kot dveh mesecih. Stališče sindikata ostaja po njenih besedah nespremenjeno, pri čemer pričakujejo konkretne predloge vlade v roku 14 dni, ko bodo pogajanja spet stekla.

Vladni pogajalec in minister za javno upravo Franc Props je dejal, da je prebivalstvo živi ščit v rokah interesov zdravnikov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vladni pogajalec in minister za javno upravo Franc Props je dejal, da je prebivalstvo živi ščit v rokah interesov zdravnikov. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ilešič Čujovičeva je na novinarsko vprašanje, kako zaposleni v zdravstvenem in socialnem varstvu občutijo stavko zdravnikov, odgovorila, da jo občutijo predvsem v tem, da odpadajo zdravstvene storitve, in v reakcijah pacientov, ki različno sprejemajo, da stavka poteka že dlje časa.

Po besedah vodje vladne pogajalske skupine, sicer ministra za javno upravo Franca Propsa so z današnjim sestankom pohiteli, da bi jasno pokazali, da so stvari, ki jih želi Fides ločeno urejevati, del skupnega sistema in se je treba v teh okvirih tudi dogovarjati. Poudaril je, da ni sprejemljivo, da si Fides kot ena izmed skupin javnega sektorja zaradi svoje moči, ki jo v resnici ima, lahko izbori ugodnosti. Po njegovih besedah so tisti zaposleni, ki zasedajo najnižja plačna mesta, razumevajoči do potreb oškodovancev v lanskih poplavah, medtem ko tisti, ki so na bolje plačanih delovnih mestih, ne želijo dati svojega prispevka k družbi.  

»Vlada želi s Fidesom nadaljevati pogajanja,« je kljub temu zagotovil minister. Predvidoma jih bodo v ponedeljek spet povabili na pogajanja. Props je glede na pričakovanja, da bodo zdravniki zaostrili stavko, izrazil obžalovanje, da je prebivalstvo njihov živi ščit, predvsem ranljive skupine.

Preberite še:

Komentarji: