Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Putin odprl most, ki povezuje Krim z Rusijo (VIDEO)

Ruski predsednik. ki je most označil zgodovinski dosežek,  se je udeležil slovesnosti, na kateri so odprli najdaljši (in najspornejši) most v Evropi.
Prihodnje leto naj bi dokončali še železniški del mostu. FOTO: Alexander Nemenov/AFP
Prihodnje leto naj bi dokončali še železniški del mostu. FOTO: Alexander Nemenov/AFP
T. V., Be. B., STA
15. 5. 2018 | 14:14
15. 5. 2018 | 16:49
2:44
Most nad ožino, ki je stična točka Črnega in Azovskega morja, je dolg 19 kilometrov in povezuje Rusijo s Krimom, ki ga je Moskva anektirala leta 2014, ko so v Kijevu z oblasti vrgli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča.

​Varnostni ukrepi na slovesnosti ob odprtju mostu, ki mu pravijo tudi Putinov most, so bili poostreni zaradi strahu pred morebitnimi napadi ukrajinskih nacionalistov.

Gradnja mostu, prve kopne povezave Krima z Rusijo, je stala 3,12 milijarde evrov. Avtomobilski promet po mostu bo stekel dan po odprtju, prihodnje leto pa naj bi dokončali tudi železniško progo.
 

»Še naprej bomo gradili takšne projekte«


Putin je most, ki ga je označil za »zgodovinski dosežek«, uradno odprl tako, da se je po njem popeljal za volanom tovornjaka. Ob tem je obljubil, da bodo še naprej v državi gradili takšne projekte. »Gradili bomo nove ceste, mostove, letališča in pristanišča. Izboljšali bomo naša življenja,« je poudaril.


 

Delo »ruskih okupacijskih sil«


Ukrajinski premier Volodimir Grojsman je povedal, da nasprotuje gradnji mostu. »Ruske okupacijske sile, ki začasno okupirajo Krim, nadaljujejo delovanje v nasprotju z mednarodnim pravom,« je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ukrajina je že pred tem nasprotovala gradnji, pri čemer je trdila, da je ta škodovala okolju. Poleg tega večje ladje ne bodo mogle priti v njena pristanišča v Azovskem morju. Ukrajina je gradnjo mostu označila za delo »ruskih okupacijskih sil«.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine