Razkol v SMC? Nekateri naj ne bi izključevali sodelovanja z Janezom Janšo

Izvršni odbor SMC bo opravil prvo analizo minulih državnozborskih volitev in spregovoril o povolilnih korakih.
Fotografija: Zmagovalka volitev izpred štirih let SMC se je na tokratnih volitvah z 9,75 odstotka prejetih glasov uvrstila na četrto mesto. V poslanskih klopeh jo bo po novem zastopalo deset poslancev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zmagovalka volitev izpred štirih let SMC se je na tokratnih volitvah z 9,75 odstotka prejetih glasov uvrstila na četrto mesto. V poslanskih klopeh jo bo po novem zastopalo deset poslancev. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Pogovor bo na izvršnem odboru potekal tudi o morebitnem koalicijskem povezovanju, a dokončnih odločitev o tem po napovedih iz stranke danes predvidoma še ne bo. Po nekaterih informacijah so mnenja o tem, s kom se pogajati za vstop v vlado, različna.

Predsednik SMC Miro Cerar, ki je pred koncem mandata odstopil z mesta predsednika vlade, je že pred volitvami napovedoval, da v koalicijo s SDS Janeza Janše, ki je tokratne volitve dobila, ne bo vstopil. Prejšnji teden je po srečanju s predsednikom drugouvrščene LMŠ Marjanom Šarcem v pisni izjavi poudaril, da se je v pogovoru znova potrdilo, da so stališča o morebitnih povezovanjih po volitvah v obeh strankah ostala enaka tistim iz predvolilne kampanje.


Cerar želi razvojno vlado


Prav tako je srečanje po Cerarjevih navedbah potrdilo željo obeh strank, da Slovenija dobi razvojno vlado, ki bo nadaljevala procese, ki so v zadnjih letih privedli do pozitivnih sprememb in rasti na področjih, ki so za Slovenijo najpomembnejša. Želi si, da bi neformalni in nezavezujoči pogovori v teh dneh »vodili k dogovorom, ki bodo dobri za Slovenijo in bodo temeljili na zavezanosti pravni državi, človekovim pravicam in izboljšanju blaginje«.

Ali to že pomeni nagibanje stranke k vstopu v koalicijo z LMŠ, še ni jasno. Še posebno ne zato, ker po poročanju medijev nekateri v stranki zavračajo logiko vnaprejšnjega izključevanja kateregakoli mandatarja, torej dopuščajo tudi možnost sodelovanja z Janezom Janšo, kar pa je drugi del stranke že ocenil za nesprejemljivo. Zato bi utegnila biti razprava na popoldanski prvi seji izvršnega odbora stranke po volitvah precej vroča.

Komentarji: