Sum na prvi primer različice omikron tudi v Avstriji

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Širi se nova različica virusa. FOTO: Michaela Rehle/Reuters
Odpri galerijo
Širi se nova različica virusa. FOTO: Michaela Rehle/Reuters

16.30 Omikron morda že v Avstriji

O sumu na prvi primer nove koronavirusne različice omikron poročajo tudi iz Avstrije. Na Tirolskem so pri osebi, ki je pred tremi dnevi pripotovala iz Južne Afrike, potrdili okužbo, po začetnem preverjanju virološkega oddelka v Innsbrucku pa se je pojavil konkreten sum, da bi lahko šlo za novo mutacijo, navaja avstrijska agencija APA.

Testni vzorec so poslali v laboratorij na Dunaj, kjer bodo podrobno preučili sestavo virusa in potrdili, za katero različico gre. Rezultate pričakujejo v prihodnjih dneh. Oseba je bila polno cepljena s cepivom mRNA, vendar je drugi odmerek prejela že pred približno devetimi meseci.

Po podatkih NIJZ je v Sloveniji trenutno 39.165 aktivnih primerov okužbe s koronavirusom. FOTO: Matej Družnik/Delo
Po podatkih NIJZ je v Sloveniji trenutno 39.165 aktivnih primerov okužbe s koronavirusom. FOTO: Matej Družnik/Delo

13.48 Omikron tudi na Nizozemskem

Nizozemske zdravstvene oblasti so danes potrdile, da so med 61 okuženimi potniki na letalih, ki sta se v petek na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, doslej potrdili 13 primerov različice omikron. »Preiskave še niso končane. Novo različico bi lahko odkrili še v kakšnem vzorcu,« so sporočili s tamkajšnjega Nacionalnega instituta za javno zdravje.

13.26 Švicarji na referendumu podprli vladne ukrepe proti covidu

Švicarji so na današnjem referendumu podprli zakon o ukrepih proti pandemiji covida-19, ki se med drugim nanašajo tudi na covidno potrdilo. Kot kažejo volilne projekcije, ki jih je objavil švicarski inštitut za javnomnenjske raziskave GSF Bern, naj bi zakon podprlo 63 odstotkov volivcev.

Omenjeni zakon med drugim daje pravno podlago za uporabo covidnega potrdila, ki vsebuje podatke o tem, ali je oseba bila cepljena oziroma je prebolela covid-19. Pobudniki referenduma menijo, da je zakon diskriminatoren in da covidno potrdilo, ki je od septembra potrebno za dostop do restavracij in drugih zaprtih javnih prostorov in dejavnosti, ustvarja sistem »apartheida«. To je bilo sicer že drugo glasovanje o odzivu švicarske vlade na pandemijo v manj kot šestih mesecih. Junija je 60 odstotkov volivcev odobrilo podaljšanje nacionalnih ukrepov. Referendumsko kampanjo so sicer zaznamovale napetosti in sovražno vzdušje.

V Švici je tako kot drugod v Evropi v minulih mesecih narasla jeza med državljani zaradi uvedenih omejitev za zajezitev novega koronavirusa in pritiska za cepljenje. Današnji referendum je potekal tudi v senci širjenja nove različice omikron, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija označila za skrb vzbujajočo.

image_alt
Vlada za tiste, ki prihajajo z območij z omikronom, določila karanteno

09.41 V soboto potrdili 1478 primerov koronavirusa

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v soboto v Sloveniji opravili 3402 PCR testa in potrdili 1478 primerov okužbe s koronavirusom. Delež pozitivnih je tako znašal 43,3 odstotka. Opravili so tudi 47.221 hitrih antigenskih testov. Umrlo je 23 oseb s covidom-19. 

Po podatkih NIJZ je v Sloveniji trenutno 39.165 aktivnih primerov okužbe s koronavirusom, kar je 881 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej zmanjšalo za 43 na 1858. Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno hospitaliziranih 1120 oseb, od tega jih 283 potrebuje intenzivno terapijo. Najmlajši covidni bolnik v bolnišnici je star 26 let, najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno nego, pa 31 let, kažejo podatki vlade. Polno cepljene so 1.146.403 osebe oziroma 54,4 odstotka celotne populacije. 

V Švici bo danes potekal referendum o odpravi nekaterih omejitev v povezavi s covidom-19. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
V Švici bo danes potekal referendum o odpravi nekaterih omejitev v povezavi s covidom-19. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

07.44 Različico novega koronavirusa omikron potrdili tudi na Češkem

Oblasti na Češkem in v Avstraliji so potrdile prve primere različice novega koronavirusa omikron v teh državah. Izrael bo za omejitev širjenja nove različice danes zaprl meje za vse tujce. Tudi okuženi potniki z letal, ki sta se na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, imajo po navedbah oblasti verjetno to različico. Na Češkem so prvi primer nove virusne različice, ki se po prvih ugotovitvah zelo hitro širi, potrdili v bolnišnici v mestu Liberec na severu države. Pacientka je prišla v državo iz Namibije prek Južne Afrike, kjer so nedavno kot prvi potrdili primere nove različice, ima pa blage simptome bolezni.

V Izraelu, kjer so novo različico prvič potrdili v petek, bo od danes zvečer veljala prepoved vstopa v državo za vse tuje državljane, z izjemo posameznih primerov, ki pa jih bo moral odobriti poseben odbor, so sporočili iz urada izraelskega premierja. Nizozemske zdravstvene oblasti so v soboto sporočile, da so med 61 okuženimi potniki na letalih, ki sta se v petek na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, verjetno tudi primeri okužbe z novo različico. »Različica omikron je bila verjetno odkrita med testiranimi osebami,« so sporočili z Nacionalnega instituta za javno zdravje. Kot so dodali, bodo to dokončno potrdili z dodatnimi analizami, katerih rezultati bodo predvidoma znani danes.

V Avstraliji pa so različico omikron prvič potrdili pri dveh potnikih, ki sta v soboto iz Južne Afrike pripotovala v Sydney, so danes sporočile regionalne zdravstvene oblasti. Potnika sta v Avstralijo priletela z letalom Qatar Airways prek Dohe.

05.00 Prvi primer omikrona v Italiji

V Italiji so včeraj potrdili prvi primer nove različice novega koronavirusa omikron. Kot je sporočil italijanski inštitut za javno zdravje, gre za potnika iz Mozambika. »Bolnik in člani njegove družine so v dobrem zdravstvenem stanju,« so še sporočili v Rimu.

Preberite še:

Komentarji: