Rdeči križ poravnava dolgove s prodajo parcel

RKS še zmeraj ni poravnal vseh dolgov za vse dražji hotel Arija - Kar 13 podizvajalcev je tožilo za približno 3 milijone evrov
Fotografija: Hotel Arija, Debeli Rtič Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Hotel Arija, Debeli Rtič Foto Leon Vidic

Debeli rtič - Včeraj bi morali na Rdečem križu Slovenije izpeljati dražbo za prodajo približno 3000 kvadratnih metrov velike parcele v Ankaranu, vendar dražbe ni bilo, saj je edini zainteresirani kupec, ki je vplačal 32.500 evrov varščine, odstopil od nakupa. Denar bodo vrnili prej kot v 14 dneh, glavni odbor RKS pa se bo odločil, kako s prodajo nepotrebnega premoženja naprej, nam je povedala podpredsednica in zastopnica RKS Irena Nečemer.

Rdeči križ Slovenije že nekaj časa prodaja nepotrebno premoženje, saj ima kar precej obveznosti do podizvajalcev hotela Arija v mladinskem zdravilišču na Debelem rtiču. Hotel je leta 2008 začelo graditi podjetje Vegrad (pod tedanjim vodstvom Hilde Tovšak) in je bil zgrajen 15. 12. 2009. Investicija v hotel je znašala 8,4 milijona evrov. In kot nam je povedala Irena Nečemer je bila pogodbena vrednost za gradnjo hotela RKS Vegradu tedaj 7,5 milijona evrov. Toda že tedaj so neposredno podizvajalcem plačali za 1,89 milijona evrov, saj se je veliki gradbinec že znašel v težavah. Vegrad je propadel, veliko podizavajalcev pa ni prejelo plačila za opravljeno delo. Zato jih je 13 tožilo RKS, češ, da so imeli z Rdečim križem pogodbo, ki je predvidevala neposredno poravnavo računov, če jim Vegrad ne bo hotel ali mogel plačati.

Hotel Arija, Debeli Rtič Foto Leon Vidic
Hotel Arija, Debeli Rtič Foto Leon Vidic

 

Investicija v hotel Arijo je iz leta v leto dražji


Irena Nečemer je povedala, da je bilo zahtevkov za približno 3 milijone evrov in da jim je RKS doslej plačal 2,45 milijona evrov. Ena tožba za okoli pol milijona evrov pa je še odprta. V nekaterih tožbah so uspeli prepričati sodišča, za omenjenih 2,45 milijona pa obstaja pravnomočna sodna odločitev, ki pa za RKS ni dokončna, saj so v več primerih (za večji del zneska) sprožili zahtevek za reviziijo na vrhovnem sodišču. »Lahko se zgodi, da nam vrhovno sodišče v vseh primerih ugodi,« pravi Irena Nečemer, ki pojasnjuje, da ima RKS opredeljenega nekaj nepotrebnega premoženja, ki ga prodajajo zato, da poravnajo najete dolgove. Kredite so najeli zato, ker morajo po pravnomočnih sodbah dolg podizvajalcem poravnati v 15 dneh.

Zemljišče, ki je bilo zdaj na prodaj, je bilo ocenjeno na 325.000 evrov in je bila zato takšna tudi izklicna cena. Gre za zemljišče v bližini gostišča Andor v Ankaranu in je označeno kot nezazidano stavbno zemljišče. Kdaj bo občina dovolila gradnjo na njem, ni povsem jasno. Prav od tega je v največji meri odvisen interes kupcev. Irena Nečemer je povedala, da bo glavni odbor že naslednji teden odločal, ali bodo ponovili dražbo, ali pa bodo skušali do gotovine priti s prodajo drugih nepremičnin.

Preberite še:

Komentarji: