Regeneron je učinkovit v zgodnji fazi bolezni

Tega zdravila ni mogoče uporabiti za vse, ki se okužijo, ker je dostopen v omejenih količinah in je cena odmerka okrog dva tisoč evrov.
Fotografija: V Veliki Britaniji je bilo novo zdravilo za zdravljenje covid bolnikov odobreno že pred časom; zdaj je na voljo tudi pri nas. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V Veliki Britaniji je bilo novo zdravilo za zdravljenje covid bolnikov odobreno že pred časom; zdaj je na voljo tudi pri nas. FOTO: Shutterstock

Regeneron, najnovejše zdravilo za zdravljenje covida-19, je na voljo tudi pri nas, je v ponedeljek oznanil minister za zdravje Janez Poklukar in starejšim od 65 let ob pozitivnem PCR-testu predlagal, naj obiščejo osebnega zdravnika ter se z njim posvetujejo glede infuzije tega zdravila. Za kakšno zdravilo sploh gre? Strokovna pojasnila smo poiskali pri biokemiku dr. Romanu Jerali, vodji odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu.

Dr. Roman Jerala pravi, da se zdravilo regeneron uporablja za zdravljenje v začetnih stopnjah covida-19, s čimer zmanjšamo verjetnost hujšega poteka bolezni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dr. Roman Jerala pravi, da se zdravilo regeneron uporablja za zdravljenje v začetnih stopnjah covida-19, s čimer zmanjšamo verjetnost hujšega poteka bolezni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kaj je regeneron?

To zdravilo je zmes dveh različnih protiteles, ki nevtralizirata virus. Torej gre za podobna protitelesa, kot jih proizvaja naše protitelo po cepljenju, le da delujejo takoj, medtem ko po cepljenju traja več tednov, da razvijemo protitelesa. Protitelesa iz tega zdravila se vežejo na virusni protein S in preprečijo njegovo vezavo na naše celice in s tem omejijo razmnoževanje virusa.

Dr. Tatjana Lejko-Zupanc. FOTO: Blaž Samec
Dr. Tatjana Lejko-Zupanc. FOTO: Blaž Samec


Kdaj je zdravilo najbolj učinkovito?

Predvsem je učinkovito v zgodnjih fazah bolezni, medtem ko v kasnejših fazah, ko je že potrebna hospitalizacija, ni več. Pokazalo se je celo, da lahko aplikacija tega zdravila pacientom, ki so že na kisiku, celo poslabša bolezen. To zdravilo se proizvaja v industrijskih fermentorjih na sesalskih celičnih kulturah. Sicer pa je v stopnjah registracije še nekaj podobnih zdravil tega tipa.

image_alt
Posvetovalna skupina predlagala cepljenje s cepivi mRNA
Gre za dovolj preizkušeno zdravilo?

Zdravilo je dobro preizkušeno in že februarja letos je Ema sporočila mnenje, da se nacionalne agencije lahko odločijo za njegovo uporabo. V ZDA je zdravilo dobilo izredno dovoljenje za uporabo novembra 2020. Ema bo predvidoma najkasneje v dveh mesecih izdala dovoljenje, ker so bili opravljeni pregledi varnosti, učinkovitosti, testiranja na živalih, toksičnosti, čistosti, proizvodnje in drugih zahtev za odobritev zdravila.Koliko časa se uporablja regeneron?

Eden prvih pacientov, zdravljenih s tem zdravilom, ko še ni bilo odobreno v ZDA, je bil v začetku oktobra 2020 tedanji ameriški predsednik Donald Trump, ki je poleg več drugih zdravil dobil »konjsko dozo« – osem gramov protiteles.Za kaj se uporablja?

Zdravilo se uporablja za zdravljenje v začetnih stopnjah covida-19, s čimer zmanjšamo verjetnost hujšega poteka bolezni. V klinični študiji je zdravilo zmanjšalo smrtnost za 20 odstotkov pri pacientih, ki niso imeli lastnih protiteles. Zdravilo je namenjeno predvsem ljudem s povečanim tveganjem za težji potek bolezni, še posebej tistim, ki ne morejo odgovoriti na cepljenje. Zato je pomembno, da ljudje, ki imajo več dejavnikov tveganja, predvsem starejši od 65 let, tisti z imunskimi pomanjkljivostmi ali drugimi boleznimi, ki pomenijo tveganje, po okužbi ali tveganem stiku čim prej stopijo v stik z zdravnikom. Ta presodi, ali je regeneron smotrno uporabiti. Ne moremo pa tega zdravila uporabljati za vse, ki se okužijo, ker je dostopen v omejenih količinah in je cena odmerka okrog dva tisoč evrov.

Ali mora prejemnik zdravila ostati v bolnišnici?

Zdravilo se injicira z intravenozno infuzijo, zato mora to opraviti medicinsko osebje, po aplikaciji pa ni treba ostati v bolnišnici.

Komentarji: