Pred več cepilnimi centri danes dolge vrste

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Zanimanje je predvsem za poživitveni odmerek, medtem ko je cepljenje s prvim odmerkom še vedno na zelo nizki ravni. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Zanimanje je predvsem za poživitveni odmerek, medtem ko je cepljenje s prvim odmerkom še vedno na zelo nizki ravni. FOTO: Matej Družnik/Delo

18.54 Nekatere bolnišnice omejujejo obiske

Nekatere slovenske bolnišnice ob slabšanju epidemioloških razmer v državi omejujejo obiske bolnikov. Celjska bolnišnica omejuje obiske otrok na enega obiskovalca. Tudi v novomeški bolnišnici in UKC Ljubljana bodo v posebnih primerih dovolili obiske po enega svojca posameznega bolnika.

18.49 Cepilni centri danes s povečanim obiskom

V cepilnih centrih po Sloveniji danes beležijo povečan obisk, marsikje so se vile dolge vrste. Po podatkih cepilnih centrov je povečano predvsem zanimanje za cepljenje s poživitvenim odmerkom, ki ga lahko cepljeni z vektorskimi cepivi po novem prejmejo po preteku vsaj dveh mesecev od zadnjega odmerka.

Ob povečanem zanimanju za cepljenje so danes v Zdravstvenem domu Ljubljana povečali število ekip za izvajanje cepljenja. V prihodnjih dneh bodo v ta namen podaljšali tudi čas delovanja cepilnega centra in dodatno povečali število cepilnih ekip, cepljenje pa bodo izvajali tudi med vikendom. »Da se čim bolj približamo potrebam naših uporabnikov, omogočamo tudi naročanje na cepljenje neposredno na proste termine,« so sporočili.

V zdravstvenem domu Ljubljana so v torek cepili 702 osebi, od tega s prvim odmerkom 154 oseb, s tretjim odmerkom pa 361 oseb. Danes pa so do 12. ure cepili 436 oseb, od tega s prvim odmerkom 17 oseb, s tretjim pa 361 oseb, so sporočili.

Danes in v prihodnjih dneh v cepilnem centru za naročene paciente izvajajo tudi sočasno cepljenje proti covidu-19 in proti gripi. 

Tudi v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor so po besedah pomočnika direktorja Aleksandra Jusa opazili povečan interes za cepljenje, predvsem za cepljenje s poživitvenim odmerkom. Zato so število cepilnih ekip povečali na tri, enako bodo ravnali tudi v prihodnjih dneh, ko pričakujejo povečano zanimanje za cepljenje s poživitvenim odmerkom. Po besedah Jusa so namreč zanimanje za cepljenje s poživitvenim odmerkom izkazale tudi posamezne poklicne skupine, ki so bile v sklopu nacionalne strategije cepljene z vektorskimi cepivi konec marca oziroma v začetku aprila.

Kot je še opozoril Jus, pa je zanimanje za cepljenje s prvim odmerkom še vedno na zelo nizki ravni. Danes so namreč na cepilnem mestu v Mariboru s prvim odmerkom cepili 42 posameznikov, medtem ko so s poživitvenim odmerkom cepili 283 posameznikov.

V cepilnem centru Zdravstvenega doma v Kranju so danes posamezniki na cepljenje čakali v več deset metrov dolgi vrsti, a je cepljenje po podatkih zdravstvenega doma teklo tekoče. Do 16. ure so tako proti covidu-19 cepili približno 440 posameznikov, od tega 330 s poživitvenim odmerkom.

Povečan obisk v prihodnjih dneh pričakujejo še v cepilnih centrih v Celju in Novem mestu. Po besedah koordinatorice cepljenja v Zdravstvenem domu Celje Doroteje Štruc bodo v četrtek na cepilnem centru cepili s cepivom pfizer, za kar že beležijo višje število naročenih na cepljenje s poživitvenim odmerkom. Opažajo tudi povečano zanimanje za cepljenje proti gripi. Kot je zatrdila Štruceva, so na povečan obseg cepljenja pripravljeni, omogočili bodo dodatne termine, na zalogi pa imajo tudi zadostne količine cepiva.

Tudi direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je za STA zatrdila, da za zdaj cepljenje poteka gladko, če se bo povpraševanje povečalo, pa bodo aktivirali dodatne cepilne ekipe in omogočili dodatne termine. Kot je še dodala, upa, da bodo povečan obseg cepljenja beležili tudi v prihodnjih dneh.

16.16 Presejalni programi za odkrivanje raka Zora, Dora in Svit se izvajajo nemoteno 

Presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih obolenj Zora, Dora in Svit bodo kljub epidemiološkim ukrepom na področju zdravstvene dejavnosti še naprej nemoteno potekali. Na Onkološkem inštitutu Ljubljana prebivalce Slovenije pozivajo, naj se odzovejo na vabila omenjenih programov.

Zadnji sprejeti ukrepi vlade za obvladovanje covida-19 na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti so v javnosti sprožili vprašanja, kako je z delovanjem preventivnih programov za zgodnje odkrivanje raka. V presejalnih programih Zora, Dora in Svit so zato danes objavili skupno izjavo, v kateri sporočajo, da se bodo vsi trije programi izvajali naprej kot do sedaj.

Sodelavci presejalnih programov za raka priporočajo, da se prebivalci Slovenije odzovejo vabilom in se udeležijo presejalne mamografije in ginekološkega pregleda ter se testirajo na prikrito krvavitev v blatu, kot so to počeli že pred pandemijo. Ob tem velja, da je za udeležbo v presejalnih programih potrebno izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

»Z dodatnimi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa smo v vseh treh programih poskrbeli za varno obravnavo udeležencev in delo zaposlenih,« so zagotovili. Udeležence presejalnih programov pa prosijo, naj upoštevajo ukrepe izvajalcev in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Posebej pozivajo vse ženske, ki še niso prejele vabila na preventivni ginekološki pregled za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu od svojega izbranega ginekologa, naj se na pregled naročijo same, če so od zadnjega pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu minila že tri leta ali več. 

14.34  V UKC Ljubljana se zaradi porasta števila covidnih bolnikov bližajo robu svojih zmogljivosti

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zaradi poslabšanja epidemioloških razmer in posledičnega povečanega sprejema covidnih bolnikov svarijo, da se bližajo robu svojih zmogljivosti. Ob tem opozarjajo, da bodo pritiski na klinični center v prihodnjih dneh najverjetneje še narasli. Bolj kot bolniških postelj jim še vedno primanjkuje kadra. »Situacija je resnično zaostrena, bližamo se robu zmogljivosti,« je v današnji izjavi za medije ob povečanem sprejemu covidnih bolnikov opozoril v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Jože Golobič. Po njegovih besedah ima UKC Ljubljana več težav kot s prostimi posteljami s zdravstvenim kadrom, ki ga primanjkuje. Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je ob tem pojasnila, da ima naša največja bolnišnica na kirurški, interni in nevrološki kliniki skupaj pripravljenih 70 intenzivnih postelj za zdravljenje bolnikov brez covida-19, ki jih ohranjajo tudi v času epidemije.

Ob tem Buturović Ponikvarjeva ocenjuje, da je zelo verjetno, da se bo število covidnih bolnikov še povečalo, kar bo pomenilo dodatne obremenitve za infekcijsko kliniko in diagnostično-terapevtski servis (DTS). »Takega pritiska nismo pričakovali, vendar druge izbire, kot da se z njim spopademo, nimamo,« še pojasnjuje strokovna direktorica. Pri tem izpostavlja pomen delovanja centra za transplantacijo, ki edini v državi deluje v UKC Ljubljana. »Moramo ga ohraniti do zadnjega diha,« poudarja Buturović Ponikvarjeva. Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko tudi sam opozarja na pomanjkanje kadra, zlasti medicinskih sester na intenzivnih oddelkih. Na kliniki po njegovih besedah zato že od 28. septembra skorajda ne izvajajo elektivnih operacij.

13.19 Na Hrvaškem največ novih okužb od decembra lani

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 13.031 testih potrdili 4573 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od 10. decembra lani, ko so potrdili  rekordnih 4620 novih okužb v enem dnevu. V zadnjih 24 urah je umrlo 41 covidnih bolnikov, je danes v Zagrebu potrdil nacionalni štab civilne zaščite.

Danes objavljeno število je nekoliko višje kot prejšnjo sredo, ko so potrdili 4571 okužb. V sredo pred dvema tednoma pa so potrdili 3162 primerov. V državi se posledično viša število aktivnih primerov okužbe, ki jih je danes 22.700. V bolnišnicah se zdravi 1634 covidnih bolnikov, med njimi jih 198 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev.

Na Hrvaškem je v zadnjih 24 urah umrlo 41 covidnih bolnikov, od 25. februarja lani pa že 9332. Na zagrebški infekcijski kliniki so potrdili, da je v torek umrla mlada mamica, okužena s covidom, ki je bila na ventilatorju in so ji morali predčasno sprožiti porod.

13.10 Stroka nekaterim skupinam posebej priporoča cepljenje s poživitvenim odmerkom

Različica delta je nekoliko spremenila možnosti obvladovanja epidemije s cepivi, a cepiva proti covidu-19 še vedno nudijo zelo dobro zaščito pred hudim potekom bolezni, hospitalizacijami in smrtmi, poudarja vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. So pa nekoliko spremenili priporočila glede cepljenja s poživitvenim odmerkom. Kot je na današnji novinarski konferenci glede covida-19 pojasnila Beovićeva, se je pri vseh cepivih zelo dobro ohranila učinkovitost v preprečevanju hudih potekov bolezni in smrti. Zlasti vektorska cepiva pa nekoliko slabše ščitijo pred okužbo s trenutno krožečo različico delta. Zato je med spremembami glede uporabe tretjega odmerka cepiv proti covidu-19, ki jih je prejšnji teden predlagala posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), tudi priporočilo za cepljenje s poživitvenim odmerkom za osebe, ki so bile cepljene z vektorskima cepivoma.

Kot je na današnji novinarski konferenci glede covida-19 pojasnila Beovićeva, se je pri vseh cepivih zelo dobro ohranila učinkovitost v preprečevanju hudih potekov bolezni in smrti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kot je na današnji novinarski konferenci glede covida-19 pojasnila Beovićeva, se je pri vseh cepivih zelo dobro ohranila učinkovitost v preprečevanju hudih potekov bolezni in smrti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Glede na trenutno epidemiološko situacijo je poživitveni odmerek za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi, priporočljiv s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju. Poživitveni odmerek po besedah Beovićeve trenutno posebej priporočajo tudi starim 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo. Posvetovalna skupina sicer ni izrecno opredelila, za katere poklicne skupine gre, je pa Beovićeva danes pojasnila, da je mišljeno predvsem zdravstvo, socialno varstvo, šolstvo, sem pa sodijo tudi gostinstvo in športniki, ki so v stiku s številnimi ljudmi. Z definicijo se niso želeli omejiti na določene skupine, ampak prepustiti, da vsak zase presodi, ali sodi v takšno skupino, in se gre cepit.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

12.54 V Nemčiji svarila pred pandemijo necepljenih

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes posvaril, da se Nemčija sooča s pandemijo necepljenih, in pozval k strožjim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V nekaterih deželah se soočajo s hitrim porastom covidnih bolnikov na intenzivni negi, zaradi česar so že začeli premeščati bolnike v druge bolnišnice. »Pandemija je vse drugo kot končana,« je povedal minister. Po njegovem je nujno, da se prepreči preobremenjenost zdravstvenega sistema, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po njegovem bi morali v domovih za starejše uvesti koncepte testiranja, na območjih z večjo incidenco pa bi dostop do večine storitev omogočil le cepljenim in prebolelim. »Ne gre za cepilno nasilništvo, ampak da se izognemo preobremenjenosti zdravstvenega sistema,« je dodal.

11.15 V Avstriji potrdili več kot 6500 okužb, največ letos

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 6506 okužb z novim koronavirusom, kar je največ letos. Umrlo je 20 covidnih bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Avstriji zaznavajo porast števila okužb z novim koronavirusom. Še pred tednom dni so poročali o 4200 novih okužbah. Nazadnje so po več kot 6000 okužb dnevno imeli lani novembra. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 ljudi se je povzpela na 429, še dan prej je bila 403,9, je še razvidno iz podatkov pristojnih oblasti. Trenutno imajo v avstrijskih bolnišnici 1752 covidnih bolnikov, kar je 149 več kot dan prej in 495 več kot pred tednom dni. Na intenzivni negi je 333 ljudi.

10.30 V Italiji v torek 2834 okuženih

Če smo v Sloveniji včeraj odkrili 3456 okuženih, so jih v bistveno večji Italiji le 2834, čeprav so opravili kar 238.354 testov PCR.

10.10 V Sloveniji v torek umrlo 18 ljudi

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v torek v Sloveniji za posledicami covida umrlo 18 ljudi. Hospitaliziranih je 670 ljudi, od tega na intenzivni negi 159 ljudi.

image_alt
Kvadratni meter prostora in liter zraka

9.55 Vodjo protestov proti covidnemu potrdilu v Trstu izgnali iz Rima

Vodjo nedavnih protestov proti covidnemu potrdilu v Trstu Stefana Puzzerja so rimske oblasti izgnale iz italijanske prestolnice. V Rimu je namreč v torek postavil stojnico, na kateri je protestiral, zbralo pa se je še več sto njegovih somišljenikov. V prestolnico ne sme eno leto, poročajo tuje tiskovne agencije. Puzzer je, potem ko so v Trstu zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom prepovedali proteste, v torek na osrednjem rimskem trgu Piazza del Popolo postavil stojnico, na kateri je zahteval odpravo covidnega potrdila. Z njim tudi v Italiji ljudje dokazujejo, ali so cepljeni proti covidu-19, ali so to bolezen preboleli, ali pa imajo negativni test na novi koronavirus. Od sredine oktobra je potrdilo obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju.

9.40 Rekordnih 3456 okuženih

V torek so v Sloveniji potrdili rekordno število okuženih na posamezni dan – 3456. Opravili so 7722 testov PCR, pozitivnih je torej 44,7 odstotka vseh testiranih, poroča NIJZ. Doslej je bilo največ okuženih v enem dnevu 5. januarja letos, tedaj so našteli 3428 okuženih.

Trenutno je v Sloveniji 29.354 aktivnih primerov okužbe, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je 2223.

Z vsemi odmerki cepiva je sicer v Sloveniji trenutno cepljenih 1.120.575 ljudi.

image_alt
Tretji odmerek priporočen starejšim od 50 let in ranljivim

7.50 V ZDA cepivo proti covidu-19 za otroke od pet do 11 let odobril tudi CDC

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v torek v ZDA sledil upravi za hrano in zdravila ZDA (FDA) in odobril izredno uporabo Pfizer/Biontechovega cepiva proti covidu-19 za otroke, stare od pet do 11 let. Direktorica CDC Rochelle Walensky je odobritev izdala kmalu po priporočilu panela znanstvenih svetovalcev CDC.

Z odločitvijo CDC ima zdaj možnost za cepljenje proti covidu-19 28 milijonov otrok v ZDA, ki so stari od pet do 11 let. Dobili bodo po dva odmerka, vendar le tretjino odmerka, ki je namenjen za odrasle.

Preberite še:

Komentarji: