Rešitev stanovanjskega problema: stroškovne najemnine in garancija za kredit

Med poglavitnimi rešitvami predloga so državne garancijske sheme za nakup prvega stanovanja, javna najemniška služba, uvedba stroškovne najemnine in zadrug.
Fotografija: Do stanovanj naj bi, če bo predlagan zakon zaživel, lažje dostopali zlasti ranljive skupine, od mladih do socialno ogroženih. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Do stanovanj naj bi, če bo predlagan zakon zaživel, lažje dostopali zlasti ranljive skupine, od mladih do socialno ogroženih. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Minister za okolje in prostor Simon Zajc in državni sekretar Aleš Prijon sta predstavila predlog novega zakona, za katerega sta prepričana, da zelo dobro naslavlja težave, s katerimi se soočamo na stanovanjskem področju.

Med najpomembnejšimi ukrepi, s katerim bodo izboljšali dostop na najemni trg, bodo transformacija neprofitnih najemnin v stroškovne, državne garancije za kredit za nakup prvega stanovanja, vzpostavitev javne najemniške službe in ureditev pogojev za rojstvo zadrug. 

Razliko med neprofitno in stroškovno najemnino bo socialno ogroženim krila država. Ker se mlade družine težko dokopljejo do posojila, bo zanje jamčila država. V skrajnem primeru, da družina ne bo mogla odplačati kredita, bo stanovanje in kredit zanj prevzel stanovanjski sklad, družina pa bo v njem lahko ostala, a bo morala plačevati stroškovno najemnino.

Simon Zajc je prepričan, da predlog odgovarja na težave najema in nakupa stanovanj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Simon Zajc je prepričan, da predlog odgovarja na težave najema in nakupa stanovanj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Poleg tega bodo državni in občinski stanovanjski skladi lažje in več gradili, saj jim omogočajo večje zadolževanje. Svojo investicijo pa si bodo lahko povrnili v 20 letih, kar je polovico manj kot to traja danes. Z vsem naštetim, kot je dejal minister, bodo skušali normalizirati naš najemni trg, saj nam primanjkuje kar 10.000 najemnih stanovanj.

Javna najemniška služba bo delovala pod okriljem državnega stanovanjskega sklada ter skrbela za oddajanje stanovanj, ki jim jih bodo na voljo dali najemodajalci. Zanje bodo našli najemnike, najemnino pa izplačali najemodajalcem. »Na trg želimo dati val stanovanj, ki so v zasebni lasti in se ne oddajajo,« napoveduje.

Zajc je poudaril, da gre za enega najpomembnejših zakonov, ki jih pripravljajo v tem mandatu. V javni obravnavi bo 45 dni; v tem času pričakujejo številne predloge in pripombe, po novem letu pa upajo, da ga bodo lahko vložili v državni zbor. Njegova vsebina sicer sledi tako koalicijski pogodbi kot tudi sporazumu o sodelovanju z Levico.

Preberite še:

Komentarji: