RTV: Največje spremembe čakajo gledalce

Na prvem ohranjajo vse osrednje informativne in magazinske oddaje, drugi bo deloval kot novičarski program. Manico J. Ambrožič bo zamenjala Jadranka Rebernik.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

»Mislim, da so svetniki prepoznali nujno potrebnost sprememb, samo tako se bomo razvijali, rasli in bogatili vsebine za bralce,« je po ponedeljkovem sprejetju predloga programsko-produkcijskega načrta (PPN) javnega zavoda za leto 2022 na današnji novinarski konferenci dejal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

image_alt
Svetniki prisluhnili vodstvu, ne ustvarjalcem programa

Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV, Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV, Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zaveda se, da PPN predstavlja programski in produkcijski izziv, a to vidi kot priložnost, da se javna RTV postavi ob bok evropskim servisom, kakršni so BBC, ORF in ZFD. »Po zgledu BBC smo opredelili, da je naše poslanstvo ne le informiranje, ampak tudi zabava in razvedrilo.« Največji izziv za leto 2022 je zagotavljanje finančnih sredstev, pri čemer bodo morali vzpostaviti tudi dialog z državo.

Večina ustvarjalcev informativnega programa se ne strinja s PPN, glede na njihove kritike sta Grah Whatmough in v. d. direktorja Televizije Slovenija dr. Valentin Areh pojasnila, da so včeraj opravili prvi pogovor z zaposlenimi. Začrtali smo pot, kako priti do rešitev, ki bi zadovoljile vse, gledalce in zaposlene, je dejal Areh, Grah Whatmough pa dodal, da so že določili točke, kjer bi se lahko uskladili: »Dialog bomo vodili znotraj hiše, zavedam pa se, da je spremembe brez podpore kolektiva težko izvajati.«

Novičarski program

Največje spremembe čakajo gledalce, sta prepričana Grah Whatmough in Areh, ki pravita, da je bilo glavno vodilo načrta 2022, da so poskušali prisluhniti čim večjemu številu gledalcev ter njihovim željam in interesom, saj so davkoplačevalci tisti, ki financirajo program. Načrt predvideva dodatno obogatitev na spletu, v novih medijih, kakršno je bilo oktobrsko lansiranje RTV 365. Osrednje mesto na RTV dajejo kulturnim vsebinam, pester informativni program pa bo na drugem programu. Na drugem programu je predviden nov informativni blok od 20. do 22. ure, umakniti nameravajo oddaje, kot so Politično s Tanjo Gobec, Dnevnikov izbor, Globus, Slovenija v letu in Svet v letu.

Urednica informativnega programa Jadranka Rebernik bo nadomestila Manico J. Ambrožič. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 
Urednica informativnega programa Jadranka Rebernik bo nadomestila Manico J. Ambrožič. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo  
»Ne gre za selitev, ampak za to, da na prvem ohranjamo vse osrednje informativne in magazinske oddaje, kot so Studio City, Tarča, Dnevnik, Odmevi, na drugi pa selimo zgolj nekaj kratkih rubrik, ki jih zaradi programske sheme med 19. in 20. uro ne moremo več nikamor umestiti. Drugi program bi radi uveljavili kot novičarski informativni program, tako imenovani live news.« Pri tem je zanikal »manjvrednost« drugega programa in dodal, da bodo morali gledalce navaditi na novo shemo.

Po besedah Areha so na njihov poziv za novo v. d. urednice informativnega programa, ki bi nadomestila Manico J. Ambrožič, ki je zaradi zdravstvenih razlogov prosila za čimprejšnjo menjavo, dobili le eno prijavo. Jadranka Rebernik, dosedanja urednica tretjega programa TVS, ki je nekoč že bila na tem položaju in ima po Arehovih besedah podporo Ambrožičeve, bo (po njegovih besedah še danes) imenovana za novo v. d. urednice informativnega programa.

Preberite še:

Komentarji: