Rudi Medved: Stanje v policiji je alarmantno

Komisija bo z zaslišanjem 30 prič poskušala ugotoviti, kakšno vlogo ima politika pri kadrovanju in odločitvah v policiji.
Fotografija: Rudi Medved pravi, da si mnogi ne upajo spregovoriti o stanju v policiji, saj se bojijo posledic. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Rudi Medved pravi, da si mnogi ne upajo spregovoriti o stanju v policiji, saj se bojijo posledic. FOTO: Leon Vidic/Delo

Že ob napovedi, zakaj se bo parlamentarna komisija ukvarjala z morebitnim prevelikim prepletanjem policije in politike, je Rudi Medved, ki komisijo vodi, poudaril, da policija postaja podaljšana roka politike.

Na podlagi dozdajšnjih ugotovitev in neformalnih pogovorov zaposlenih v policiji pa je svoje mnenje še nadgradil. »Stanje v policiji je skrb vzbujajoče, da ne rečem alarmantno. Politika v policiji ne pušča le prstnih odtisov, ampak izredno globoke sledi, to nam pritrjujejo mnogi, ki se obračajo na nas, ki so zaposleni v sistemu slovenske policije, skupni imenovalec, ki nam ga povedo, pa je, da stanje v policiji še nikoli ni bilo slabše, kot je zdaj.«

Dodal je še, da je mnoge strah spregovoriti o razmerah, ki vladajo v policiji, saj se bojijo posledic. Tam po njegovih besedah že dlje v času te vladajoče strukture vlada izrazita negativna kadrovska selekcija, po menjavah na vodilnih funkcijah zdaj teče drugi krog menjav, premeščanj na nižjih ravneh. Vse izključno z namenom, da bi si sistem v policiji popolnoma podredili.
 

Politika bo odšla, policija ostala


»Vladajoča garnitura bo nekoč odšla, policija pa bo ostala tukaj. Policija, ki mora na najvišji ravni izpolnjevati poslanstvo servisa državljanov,« pravi Medved. Sprašuje pa se, ali bo s takšnim delovanjem politike sploh še servis državljanov.

Komisija bo poskušala ugotoviti, kakšno vlogo ima politika pri kadrovanju in odločitvah v policiji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Komisija bo poskušala ugotoviti, kakšno vlogo ima politika pri kadrovanju in odločitvah v policiji. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Pod SDS se sistem spreminja za obrambo vladajoče politike in za ustrahovanje vseh tistih, ki bi si upali javno izreči kritiko oblasti. Seznam ljudi z dolgoletno profesionalno kariero v policiji, ki so jih zamenjali, je vsak dan daljši. V Tacnu so končali vsi iz vodstvenih struktur, ki so po prepričanju vladajočih in politike ter vrha policije neprimerni, in popolnoma vseeno je, ali izkazujejo visoko stopnjo strokovnosti, za vladajočo politiko so neprimerni,« je poudaril.
 

Premestitev kot način discipliniranja


Kot pravi, moteče zaposlene oziroma tiste, ki jim politično niso všeč ali se ne podrejajo, umaknejo. »Dela jim ne dajo, samo da se jih čim bolj izolira. Ker jim je ponekod znotraj policije službenih mest zmanjkalo, jih pošiljajo v druge institucije, denimo Furs.«

»Vse domneve, ki smo jih izrazili ob ustanovitvi komisije, se potrjujejo, gre za podrejanje policije aktualni politiki in manevre, kako ovirati preiskave, v katerih so udeleženi ali predstavniki vladajoče politike ali pa stranke SDS. Nacionalni preiskovalni urad so tako rekoč demontirali in ga zdaj z minornimi zadevami zasipajo, da se ne bi ukvarjal s tistim, zaradi česar je bil ustanovljen. Preiskovalna skupina bo te manevre javno razgalila,« je še ena od kritik, ki jo je izpostavil.

image_alt
Stroka vse šibkejša, politika pa močnejša


Zato so v komisiji sprejeli dokazni sklep z obsežnim naborom ljudi, ki jih bodo zaslišali. »Menjave, ki tečejo pred našimi očmi, še nikakor niso končane,« pravi sogovornik.

Po njihovih zanesljivih informacijah obstaja seznam več sto ljudi, ki niso po volji zdaj vladajoče politike in jih je treba odstraniti s položajev. Medved je prepričan, da bodo zaslišane priče to tudi potrdile. Kot je še povedal, se bodo v prvi fazi ukvarjali predvsem z razmerami znotraj NPU in z relacijo z vladajočo politiko, ki želi »onemogočiti, amputirati delo NPU«.

Težav z navzočnostjo vabljenih ne vidi, saj se mora (kakor to velja za sodišča) vabljeni odzvati vabilu parlamentarne preiskovalne komisije. Rudi Medved pričakuje, da bi proti koncu leta enkrat lahko že izdali vmesno poročilo o njihovih ugotovitvah.

Preberite še:

Komentarji: