Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sajovic s falusi v Ruparjeve čevlje

Župan trdi, da ni podaril čokoladnih penisov, ampak indijančke, in da so za opozorili politični motivi.
Borut Sajovic. FOTO: Ljubo Vukelič/dokumentacija Dela
Borut Sajovic. FOTO: Ljubo Vukelič/dokumentacija Dela
Blaž Račič
11. 5. 2018 | 20:00
2:44
Tržič – Župan Borut Sajovic, ki je sodelavke na občini za osmi marec obdaril z nagljem, suhim sadjem in čokoladnim falusom, je opozorila zaposlenih iz anonimnega pisma, da gre za popolnoma neprimerno, žaljivo obnašanje na meji spolnega nadlegovanja, označil za tržiško (predvolilno) folkloro.

A pri tem očitno ne gre le za predvolilno folkloro anonimnih pisem, ampak za folkloro neprimernega obnašanja najvišjih predstavnikov občine Tržič. Pred leti je namreč Sajovičev predhodnik na županski funkciji Pavel Rupar »zaslovel«, ko je kot poslanec državnega zbora kolegico poslanko kar iz poslanske klopi pošiljal na preglede mednožja.

Župan Sajovic se je za neprimerno »sladico« včeraj sicer opravičil v izjavi za javnost in priznal, da je bila poteza »premalo premišljena in odklon od pravil poslovnega obdarovanja ter da tudi ne odraža vrednot občinske uprave«. Vendar poskuša župan v isti izjavi zmanjšati težo svojega ravnanja in trdi, da so avtorji anonimnega pisma, ki so ga pred dnevi prejeli občinski svetniki in izpostavlja njegovo sporno ravnanje, »domačinom poznani pisci, ki zaradi lastnih, osebnih političnih interesov blatijo in črnijo ugled občine po tiskanih in socialnih medijih«. »Nobeden od zaposlenih, zaradi vsebine srečanj ali prejetih daril, vodstvu občine ni izrazil, da bi se pri tem počutil neprijetno ali da bi dogodke razumel na način, opisan v anonimni prijavi,« trdi Sajovic. »Šlo je za šaljivo obliko sladice, nikakor pa ne za »čokoladni penis« ali za »falus v obliki čokolade« – to je pretirana, zlonamerna in politično motivirana trditev«, je zapisal Sajovic, ki nam je v telefonskem pogovoru dejal, da je bila sladica zgolj »čokoladni indijanček«. Da so za občino izdelali čokoladne penise, so potrdili tudi v slaščičarni.

Vendar nam je občinski svetniki Klemen Belhar, ki je na zadnjih županskih volitvah zbral dobro četrtino vseh glasov in je na seji občinskega sveta zahteval obravnavo anonimnega pisma, povedal, da je potrditev navedb dobil iz štirih različnih virov. Na seji je predlagal imenovanje posebne komisije, ki bi ugotovila, kaj se je v resnici zgodilo, a njegov predlog ni bil sprejet. Zato je zaposlene napotil, naj podajo prijavo pristojnim, »če so se ob tem ali katerem koli drugem dogodku počutili neprijetno ali je prišlo do kakršnih koli oblik nadlegovanja ali trpinčenja na delovnem mestu«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine