SDS in SLS skupaj na evropske volitve

Kandidate bodo predvidoma predstavili v soboto. Na skupni listi bo imel SDS šest kandidatov, SLS dva.
Fotografija: SLS in SDS odhajata na volitve s skupno listo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
SLS in SDS odhajata na volitve s skupno listo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Čeprav so še v začetku meseca SDS, NSi in SLS govorile o samostojnem nastopu na evropskih volitvah, bosta SDS in SLS najverjetneje nastopili s skupno listo. Predsednika strank Janez Janša in Marjan Podobnik sta se o večini podrobnosti po poročanju TV Slovenija že dogovorila, predlog pa morajo potrditi še organi obeh strank. V soboto pa naj bi predstavili kandidate.

»Mi smo dali pobudo za skupno listo vseh treh strank, in ko so v NSi napovedali samostojen nastop, smo pogovore nadaljevali z SDS,« nam je pojasnil Podobnik, ki je potrdil, da bodo na listi vsi dosedanji evropski poslanci SDS in SLS, in sicer Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin in Franc Bogovič. K tem kandidatom se bo najverjetneje pridružil tudi Franc Kangler ter predstavnika podmladka SDS in predstavnik slovenske manjšine. Za zdaj še ni jasno, ali bo nosilka liste Tomčeva ali Zver. 

S skupno listo si Podobnik obeta vsaj tri poslanske mandate, kar je enako število, kot jih je SDS pred petimi leti osvojila sama. K sodelovanju naj bi stranke spodbujala tudi njihova skupna evropska družina Evropska ljudska stranka (EPP). »Vsakršno drobljenje zmanjšuje rezultat strank, ki gravitirajo k Evropski ljudski stranki. Evropske volitve prav tako izrazito nagrajujejo in favorizirajo skupne večje liste, kar je znano in kot se je pokazalo tudi na prejšnjih volitvah. Optimalno bi bilo, da bi sodelovale vse tri stranke, a tudi to sodelovanje bo zmanjšalo delež izgubljenih glasov,« je odgovoril Podobnik na vprašanje, ali jih je k sodelovanju spodbudila tudi ustanovitev Domovinske lige (DOM), ki bi jim ob morebitnem nastopu na volitvah z radikalnejšim nastopom lahko odnesla nekaj glasov. 

Na skupen nastop se je odzval tudi prvak NSi Matej Tonin, ki je na Twitterju zapisal, da dogovor pozdravlja. »Njuna programska usklajenost je bila v zadnjem obdobju očitna, skupna lista je zato logično nadaljevanje. Vso srečo na volitvah! V Sloveniji EPP lahko računa na dober rezultat.«

Komentarji: