SDS Tatjani Bobnar med drugim očita zlorabo funkcije

Med očitki ministrici za notranje zadeve je poslanec SDS Branko Grims navedel tudi zavajanje javnosti glede migracij in opustitev dolžnostnih ravnanj.
Fotografija: Interpelacijo proti ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar je predstavil poslanec SDS Branko Grims. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Interpelacijo proti ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar je predstavil poslanec SDS Branko Grims. FOTO: Jure Eržen/Delo

Interpelacijo proti ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar, ki jo poslanska skupina SDS vlaga danes, je predstavil Branko Grims.

Grims je uvodoma kritično ocenil štirimesečno vladanje nove vlade in njihovih potez ter naslovil štiri razloge za interpelacijo.

Prvi razlog je odgovornost ministrice zaradi očitne zlorabe funkcije glede migracij in odstranitve zaščitne meje, nedoslednega izvajanja zakonov, samovolje, opustitve dolžnostih ravnanj, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje do ministrstva in ministrice.

Edina se ukvarja z odstranitvijo ograje

»V zadnjih letih je število prehodov upadlo, v letošnjem letu pa se stvari znova drastično poslabšujejo, že v času 31. 8. je bilo po uradnem poročilu policije obravnavanih 1409 prehodov, od lani se je število podvojilo. To pove veliko, še slabše je na področju zlorab glede prošenj za azil. Letos je bilo obravnavanih 10.108. Število je skoraj štirikrat večje od celotnega lanskega leta.«

Slovenija postaja ciljna destinacija migrantov, največ je bilo vlog državljanov Afganistana, je povedal Grims. Zaščitne ograje so se povsod po Evropi pokazale kot najboljše preventivno sredstvo proti ilegalnim migracijam. »Ministrica se edina v Evropi ukvarja z odstranitvijo zaščitne ograje, prav tako pa se pripravlja na integracijo ilegalnih migracij, v konceptu 'multi kulti', kar pa sploh ni njena pristojnost,« je dejal Grims.

Še posebej zaskrbljujoče je – tako Grims – njeno zavajanje javnosti, ko je načrtno enačila begunce z ilegalnimi migranti. Kar po njegovem kaže na naklep, da se ne glede na zakonodajo ilegalne migrante sprejema in integrira na stroške davkoplačevalcev. »Zaščitna ograja ni noben problem za prave begunce, saj matere z otroki iz Ukrajine pridejo normalno na mejni prehod. Izvršilna veja oblasti je dolžna opravljati svoje dolžnosti, k čemur se je ministrica tudi zavezala.« Grims je pri tem navrgel še nekaj kaznivih dejanj, ki so se zgodila pri ilegalnih migrantih, med tistimi, ki so šli skozi Slovenijo, naj bi bili tudi islamski skrajneži.

Drugi razlog je opustitev dolžnostnega ravnanja zaradi priprave strokovnih razlag pred odstranjevanjem ograje na južni meji. »Iz internetnih poročil je bilo lahko zaznati, da je potrebno ograjo še potrditi, povečati, izboljšati. Prejšnja vlada je začela s postopno menjavo žice s panelno ograjo, ki je za prebivalce manj moteča. Sedanja koalicija pa je že pred nastopom napovedala odstranitev meje.«

Število ilegalnih vdorov se je močno povečalo, je povedal Grims. Dejal je, da se je Bobnarjeva zavedala tega in ves čas zavajala javnost. Še 15. julija ob samem začetku je Bobnarjeva javnost zavajala, kar je razvidno iz poročanja N1, ko je zavrnila očitke opozicije, da varnostna ocena ni bila pripravljena, je dejal Grims. Direktorat za policijo je v svoji uradni odločbi ugotovil, da zahtevana dokumentacija ne obstaja. Strokovna analiza o odstranitvi ograje pa ni bila izdelana.

Branko Grims FOTO: Blaž Samec/Delo
Branko Grims FOTO: Blaž Samec/Delo

Med razlogi tudi afera Fotopub in Pirc Musarjeva

Tretji razlog je odgovornost ministrice zaradi opustitve dolžnostnega ravnanja in zavajanja javnosti glede zbiranja informacij o mučenju in posilstvih glede zbranih okoli Fotopuba. Kljub dejstvom policija ni takoj začela zbirati informacij, da bi s tem poskrbela za pravočasne dokaze, ampak je čakala nekaj dni, preden je začela uradne postopke, navaja Grims. Postopek in zbiranje informacij sta se začela šele 20. avgusta. V oddaji Tarča dne 8. 9. je prvi človek Fotopuba Dušan Smodej rekel, da ga policija do takrat še ni obiskala. Po besedah Grimsa oziroma SDS gre predvsem za dvojna merila.

Četrti razlog pa se naslavlja na predsedniške volitve. Ministrstvo je namreč poslalo dopis kandidatke Nataše Pirc Musar. »Pri volitvah je namreč bistvena enakost. Če so nekaj poslali iz ministrstva, bi morali poslati o vseh kandidatih, ni pa dopustno, da so poslali samo od ene kandidatke, kar gre očitno za favoriziranje enega od kandidatov oziroma kandidatke. Ministrica je odgovorna tako subjektivno kot objektivno.«

Ministrica Tatjana Bobnar ni primerna za vlogo ministrice za notranje zadeve, je po naštetih razlogih dejal Grims.

Komentarji: