SDS, NSi in SNS bodo z ustavno obtožbo počakale

Opozicija (še) ne bo vložila predloga ustavne obtožbe zaradi financiranja zasebnih šol.
Fotografija: SDS, NSi in SNS danes ne bodo vložile napovedanega predloga za ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Marjana ŠŠarca. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
SDS, NSi in SNS danes ne bodo vložile napovedanega predloga za ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Marjana ŠŠarca. FOTO: Blažž Samec/Delo

Stranke SDS, NSi in SNS danes ne bodo vložile predloga ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Marjana Šarca, kot so to napovedovale včeraj. V SDS pravijo, da so se poslanske skupine dogovorile, da bodo počakale na decembrsko sejo državnega zbora, ki ima na dnevnem redu novelo SDS, s katero bi uresničili ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva. Šele po seji državnega zbora bodo videli, kako naprej.

Opozicijske stranke so predlog ustavne obtožbe sicer pripravljale zaradi nepripravljenost vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva. Vlada je namreč 22. novembra sporočila, da nasprotuje predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Zofvi), ki ga je 22. oktobra vložila poslanska skupina SDS. S predlogom želi, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v enaki višini kot v javnih šolah, torej 100-odstotno. S tem bi po njihovih navedbah uresničili ustavno odločbo iz leta 2014.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je glede financiranja zasebnih šol povedal, da gre v prvi vrsti za politično odločitev, ki jo mora sprejeti koalicija. »To ni neka tehnikalija, kot se predstavlja, ampak je politična odločitev in jaz mislim, da bo eden od naslednjih koalicijskih vrhov moral ukvarjati tudi s to odločitvijo,« je poudaril minister, ki je sicer dodal, da se mu zdi zanimivo, da nihče ne problematizira tudi neuresničene ustavne odločbe glede financiranja visokega šolstva iz leta 2011. Ne glede na njegovo pozicijo glede javnega šolstva pa pravi, da je vsako odločbo treba reševati in rešiti, saj je to osnova pravne države.

Predlog ustavne obtožbe SDS, NSi in SNS, ki imajo skupaj 36 poslanskih glasov, bi bil brez dodatne podpore Levice in še katere od koalicijskih strank sicer obsojen na neuspeh. O obtožbi predsednika vlade ali ministrov namreč odloči državni zbor z absolutno večino, in sicer 46 glasovi. Če je sklep izglasovan, o morebitni kršitvi ustave nato presoja ustavno sodišče.

Preberite še:

Komentarji: