Sezonskih okužb dihal to jesen bistveno manj

Septembra so pediatri opazili povečan obisk ob težavah zaradi respiratornih boleznih, a je ta upadel takoj po začetku počitnic.
Fotografija: V ambulantah primarnega zdravstva je manj obiskov zaradi akutnih okužb dihal kot lani v tem času. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V ambulantah primarnega zdravstva je manj obiskov zaradi akutnih okužb dihal kot lani v tem času. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je akutnih okužb dihal, razen novega koronavirusa, v zadnjih tednih bistveno manj kot prejšnjo sezono. To v praksi opažata tudi družinska zdravnica Danica Rotar Pavlič in celjska pediatrinja Anita Jagrič Friškovec. Po besedah zadnje je med otroci celo 80 odstotkov manj okužb.

Rotar Pavličeva, ki je tudi predsednica Združenja zdravnikov družinske medicine Slovenije, je za STA pojasnila, da obravnava bistveno manj bolnikov z virusnimi respiratornimi okužbami. Pri tem ne gre le za občutek, ampak teh okužb bistveno manj potrdijo tudi z laboratorijskimi analizami. »Zdaj bi se že morale pojavljati sezonske okužbe. Verjetno je k manjši pojavnosti prispevala higiena kašlja, pa tudi druga preventivna navodila za preprečevanje širjenja okužb,« je dejala za STA.

Takšno stanje opažajo vso jesen, ne le v zadnjih tednih, ko so se poostrili ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Manj je tudi angin, primera gripe v njeni ambulanti še niso imeli. Pri tem je navedla, da je veliko svojih bolnikov cepila proti gripi, bistveno več kot prejšnja leta.

Medtem pa se število bolnikov, ki jih Rotar Pavličeva napoti na testiranje na okužbo z novim koronavirusom, in bolnih s covidom-19 ne zmanjšuje. »Imamo veliko število testiranih in bolnih,« je dejala družinska zdravnica, ki ima ambulanto na Brezovici pri Ljubljani. Po njenih besedah so ji nekateri bolniki, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, dejali, da so se verjetno okužili v službi, nekateri pa v stikih s sosedi.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Obravnavala je, denimo, bolnika, ki ji je sporočil simptome po treh dneh od začetka, za rezultat testa, ki je bil pozitiven, pa je čakal še tri dni. In v tem času je bil v stiku z drugimi. Zato Rotar Pavličeva poziva vse, naj takoj, ko začutijo kakšen simptom, kot je, denimo, glavobol, to sporočijo zdravniku in naj se v tem času ne družijo z drugimi.

Friškovec Jagričeva, ki je tudi predsednica sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo, v zadnjem času med šolarji opaža občutno manj respiratornih okužb. To povezuje predvsem s tem, da so šole zaprte in da je manj druženja.

Septembra, kmalu po začetku šolskega leta, so pediatri opazili povečan obisk ob težavah zaradi respiratornih boleznih, a je ta upadel takoj po začetku počitnic, trend pa se nadaljuje tudi ob šolanju na daljavo, je pojasnila.

Opaža tudi, da so v prvem valu epidemije covida-19 otroci imeli močnejše psihične težave predvsem zaradi izobraževanja na daljavo, ki je zdaj, kot ji pripovedujejo otroci, veliko bolje organizirano kot spomladi. Si jih pa večina želi čim prej vrniti v šolske učilnice. Letos je opazila tudi več zanimanja za cepljenje proti gripi za šolske otroke. »Cepivo smo razdelili tako rekoč takoj,« je Friškovec Jagričeva še povedala za STA.

Tudi podatki, objavljeni na spletni strani NIJZ, potrjujejo navedbe zdravnic. Kot navajajo, je v ambulantah primarnega zdravstva manj obiskov zaradi akutnih okužb dihal kot lani v tem času. Sicer pa v nobenem vzorcu, ki so ga poslali na testiranje, še niso potrdili gripe ali respiratornega sincicijskega virusa.

Najpogostejši povzročitelji okužb dihal so rinovirusi, a se njihov delež v testiranih vzorcih manjša, so navedli na NIJZ. Potrdili so nekaj adenovirusov ter posamezne primere viruse parainfluence, bokavirusa, sezonske koronaviruse in parehoviruse.

Preberite še:

Komentarji: