Sindikalistka v bolnišnici ob službo

Odpuščena delavka Tatjana Petek bo vložila tožbo. Zamerili so ji, ker se je vodstvu bolnišnice postavila po robu.
Fotografija: V bolnišnici v Murski Soboti so krivdno­ odpustili njihovo zaupnico.
Odpri galerijo
V bolnišnici v Murski Soboti so krivdno­ odpustili njihovo zaupnico.

Ljubljana – V Sindikatu zdravstva Slovenije SPUKC so na nogah. Protestirajo, ker je bolnišnica Murska Sobota krivdno­ odpustila njihovo zaupnico. Ta je namreč z zakonom o delovnih razmerjih zaščitena pred tovrstnimi postopki, poleg tega so razlogi za odpoved neutemeljeni, so opozorili v sindikatu.

V SPUKC so prepričani, da bo delovno in socialno sodišče prepoznalo nezakonite ukrepe, a ker je do tja še trnova in draga pot, se sprašujejo, kako je mogoče, da se vodstvo javne ustanove lahko postavi nad zakon. Člane sveta zavoda murskosoboške bolnišnice so pred sejo pretekli teden seznanili z nestrinjanjem z odpovedjo pogodbe Tatjani Petek, nekdanji vodji kadrovske službe, in jih opozorili na nevaren precedens.

»Odločitev direktorja bolnišnice je subjektivna, nepremišljena in zaznamovana z osebnim maščevanjem ter ne zdrži utemeljitve, da je upravičena, ker naj bi to bila dejanja z znaki kaznivega ravnanja. Če bi taka utemeljitev držala, bi tudi njega morala doleteti sankcija odpovedi delovnega razmerja, saj je proti njemu vloženih kar nekaj ovadb,« so sporočili iz sindikata članom sveta zavoda.
 

Pazljivejši UKC Ljubljana


Za primerjavo so v pismu, ki so ga preteklo sredo naslovili na člane sveta, navedli, da vodstvo ljubljanskega kliničnega centra ni krivdno odpustilo glavnega akterja v aferi preskakovanja čakalnih vrst Uroša Smiljića. Postopkov zoper njega namreč niso hoteli izpeljati, saj je obstajala nevarnost, da na sodišču ne bi uspeli in bi ga bili potem dolžni sprejeti nazaj na delo. Smiljić je bil dva dni po tem, ko je bilo omenjeno pismo napisano, odpuščen, a ne iz krivdnih razlogov, pač pa zaradi ukinitve delovnega mesta.

Svet murskosoboškega zavoda ni obravnaval opozoril sindikata niti pod točko razno. Branko Virag,­ predsednik sveta zavoda, je pojasnil, da so apel sindikata prejeli dan pred sejo, torej prepozno. »Svet običajno ne da na dnevni red zadeve v tako kratkem času, ker se potem člani ne morejo ustrezno pripraviti. V konkretnem primeru svet zavoda tudi ni pristojen za razpravljanje in presojanje o zakonitosti ali nezakonitosti odpovedi delovnega razmerja, saj lahko o tem presojajo samo sodišča.«
 

Nekonkretizirani dokazi


Direktor bolnišnice Bojan Korošec je pred časom dejal, da so se za odpoved Tatjani Petek odločili,­ ker ji ne zaupajo več, saj da je javno blatila bolnišnico in njeno vodstvo. Zadeve pozneje zaradi interesa postopkov, ki potekajo, ni hotel podrobneje obrazložiti. Iz odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ki jo je Tatjana Petek prejela 5. aprila, izhaja, da je z neresničnimi izjavami v medijih povzročila hudo moralno škodo delodajalcu in posredovala v javno objavo nekatere osebne podatke. Očitajo ji, da je pri sestavi pogodb o zaposlitvi pri nekaterih delavcih nepravilno določila osnovno plačo oziroma raven strokovne izobrazbe. Tatjana Petek je prek odvetnice Vesne Zakeršnik zavrnila očitke: »Ti niso konkretizirani niti podkrepljeni z dokazi, zato so že zaradi tega neutemeljeni.«
 

Delo za sodišče


Pogrom proti njej se je začel, ko se je javno uprla vodstvu zavoda, ki je trdilo, da jim je svetovala nezakonito plačilo neporabljenega dopusta. Ta je javno zanikala njihove besede. Iz dokumentov je razvidno, da je bila proti takšnim izplačilom. V bolnišnici so si kljub temu izplačali nadomestila za neporabljen letni dopust v višini 21.564 evrov. V letih 2015 in 2016 so ga izplačali direktorju in še 24 zaposlenim.

SPUKC je dan zatem, ko je bila Tatjani Petek vročena odpoved, zahteval zadržanje učinkovanja odpovedi, a neuspešno, zato bo zdaj iskala pravico na delovnem in socialnem sodišču.
 

Komentarji: