Sindikat napovedal kazenske ovadbe zoper vodstvo uprave za varno hrano

Uprava inšpektorjev ni pravočasno obvestila o nepoštenih praksah v mesnicah, s čimer je več kot tri mesece ogrožala zdravje potrošnikov, trdijo v sindikatu.
Fotografija: Inšpektorji za varno hrano so bili o odkritju nedovoljenega alergena v čevapčičih obveščeni šele 12. septembra, čeprav so ga njihovi kolegi, veterinarski inšpektorji, pri vzorčenju odkrili že v začetku junija. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Inšpektorji za varno hrano so bili o odkritju nedovoljenega alergena v čevapčičih obveščeni šele 12. septembra, čeprav so ga njihovi kolegi, veterinarski inšpektorji, pri vzorčenju odkrili že v začetku junija. FOTO: Leon Vidic

Inšpektorji za varno hrano, organizirani v sindikatu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), so napovedali kazenske ovadbe proti vodstvu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ker jih to ni pravočasno obvestilo o prijavah nepoštenih praks v mesnicah trgovskih centrov, s čimer je vodstvo več kot tri mesece ogrožalo tudi zdravje potrošnikov.

Inšpektorji za varno hrano so bili o odkritju nedovoljenega alergena žveplovega dioksida v masi za čevapčiče obveščeni šele 12. septembra preko navodil direktorice inšpekcije UVHVVR Andreje Bizjak, čeprav so njihovi kolegi, veterinarski inšpektorji, nedovoljeni alergen pri vzorčenju odkrili že v začetku junija, je povedal predsednik izvršnega odbora sindikata MKGP Boštjan Štefančič, in trditev podkrepil s kopijo navodil glavnega urada območnim s tem datumom.

Fotodokumentacija Dela
Fotodokumentacija Dela

Fotodokumentacija Dela
Fotodokumentacija Dela

 

O živilih, tveganih za zdravje, bi potrošniki morali biti obveščeni takoj


Takšni komunikacijski zastoji so posledica slabega obveščanja znotraj UVHVVR, »včasih celo sumim, da namenoma«, meni Štefančič. Vse odločitve potujejo prek direktorice inšpekcije UVHVVR ali vodij območnih uradov. Pri obveščanju o tveganjih za zdravje potrošnikov, za kar je šlo pri aferi z nedovoljenim alergenom v čevapčičih, bi bilo treba odreagirati takoj, poudarja. Podobno je vodstvo UVHVVR ravnalo ob aferi s spornimi kebabi, o kateri inšpektorji za varno hrano prav tako niso vedeli nič. Veterinarski kolegi so vzorčili kebabe, namesto da bi nevarne serije izločili iz prometa zaradi pomanjkljive dokumentacije, kot so storili inšpektorji na Hrvaškem mesec dni prej, pravi Štefančič.

V UVHVVR glede izdaje navodil pojasnjujejo, da je takšen ustaljen postopek v primeru suma na izvajanje nedovoljenih praks s strani nosilcev dejavnosti. Glede obveščanja javnosti o potencialno nevarnih živilih pravijo, da je za to primarno odgovoren nosilec živilske dejavnosti. Glede svojega načina obveščanja javnosti o potencialno nevarnih živilih pa, da redno obveščajo o tistih živilih, ki imajo še veljaven rok trajanja, in živilih, ki bi jih potrošnik po preteku roka še lahko hranil doma. Če je živilu rok uporabe že potekel – kakor je bilo v primeru čevapčičev z nedovoljenim alergenom –, pa potrošnikov ne obveščajo.
 

Strokovnjaki za varno hrano podrejeni veterinarjem


V ozadju upora inšpektorjev za varno hrano proti svojemu vodstvu pa nista le zadnji aferi z mesom, temveč dolgoletno nezadovoljstvo z organizacijo UVHVVR. V njej naj bi glavno besedo imeli strokovnjaki za veterino – tudi vodje UVHVVR prihajajo iz nje –, vsi drugi strokovnjaki pa naj bi jim bili podrejeni. Janez Posedi, ki je na mesto generalnega direktorja prišel leta 2015, je obljubil, da bo zadeve uredil, a so se razmere pod njim še poslabšale. V sindikatu govorijo o »neustreznem vodenju, neprimernih odnosih vodstva do inšpektorjev, delovnih sporih in mobingom nad neposlušnimi inšpektorji, ki so opozarjali na nevarnosti in nepravilnosti«.
 

Ministrica Pivčeva naročila nadzor nad upravo


Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je v zvezi z afero čevapčiči napovedala uvedbo nadzora nad ravnanjem UVHVVR. Imenovala je komisijo, ki bo preverila vso dokumentacijo, povezano z nadzorom nad mesnimi izdelki in navodili nadrejenih podrejenim. Od UVHVVR naj bi zahtevala tudi pojasnilo, zakaj potrošnikom, ki so sporne čevapčiče morda zamrznili, ni izdala priporočila, naj jih ne uživajo, ker vsebujejo alergen.

Komentarji: