Šiško ostaja v priporu

Zunajrazpravni senat mariborskega sodišča je na predlog tožilstva Andreju Šišku ponovno podaljšal pripor.
Fotografija: Andrej Šiško. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Andrej Šiško. FOTO: Bojan Rajšek

Potem ko je tožilstvo prejšnji teden vložilo obtožnico proti njemu, vodja Štajerske varde Andrej Šiško, obtožen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, do nadaljnjega ostaja v priporu. Te dni bi se mu ta uradno iztekel, a ga je zunajrazpravni senat mariborskega sodišča na predlog tožilstva ponovno podaljšal.

»Zunajrazpravni senat tukajšnjega sodišča je pripor ob vložitvi obtožnice podaljšal,« je danes za STA potrdila predsednica mariborskega okrožnega sodišča Alenka Zadravec. Tožilstvo je podaljšanje pripora predlagalo zaradi ponovitvene nevarnosti.

Šiško je v priporu od 12. septembra, saj je bilo iz objav z zborovanja Štajerske varde v začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljenju najvišjih predstavnikov države. Sam vztraja, da je šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Kot je znano, je v začetku novembra vrhovno sodišče zavrnilo njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti proti sklepu o odreditvi pripora. Predsednik zunajparlamentarne stranke Gibanje Zedinjena Slovenija je tako v priporu preživel celotno predvolilno kampanjo na lokalnih volitvah, v kateri se je potegoval za župana Maribora.
Po vložitvi obtožnice lahko zunajrazpravni senat pripor podaljšuje dve leti.

Obtožnica, ki jo je tožilstvo vložilo na sodišče prejšnji teden, se nanaša tudi na drugoobtoženega Mateja Lesjaka, nekdanjega člana podmladka SDS, ki čaka na sojenje na prostosti. Zagovarjati se bo moral zaradi pomoči pri kaznivem dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj je domnevno novačil nekaj posameznikov, ki so se udeležili postroja Štajerske varde.

Šišku grozi do pet let zapora. Tožilstvo po poročanju časnika Dnevnik v obtožnici vztraja, da je Šiško med 11. januarjem 2017 in 5. septembrom 2018 pozival in ščuval k spremembi ustavne ureditve in strmoglavljenju državnih organov, ko je na več posnetkih, ki jih je objavljal na spletu, govoril o ogroženosti Slovenije, policijo in vojsko označil za nesposobni varovanja države, pozival k ustanovitvi nezakonitih oblik oboroženih sil v obliki deželnih vard in tedanjemu predsedniku vlade Miru Cerarju grozil, da se mu bo zgodila stara ljudska pravda kramola (nasilni upor).

Junija lani je v Lesičnem – po mnenju tožilstva v nasprotju s slovensko ustavo – ustanovil »deželo Štajersko«, septembra letos pa z Lesjakovo pomočjo pri Apačah protiustavno ustanovil še Štajersko vardo.

Preberite še:

Komentarji: