Škoda po eksploziji ocenjena na 36 milijonov evrov

Nadzorni svet družbe Melamin je podprl predstavljen načrt sanacije.
Fotografija: Požar je zajel kemično tovarno Melamin v Kočevju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Požar je zajel kemično tovarno Melamin v Kočevju. FOTO: Leon Vidic/Delo

Nadzorni svet družbe Melamin se je popoldne na izredni seji seznanil s posledicami hude industrijske nesreče, ki je družbo prizadela v četrtek. Po besedah direktorja Srečka Štefaniča so nadzorniki izrazili zaupanje v predstavljen načrt sanacije. Uprava jih je seznanila tudi s škodo, ki jo ocenjuje na okoli 36 milijonov evrov.

Po besedah direktorja Melamina Štefaniča je vodstvo podjetja nadzornike seznanilo o podrobnostih nesreče, razlogih zanjo in ukrepih, ki jih načrtujejo po njej. Pri tem so nadzorniki predstavljeno smer sanacije podprli.

Nadzornike je uprava obvestila, da je izplačala plače za prejšnji mesec in da imajo izpad plač zavarovan. »V zvezi s tem smo na nadzornem svetu med drugim sprejeli skupno stališče, da plače zaposlenih pol leta ostajajo enake,« je Štefanič dejal za STA.

image_alt
V eksploziji poškodovanih najmanj dvajset oseb

Nadzornikom je bil predstavljen načrt postopnega zagona proizvodnje. Določen, sicer manjši del proizvodnje, je namreč po besedah Štefaniča ostal nedotaknjen in ga lahko zaženejo v razmeroma kratkem času. Po predstavljenem načrtu bi lahko celotna proizvodnja znova stekla počez leto in pol, je povedal.

Nadzornike so tudi seznanili, da bo družba na podlagi ocenjene škode na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podala vlogo za aktivacijo inštrumenta iz zakonodaje EU za pokrivanje škode zaradi večjih nesreč. Na omenjeno temo bodo imeli po besedah direktorja v sredo skupni sestanek z ministrstvom za gospodarstvo, ministrstvom za finance ter ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kočevski občinski svet za imenovanje komisije, ki bo spremljala sanacijo v Melaminu

Kočevski občinski svet se je na izredni seji seznanil s četrtkovo nesrečo v podjetju Melamin. Ob tem je sprejel sklep o imenovanju posebne komisije, sestavljene iz občinski svetnikov, predstavnikov zainteresirane javnosti, občinske uprave in podjetja, katere cilj bo spremljati aktivnosti, povezane s sanacijo podjetja.

Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča bo cilj komisije, ki jo želijo imenovati do konca tedna, zagotoviti preglednost sanacije in čim več odgovorov ljudem, služila bo tudi vzpostavitvi zaupanja med podjetjem in občinskim svetom.

Po danes sprejetem sklepu bo komisija, ki ji bo vodil poveljnik kočevskega štaba Civilne zaščite Antun Gašparac, o sanaciji redno poročala občinskemu svetu, pa tudi javnosti. Pri tem ji je Melamin dolžan omogočiti vpogled v vso razpoložljivo dokumentacijo, ki jo bo potrebovala pri svojem delu. Komisija bo imela tudi nalogo proučiti možnosti umestitve podjetja na drugo lokacijo, zlasti takrat, ko to širi programe, ki se nanašajo na delo z občutljivimi substancami.

Občinski svet je občinski upravi tudi naložil, naj zaprosi podjetja, v katerih so zaposleni gasilci, ki so sodelovali v intervenciji, naj izkažejo solidarnost na način, da ne vlagajo zahtevkov za refundacijo izpada plač prostovoljnih gasilcev.

Preberite še:

Komentarji: