(Skoraj) konec šole: eni že na počitnicah, za druge brezkrbnosti še ni

Za večino otrok se bodo počitnice začele v petek, za zelo redke pa šele v prihodnjih dveh tednih.
Fotografija: Letos je osnovno šolo obiskovalo skoraj pet tisoč učencev več kot lani. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Letos je osnovno šolo obiskovalo skoraj pet tisoč učencev več kot lani. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Pojutrišnjem se bo za okoli 180.000 osnovnošolcev, skoraj 5000 več kot lani, ter več kot 70.000 dijakov srednjih šol končalo šolsko leto. A šolska vrata še zdaleč ne bodo zaprta. Poleg učiteljev in drugih strokovnih delavcev, ki se bodo ukvarjali z minulim in prihodnjim šolskim letom, ter različnih mojstrov, ki se bodo lotevali vzdrževalnih del, bodo vsaj prihodnji teden v šolo morali tudi učenci, ki čez leto niso pokazali zadostnega znanja. Toda lani je razred ponavljal le odstotek učencev.

»Zadnji teden je bolj sproščen ne samo zaradi zaključenih ocen, ampak tudi dnevov dejavnosti in pouka zunaj učilnic, prav tako je živahno ob popoldnevih, ko so učenci nižjih razredov za starše pripravili nastope ob koncu leta,« opisuje Marjanca Vampelj, ravnateljica ljubljanske Osnovne šole Vrhovci.


Zatišja še kmalu ne bo


Že v teh dneh je bilo v vseh razredih manj učencev, saj jih je nekaj predčasno odšlo na počitnice. Toda brezskrbnosti se še ne morejo predati prav vsi, čeprav so tudi ti redki. »Nadaljujemo dopolnilni pouk za nezadostne učence devetih razredov, ki so včeraj kot prvi opravljali popravni izpit iz kemije. Prvi izpitni rok, na katerem je ponavadi uspešna večina, bo trajal do 27. junija, drugi bo med 20. in 31. avgustom. Letos je popravnih izpitov več kot lani, ampak je več tudi učencev. Poleg tega je v zadnjem času več popravnih izpitov v sedmem in osmem razred tudi zato, ker pravilnik o ocenjevanju ne dovoljuje več napredovanja v višji razred z eno oziroma dvema negativnima ocenama,« pojasnjuje sogovornica. Na Osnovni šoli Vrhovci, ki jo je letos obiskovalo 545 učencev, razred v povprečju ponavlja le en učenec na leto.

Vrvež v šolah in okoli njih bo trajal še tri tedne. FOTO: Marko Feist
Vrvež v šolah in okoli njih bo trajal še tri tedne. FOTO: Marko Feist


Otroška razigranost pa še tri tedne ne bo potihnila ne v šoli ne na igrišču. V organizaciji Zveze prijateljev mladine Vič-Rudnik bo počitniške dni tu preživljalo okoli 50 otrok nižjih razredov v vsaki izmeni, zaradi katerih bodo dejavne tudi kuharice in čistilke. »Z učitelji pa bomo sestankovali, pisali poročila, analizirali minulo šolsko leto, urejali dokumentacijo in začeli snovati urnik za novo šolsko leto. Potem bodo na dopust odšli učitelji, nato pa se bomo izmenjaje odpravili še vodstveni delavci in čistilke. Ne, učitelji nimajo dveh mesecev dopusta, v delovne ure se štejejo nadomeščanja, spremstva in podobno, zato imajo nekateri kolegi toliko nadur, da bi že zdaj lahko odšli na dopust,« dodaja sogovornica. Čas izpraznjenih šolskih prostorov bodo izkoristili za obnovitvena dela, med drugim bodo zvočno izolirali malo telovadnico in v učilnicah zamenjali okenske police, končali bodo preplastitev tartana na igrišču, sledilo bo še temeljito čiščenje šole. Zatišje bo trajalo do sredine avgusta, okoli 20. avgusta se s počitnic vrnejo tudi učitelji.


Varstva ne potrebujejo


Podoben utrip opisuje Rado Kostrevc, ravnatelj Osnovne šole Trebnje, ki je z dislocirano enoto ter tremi podružničnimi šolami (Dolenja Nemška vas, Dobrnič in Šentlovrenc) oziroma z 963 učenci in okoli sto učitelji ter drugimi strokovnimi delavci ena največjih v Sloveniji. Naslednje leto bo učencev še več – okoli tisoč. Tudi statistični urad navaja, da v šole prihajajo številnejše generacije. Letošnjih prvošolcev (21.923) je za četrtino več kot letošnjih devetošolcev (17.125).

»Ta teden je na matični šoli 107 manj devetošolcev, ki so že končali obveznosti, pet njihovih sošolcev ima popravne izpite iz skupaj štirih predmetov. Prvega so imeli predvčerajšnjim, medtem ko jih ima devet povprečno oceno čisto petico. V preostalih razredih ima negativno oceno predvidoma dvanajst učencev. Prelomnica je navadno šesti razred. Učenci s po dvema popravnima izpitoma vsaj enega ponavadi opravijo v prvem roku,« pravi ravnatelj.

V teh dneh tako kot po drugih šolah potekajo konference, veliko dela imajo s tiskanjem najrazličnejših pohval in nagrad. Sestanke in analize ter priprave na prvi šolski dan bodo nadaljevali prihodnji teden, končali pa naj bi jih do 5. julija, ko bo večina učiteljev in svetovalnih delavcev odšla na dopust. Čez poletje bodo morali na matični šoli urediti dodatne učilnice zaradi povečanega števila razredov in dokupiti opremo, na podružnicah pa bodo pleskali in urejali kanalizacijo. »Opraviti moramo tudi generalno čiščenje kuhinje, prezračevalnih sistemov in podobno, 23. avgusta pa bomo začeli izobraževanje za učitelje.« Počitniškega varstva nimajo, saj so njihovi učenci večinoma iz podeželskega okolja in ga navadno ne potrebujejo, počitnice pa preživljajo tudi na oratorijih, skavtskih srečanjih in podobnih dejavnostih, ki jih v okviru obšolskih dejavnosti obiskujejo tudi skozi leto.

Komentarji: