Škotski finančni minister odstopil zaradi nadlegovanja 16-letnika

Derek Mackay je mladeniču preko socialnih omrežji poslal 270 sporočil, med njimi povabilo na večerjo. 
Fotografija: Finančni minister Derek Mackay je bil po razkritju, da je nadlegoval mladoletnika primoran nemudoma odstopiti s položaja. FOTO: Russell Cheyne/Reuters
Odpri galerijo
Finančni minister Derek Mackay je bil po razkritju, da je nadlegoval mladoletnika primoran nemudoma odstopiti s položaja. FOTO: Russell Cheyne/Reuters

42-letni škotski finančni minister iz vrst vladajoče Škotske nacionalne stranke (SNP) Derek Mackay je po današnjem razkritju tabloida Scottish Sun, da je preko facebooka in instagrama nadlegoval 16-letnika, nemudoma odstopil. 

Mackay naj bi mladeniču, kljub temu da mu je ta povedal za svojo starost in ga opozoril naj »ne poskuša ničesar«, v šestih mesecih poslal kar 270 sporočil v katerih je med drugim komentiral njegov izgled in ga povabil na večerjo. Neprimerno vedenje ministra je v javnost prišlo, ko je zanj zvedela najstnikova mati. 

Škandal bo najverjetneje končal uspešno politično kariero priljubljenega politika, za katerega se je predvidevalo, da bo na čelu stranke nasledil sedanjo premierko Nicolo Sturgeon. Ta je že sporočila, da je SNP Mackaya izključila iz svoje poslanske skupine in stranke. 

Številni so menili, da bo Derek Mackay na čelu Škotske nacionalne stranke nasledil Nicolo Sturgeon. <br />
 FOTO: Russell Cheyne/Reuters
Številni so menili, da bo Derek Mackay na čelu Škotske nacionalne stranke nasledil Nicolo Sturgeon. 
 FOTO: Russell Cheyne/Reuters


Gre za že drugi škandal, ki pretresa vrh vladajoče škotske stranke. Marca bo namreč sojenje nekdanjemu voditelju SNP Alexu Salmondu, ki je bil lanskega januarja aretiran in obdolžen štirinajstih spolnih prestopkov, med katerimi sta tudi poskusa posilstva. 

Kljub temu, da SNP po raziskavah javnega mnenja med škotskimi volivci z 51 odstotno podporo prepričljivo vodi, pa bi ponavljajoči se škandali lahko omajali zaupanje v stranko, ki si prizadeva izvesti drugi referendum o neodvisnosti Škotske. 

Preberite še:

Komentarji: