Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slaba oprema in podcenjevanje slovenskih gora »recept« za iskanje nesreče

Delež tujcev med reševanimi osebami se hitro povečuje, lani jih je bilo že trideset odstotkov.
Prikaz varnega plezanja po zahtevni poti na Tončkov dom na Lisci. FOTO: Voranc Vogel
Prikaz varnega plezanja po zahtevni poti na Tončkov dom na Lisci. FOTO: Voranc Vogel
A. I.
16. 6. 2019 | 07:33
16. 6. 2019 | 15:49
4:22
Planinska sezona je zahvaljujoč poletnemu vremenu v polnem zamahu, a žal se ob velikem številu ljudi, ki hodijo v gore, poveča tudi število intervencij domačih gorskih reševalcev. Že včeraj smo poročali o smrti planinca, ki se je pozno zvečer v noči na soboto smrtno ponesrečil na poti na Korošico. Iz Kamniške Bistrice je pri Petkovih njivah zdrsnil po pobočju. Tudi sobota kljub številnim opozorilom in pozivom k previdnosti ni minila mirno.
 
Z Uprave za zaščito in reševanje so danes sporočili, da je sinoči okrog 20.50 tuj planinec obtičal na območju Vrsnika v občini Bovec. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec, ki  so poškodovanega 23-letnega nemškega planinca našli, mu nudili prvo pomoč in prenesli do reševalnega vozila NMP Tolmin. Utrpel je več udarcev, kasneje so ga odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v sosednjo Avstrijo.

Nekaj minut čez 21. uro zvečer pa so se na območju Prisojnika »zaradi strahu in opreme«, kot je dejal Bojan Kos s PU Kranj, zaplezali trije tuji planinci. Člani GRS Kranjska Gora so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske in dežurne ekipe GRS na Brniku planince rešili danes v zgodnjih jutranjih urah.
 
Člani Planinske zveze Slovenije (PZS) so pretekli teden znova opozorili na varnost v gorah in na Lisci prikazali, kakšen je varen način gibanja ter kako pravilno uporabljati opremo. Prvo in najpomembnejše pravilo seveda je, da opremo sploh vzamemo s seboj, ko se odpravimo v gore, ne glede na to, kakšno je vreme v dolini. In da pred odhodom na turo preverimo vremensko napoved, saj se lahko nad tisoč metrov nadmorske višine vreme hitro spremeni.

Intervencija GRS Kamnik. FOTO: GRS Kamnik
Intervencija GRS Kamnik. FOTO: GRS Kamnik

 
Čeprav imamo na nižjih nadmorskih višinah namreč že poletje, je na višjih legah še vedno sneg, ki se bo ponekod obdržal tudi pozno v avgust, je na Lisci opozoril Matjaž Šerkezi, član PZS in gorski reševalec. Brez dobre in terenu primerne obutve, čelade tam, kjer je potrebna, rokavic in toplih oblačil, se tako nikar ne odpravljajte od doma.
 
Nujni del opreme v visokogorju so ta čas poleg ustrezne obutve, obleke in tudi čelade cepin in dereze, kajti snežna odeja je še vedno debela – na Kredarici, denimo, 120 centimetrov –, zato se tudi na prvi pogled lahkoten izlet v gore lahko spremeni v ekstremni podvig. Sneg pa se bo na osojnih predelih in grapah zadržal vsaj do polovice avgusta, je na Lisci opozoril Matjaž Šerkezi.


 
V slovenskih gorah je vsako leto večja gneča. Letno jih obišče okrog 1,7 milijona ljudi, vse več jih prihaja iz tujine. Veliko je takšnih, ki visokogorja niso vajeni, zato so prizori, ko ljudje »skačejo« po skalah v zlizanih telovadnih copatih, brez čelade in primernih oblačil, reden pojav. 

Prikaz varnega plezanja po zahtevni poti na Tončkov dom na Lisci. FOTO: Voranc Vogel
Prikaz varnega plezanja po zahtevni poti na Tončkov dom na Lisci. FOTO: Voranc Vogel


Prav podcenjevanje slovenskih gora in slaba oprema sta najpogostejši vzrok za intervencije, na katere se podajo naši gorski reševalci. Če se ustrezna oprema in dobra fizična pripravljenost iz leta v leto izboljšujeta pri slovenskih obiskovalcih gora, je pri tujcih stanje še vedno zaskrbljujoče. Delež tujcev med reševanimi osebami se tako hitro povečuje, lani jih je bilo že trideset odstotkov.
 
Gorski reševalci so sicer letos, kakor je sporočila Gorska reševalna zveza Slovenije, v gorah posredovali že več kot 200-krat. V nesrečah je (podatki so včerajšnji) umrlo 17 ljudi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine