Slikovita pripoved o prelomnem letu 1948

Fotografska razstava: Dvaintrideset izbranih fotografij je v muzeju novejše zgodovine na ogled do 14. oktobra
Fotografija: Razstava bo na ogled do 14. oktobra. Foto arhiv muzeja novejše zgodovine
Odpri galerijo
Razstava bo na ogled do 14. oktobra. Foto arhiv muzeja novejše zgodovine

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije na Celovški 23 v Ljubljani je do 14. oktobra na ogled fotografska razstava o prelomnem letu 1948. Slikovita pripoved prikazuje pomembnejše dogajanje v tem letu, ki je že nakazano pot povojnega razvoja Slovenije v Federativni ljudski republiki Jugoslaviji obrnilo v drugo smer.

Samoupravljanje je postalo temelj novega sistema socialistične demokracije. Vsakdanje življenje je bilo v luči nove povojne ideologije prežeto z gesli upanja na boljši jutri. Optimizem so krepile obljube o uvedbi socialno pravičnejše ureditve, v mestih so se odpirala številna »gradilišča«, obnova domovine je bila v polnem teku tudi na podeželju. Tam je vladal živahen vrvež pri gradnji zadružnih domov, obnovljenih in novih prometnih povezavah ter urejanju vodotokov.

Po enajstih letih od ustanovnega kongresa je potekal drugi kongres Komunistične partije Slovenije. Javnost je po zvočnikih spremljala dahavske procese, ki so najbolj od vseh spominjali na stalinistične procese v Sovjetski zvezi. Dvaintrideset izbranih fotografij sklene podoba Stalinovega doprsnega kipa na »smeteh« rusko obarvane literature in arhiva Slovenskega poročevalca.

Razstava je nastala z izborom fotografij več avtorjev iz fotografske zbirke Foto Slovenija in fonda fotografa Vladimirja Simončiča – Vlastje, katerih negative hranijo v fototeki tega muzeja, ki letos praznuje 70 let delovanja.

Gradnja otroške klinike v Ljubljani, posneta 29. junija 1948. Foto Vlastja Simončič
Gradnja otroške klinike v Ljubljani, posneta 29. junija 1948. Foto Vlastja Simončič

 

Komentarji: