Slovenija na Hrvaško pošilja nujno pomoč

Politični vrh je hrvaškim kolegom že ponudil pomoč pri reševanju in saniranju škode po potresu, stanje spremlja tudi evropski komisar za krizno upravljanje.
Fotografija: Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja. FOTO: Blaž Samec/Delo

Premier Janez Janša je na družbenem omrežju twitter zapisal, da je govoril s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in mu ponudil pomoč Slovenije v vsem, kar nujno potrebujejo ob današnjem rušilnem potresu v Petrinji in okolici. Hrvaška je pomoč očitno sprejela, saj je Janša tvitnil, da Slovenija »pošilja najpotrebnejše: ogrevane mobilne enote, bivalne kontejnerje, ogrevane šotore ter agregate.« »Prva pomoč bo prispela že danes,« je zapisal premier.



Uprava RS za zaščito in reševanje je v pripravljenosti in v neposrednem stiku z odgovornimi na Hrvaškem, je zapisal premier. Napovedal je še, da se bo prihodnje leto v Sloveniji izvedla nacionalna vaja za varno ravnanje ob potresu.

image_alt
Ruševine in obup


Postopek pošiljanja pomoči je ustaljen, je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, in sicer imajo Hrvati dve možnosti. Lahko zaprosijo naravnost prek bilaterale, torej sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ali pa prek evropskega mehanizma civilne zaščite. Prvi način, torej prek dvostranskega sporazuma, je bistveno hitrejši. Aktivirana sta bila pripadnika Enote za hitre intervencije, ki bosta za pomoč Hrvaški prepeljala štiri bivalne kontejnerje.



Predsednik republike Borut Pahor pa je tvitnil, da je ravno govoril s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je bil na poti na območje Petrinje, kjer je bil epicenter potresa. 

image_alt
Krška nuklearka v varnem stanju, ponovni zagon načrtujejo v 24 urah


Obrambni minister Matej Tonin je na twitterju zapisal, da je »v pripravljenosti Državna enota za hitre reševalne intervencije (EHI) in še v višji stopnji pripravljenosti njena enota MUSAR, namenjena za reševanje ob potresih v urbanih središčih,« pa tudi »Državni logistični center Roje, v kolikor bi bilo potrebno poslati materialno pomoč (šotori, postelje, ogrevalne naprave…) in državna komisija za ocenjevanje poškodovanosti objektov.« Informacije o škodi v Sloveniji sicer še pridobivajo, je zapisal. Solidarnost s Hrvaško je izrazil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik



Stanje budno spremlja tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki bo jutri obiskal Zagreb in Petrinjo. 

Preberite še:

Komentarji: