Slovenija in BiH za poostritev nadzora na zunanjih mejah EU

Predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić meni, da bi morali problem migracij reševati predvsem tam, kjer nastanejo.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik/Delo

Predsednik republike Borut Pahor in člani predsedstva Bosne in Hercegovine, ki danes začenjajo dvodnevni obisk v Sloveniji, so po srečanju v predsedniški palači poudarili, da bi morali za učinkovit boj proti nezakonitim migracijam poostriti nadzor na zunanjih mejah Evropske unije. Migranti v BiH namreč pridejo prek držav članic EU, so poudarili.

Pahor je danes na novinarski konferenci pozval, da bi morala nova evropska komisija kot eno od prioritet imeti tudi ureditev migrantske politike. V okviru tega bi morali zaostriti nadzor na zunanjih mejah Evropske unije in tako preprečiti nezakonite migracije.

Migranti namreč po prvem prečkanju zunanjih meja EU nadaljujejo pot čez BiH in tam obstanejo, ko jim ne uspe prečkati meje na Hrvaško oziroma jih hrvaške oblasti vrnejo v BiH.


 

Slovenija vrača nezakonite migrante Hrvaški, ta pa v BiH


Tudi predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić se je strinjal s tem, ko je med drugim dejal, da bi morali problem migracij reševati predvsem tam, kjer nastanejo. Ne moremo še naprej delati tako, da Slovenija vrača nezakonite migrante Hrvaški, ta pa v BiH, zadevo je treba rešiti sistemsko v sodelovanju z vsemi, je poudaril.

Med osrednjimi temami današnjih pogovorov je bila tudi evroatlantska perspektiva BiH. Člani predsedstva BiH so zagotovili, da si BiH še vedno prizadeva za članstvo v EU. Pahor je ponovil, da bi morala povezava nadaljevati širitveni proces in da bo imela naslednjo priložnost marca.

Predsedstvo BiH, ki mu predseduje hrvaški član Željko Komšić, člana pa sta Šefik Džaferović in Milorad Dodik, na povabilo Pahorja danes začenja svoj prvi uradni obisk v Sloveniji. Bivše predsedstvo, ki običajno na uradne obiske ne hodi v celotni zasedbi, je bilo na obisku v Sloveniji marca 2015.

Komentarji: