Slovenija uradno zaprosila za članstvo v Evropski vesoljski agenciji

Sloveniji je uspelo v zadnjih letih zgraditi obetaven vesoljski sektor, ki ga sestavlja več kot 40 malih in srednjih podjetij.
Fotografija: Slovenija bo polnopravna članica Ese predvidoma prihodnje leto. FOTO: MGTS
Odpri galerijo
Slovenija bo polnopravna članica Ese predvidoma prihodnje leto. FOTO: MGTS

Slovenija je danes na vesoljskem vrhu v Sevilli uradno zaprosila za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji (Esa). Prošnjo za članstvo, ki sledi uradni odločitvi vlade minuli petek, je danes generalnemu direktorju Ese Josefu Aschbacherju ob robu ministrskega zasedanja Ese predal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež.

S tem se začenja približno enoletno obdobje, ko bodo organi in delovna telesa Ese preučili pripravljenost Slovenije na polnopravno članstvo, ki je s sprejetjem slovenske vesoljske strategije prejšnji teden izpolnila še zadnji formalni korak pred oddajo prošnje za članstvo. O članstvu bo sicer dokončno odločil svet Ese prihodnje leto, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTS).

»S sprejetjem slovenske vesoljske strategije izpolnjujemo še zadnji mejnik, potreben za začetek formalnih postopkov za polnopravno članstvo v Esi. S tem se Sloveniji odpirajo možnosti za pospešen razvoj našega vesoljskega sektorja. To ni le priložnost za krepitev vesoljskih raziskav, pač pa tudi za razvoj prebojnih inovacij, ki lahko prerodijo slovensko gospodarstvo,« je poudaril Frangež.

Sloveniji je v zadnjih letih uspelo zgraditi obetaven vesoljski sektor, ki ga sestavlja več kot 40 malih in srednjih podjetij. Ta so prevzela vodilno vlogo na posameznih nišnih vesoljskih področjih, predvsem na področju opazovanja Zemlje, razvoja inovativnih tehnologij, novih materialov in treh slovenskih satelitov, vključno s satelitom Skylabs Trisat-R, ki predstavlja tudi pomemben evropski dosežek na višini orbite 6000 kilometrov nad Zemljo.

image_alt
Slovenija krepi sodelovanje z Eso

Podjetja v vesoljskem sektorju predstavljajo obetajoč prebojni ekosistem, sodelovanje v vesoljskih programih Ese pa zagotavlja financiranje inovacij in dejavnosti v vesolju in z možnimi aplikacijami na Zemlji. Polnopravno članstvo Slovenije v Esi pomeni priložnost za krepitev pomena vesoljskega sektorja v Sloveniji, večjo odgovornost za skupna evropska prizadevanja. Slovenija sicer v Esi velja za odličen primer, ki jo države članice zaradi uspehov v vesoljskem sektorju pričakujejo kot naslednjo polnopravno članico.

Zasedanje bo polno vsebine

V Sevilli v Španiji se je danes začel dvodnevni vesoljski vrh (Space Summit), ki vključuje kar štiri pomembna zasedanja: ministrski svet Ese, neformalni svet EU za konkurenčnost v formatu ministrov za vesolje, neformalni svet EU-ESA ter sestanek z državami Latinske Amerike. Na zasedanjih bodo določili nadaljnjo vesoljsko strategijo Evrope s ključno nosilno vlogo Evropske vesoljske agencije pri zeleni transformaciji, zmanjšanju vplivov kriz na Zemlji, vodilni vlogi Evrope glede zmanjšanja odpadkov v vesolju, avtonomnem in neodvisnem dostopu Evrope do vesolja (vključno z vizijo vesoljskega transporta) ter razvoju nove vizije Evrope glede človeških in robotskih raziskav – s ciljem zagotavljanja učinkovitih odzivov na nujne družbene izzive in stanje globalnega okolja.

image_alt
Vlada sprejela prvo slovensko vesoljsko strategijo

Sprejeta bosta tudi dva pomembna dokumenta. Na zasedanju sveta Ese so ministri potrdili resolucijo o evropski strategiji za vesoljske raziskave, trajnosti in transport v vesolje in iz njega. Besedilo poudarja pomen vlaganj v vesoljski sektor za Evropo. Izpostavljen je pomen vesolja za zeleni prehod ter sodelovanje vseh ključnih akterjev. Prav tako so pomembna vlaganja v vesoljske raziskave in trajnostni vidik vlaganj.

Na zasedanju neformalnega sveta EU-ESA pa bo potrjena še Skupna deklaracija o uporabi vesolja za pospešitev zelenega prehoda v Evropi, avtonomiji dostopa do vesolja, odgovorni rabi vesolja in večji komercializaciji v evropskem vesoljskem sistemu. Vsebina se nanaša na to, kako zagotoviti večji prispevek vesoljske dejavnosti k napredku trajnostnih in zelenih ambicij evropske politike, kako zagotoviti pionirsko vlogo Evrope pri varovanju Zemlje in vesoljskega okolja za prihodnje generacije.

Preberite še:

Komentarji: