Slovenijo zajelo obilno deževje

Morje je poplavilo pomol pred hotelom Piran, Prešernovo nabrežje in Punto.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Regijski center za obveščanje Koper je popoldne zaradi visokega plimovanja morja v Piranu  drugič v tej deževni soboti sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Morje je poplavilo pomol pred hotelom Piran, Prešernovo nabrežje in Punto, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Močno deževje je danes zajelo večji del Slovenije, z dela Primorske pa poročajo o močnem vetru. Ta je podiral drevesa na ceste, v naselju Jagodje pa je drevo padlo na osebno vozilo.

Na upravi za zaščito in reševanje so do popoldneva zabeležili 27 dogodkov v občinah Piran, Šmarje pri Jelšah, Izola, Kobarid, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Črna na Koroškem, Bovec, Koper, Naklo, Maribor, Bled, Kočevje, Lukovica, Cerkno, Idrija, Jesenice, Tolmin in Ilirska Bistrica.Gasilci iz 17 prostovoljnih gasilskih društev in treh poklicnih enot so zaradi poplav meteornih voda morali prečrpavati vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih in poslovnih objektov v več krajih po državi. Meteorna voda je med drugim zalila parkirišče pred trgovskim centrom v Škofji Loki, klet večstanovanjskega objekta v Kočevju ter prostore kmetijske zadruge in skladišče nekega podjetja v Naklem. Na Kosovi ulici na Jesenicah je potok, ki je razlival zaradi večje količine meteorne vode, ogrožal hišo.

V občini Ilirska Bistrica so popoldne zaradi naraščanja reke Reke začeli prebivalcem naselja Rečica in Bazoviške ceste v Ilirski Bistrici preventivno razvažati protipoplavne vreče. Delno poplavljeni sta tudi cesti Trpčane – Jablanica in Dolnji Zemon – Ilirska Bistrica.

Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica je uporabnike pitne vode obvestilo, da je zaradi obilnih padavin na tamkajšnjem vodovodnem sistemu povečana motnost vode, zato jo je treba pred uporabo v prehrambene namene prekuhavati.

Sprožila sta se dva zemeljska plazova, in sicer v Podgorju v občini Slovenj Gradec in v Tolminu, kjer je poškodovan del vozišča. Zaradi poškodovanih ostrešij pa je voda zalila tudi notranje prostore treh objektov.
 

Komentarji: