Slovenska zobozdravnika odhajata pomagat v begunski center na Lezbos

Jure Poglajen in Liljana Nikolić odhajata na grški otok 20. aprila.
Fotografija: Vsak zobozdravnik bo delal v timu z zobnim asistentom in imel na voljo prevajalca za lažje sporazumevanje z bolniki. FOTO Aris Messinis/AFP
Odpri galerijo
Vsak zobozdravnik bo delal v timu z zobnim asistentom in imel na voljo prevajalca za lažje sporazumevanje z bolniki. FOTO Aris Messinis/AFP

Ljubljana – Slovenski zobozdravniki se bodo odslej lahko še bolj aktivno vključevali v humanitarne akcije po svetu. Aktivnosti bodo potekale pod skupnim okriljem Zdravniške zbornice Slovenije, Ustanove za pomoč ogroženim Državljani sveta in društva študentov dentalne medicine SIDSIC. Vse tri organizacije so podpisale sporazum o sodelovanju, z namenom aktivnega povezovanja s humanitarnimi organizacijami po svetu in obveščanja zobozdravnikov in študentov dentalne medicine o možnostih vključevanja v mednarodne humanitarne misije. Projekt se imenuje Slovenska zobozdravstvena odprava.

Partnerske organizacije so se tudi že odzvale na prošnjo britanske nevladne organizacije Health Point, ki vodi dve zobozdravniški ambulanti v begunskem namestitvenem centru Moria na grškem otoku Lezbos. V centru je do 8000 beguncev, ki so ostali ujeti na otoku in tam čakajo tudi več let. Med njimi jih je veliko, ki potrebujejo nujno zobozdravstveno pomoč.

Humanitarec in zobozdravnik Jure Poglajen. FOTO Blaž Samec/Delo
Humanitarec in zobozdravnik Jure Poglajen. FOTO Blaž Samec/Delo


Prva dva zobozdravnika, Jure Poglajen, Delova osebnost leta 2015 in Liljana Nikolić, odhajata na otok 20. aprila, kjer bosta do 5. maja skrbela za bolnike v obeh ambulantah begunskega centra. Ambulanti bosta delali vsak delavnik od 9. do 17. ure.

»Vsak zobozdravnik dela v timu z zobnim asistentom in ima na voljo prevajalca za lažje sporazumevanje z bolniki. Odprava si želi, da jima bodo sledili tudi ostali zobozdravniki ter študentje višjih letnikov stomatologije,«  poudarja Poglajen.

V okviru projekta Slovenska zobozdravniška odprava so zaprosili zdravnike in zobozdravnike tudi za finančno podporo. Vabilu se je že odzvalo nekaj kolegov in Stomatološka sekcija SZD. Prav tako so se na poziv odzvala podjetja z zobozdravniško opremo in materialom: Dentalia, d.o.o., 3D Stražišar, d.o.o, Interdent, d.o.o., It Medika, Mojca Čulek, s.p., Pastelli, Enikam, d.o.o., Directa Dental Group, Švedska. Prispevali so material, ki je potreben za tekoče delovanje ordinacij v begunskem centru. Dva paketa z materialom sta že prispela na otok Lezbos. Še dva sta pravkar na poti. Vsem se organizatorji odprave zahvaljujejo za pomoč.

»Zdravniška zbornica je z veseljem podprla in pomagala pri oblikovanju humanitarnega projekta. Slovenski zobozdravniki zaznavajo stiske ljudi, še posebej socialno ogroženih skupin, ki jim želijo pomagati. V Sloveniji zobozdravniki sodelujejo s pro bono ambulantami, sedaj pa zaznavajo stisko migrantov tudi preko meja države na mestih, kjer si mogoče drugi zatiskajo oči,« poudarja Krunoslav Pavlovič, predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Komentarji: