Slovenskim občinam se v najboljšem primeru obeta 23 županj, v najslabšem 18

Zadnja ženska, ki je vodila mestno občino, je bila Danica Simšič v Ljubljani med letoma 2002 in 2006. Tokrat bi na čelo mestne občine lahko prišla Nuška Gajšek s Ptuja.
Fotografija: Marjana Cigala je županja Dravograda že 16 let. FOTO: Mateja Kotnik/Delo
Odpri galerijo
Marjana Cigala je županja Dravograda že 16 let. FOTO: Mateja Kotnik/Delo

Ljubljana – Županske volitve so prinesle poplavo županj. Od 16 dosedanjih se je zmaga v prvem krogu nasmehnila devetim, pet jih je župansko bitko izgubilo, eno čaka drugi krog, ena ni kandidirala, eno bo nadomestila ženska; novink je kar osem, če uspe v drugem krogu zmagati še četverici novih imen, bo na čelu 212 občin 23 žensk.



V 24-letni zgodovini smo Slovenci župansko mesto ženskam zaupali 54-krat. Na čelo  ene od mestnih občin, kjer so zadnji mandat kraljevali moški, utegne spet priti ženska: Nuško Gajšek s Ptuja čaka drugi krog. Zadnja ženska, ki je vodila mestno občino, je bila Danica Simšič v Ljubljani med 2002 in 2006.

Za župansko mesto se je tokrat potegovalo sto kandidatk; skoraj vsaka sedma je bila ženska, izvoljenih je približno tretjina. Slabih 10.200 žensk je kandidiralo za mesta v mestnih in občinskih svetih, kar pomeni, da je bilo na seznamih skoraj vsako drugo ime – žensko. Število kandidatk za mestne in občinske svete se je od volitev v 1994 potrojilo, letos pa v  primerjavi z letom 2014 prvič upadlo – za 310.



Številke od volitev 2010 sem kažejo, da število kandidatk za županje upada (s 109 na 108 v 2014 in na letošnjih 100), število izvoljenih pa narašča (z 10 na 16 v 2014 in na letošnjih doslej izvoljenih18). »A narašča počasi in bi še počasneje, če ne bi imeli uzakonjenih in s sankcijami pospremljenih spolnih kvot,« pravi sociologinja Milica Antić Gaber, ki zagovarja omejeno število mandatov  - na tri, največ štiri - ne glede na spol: »Vsaki oblasti je treba postaviti omejitve, tudi oblasti na lokalni ravni.«

Rekorderki po stažu med županjami sta Marjana Cigala, županja Dravograda, in Darinka Fakin, županja Majšperka, ki občini nepoklicno vodita že 16 let, zdaj vstopata v peti mandat, četrti mandat se je po delnih neuradnih izidih izjalovil Bernardki Krnc (Šmarješke Toplice), tretjega je dobila Romana Lesjak (Črna na Koroškem). Mojca Čemas Stjepanovič (Črnomelj) in Polona Kambič (Semič) sta tretji  mandat izgubili, Vesna Jerala Zver (Turnišče) in Darja Vudler (Sv. Andraž v Slovenski Goricah) pa drugega. V drugo je izvoljenih šest županj, drugi krog čaka Olgo Karba (Ljutomer), Mirando Groff Ferjančič (Idrija), Suzano Ožanič (Kostel), Urško Repolusk (Ruše) in Majo Kocjan (Črnomelj). Novinke na lokalnem parketu so:  Antonija Žumbar (Cirkulane),  Vera Markoja (Črenšovci), Tina Gerbec (Kanal), Tamara Šnofl (Kungota), Olga Vrankar (Lukovica), Alenka Kovač (Osilnica), Ana Rebernik (Rečica ob Savinja) in Vlasta Krmelj (Selnica ob Dravi).



Marjana Cigala o zaupanem ji petem mandatu pravi: »Ženske smo povezovalni člen v družini in skupnosti. Težimo h harmoniji, k mehkim rešitvam in izpeljemo vse, česar se lotimo. Ljudje cenijo, da si vzameš čas za njihove stiske. Slovenija ima premalo županj. Čeprav: ni dobro, da so premlade in ne prestare, najbolj kakovostna leta so med 35 do 45 oziroma 50. Takrat smo ženske še vedno polne energije in elana.«



Preberite še:

Komentarji: