Slovensko vrhovno sodišče potrdilo dolžnost vlade, da financira STA

Obveznost velja ne glede na sklenjeno oziroma nesklenjeno pogodbo.
Fotografija: Slovenska tiskovna agencija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Slovenska tiskovna agencija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Slovensko vrhovno sodišče je nedavno potrdilo, da je v skladu z nacionalno zakonodajo vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA.

Ta obveznost velja ne glede na to, ali je sklenjena pogodba, je zapisala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova v pismu ministru za kulturo Vasku Simonitiju.

image_alt
Slovensko vrhovno sodišče potrdilo dolžnost vlade, da financira STA


Podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Jourova je v pismu s sredinim datumom spomnila, da je komisija že večkrat izrazila resno zaskrbljenost in pričakovanje do slovenske vlade v povezavi z STA, nazadnje v letošnjem poročilu o vladavini prava.

Izpostavila je, da je komisija pozorno spremljala razvoj dogodkov v Sloveniji, vključno s pravnimi postopki in razpravami o novi pogodbi o javni službi.

Podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je v pismu spomnila, da je komisija že večkrat izrazila resno zaskrbljenost in pričakovanje do slovenske vlade v povezavi z STA. FOTO: Yves Herman/AFP
Podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je v pismu spomnila, da je komisija že večkrat izrazila resno zaskrbljenost in pričakovanje do slovenske vlade v povezavi z STA. FOTO: Yves Herman/AFP


»Razumemo, da je v skladu s slovensko nacionalno zakonodajo slovenska vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA, in da je to nedavno potrdilo slovensko vrhovno sodišče,« piše v pismu, ki ga je pridobila STA in ga je mogoče prebrati na sta.si/attachment?id=135.

K temu Jourova dodaja, da po njihovem razumevanju ta obveznost velja ne glede na sklenitev pogodbe o javni službi. Menijo tudi, da je notifikacija slovenskih oblasti v povezavi s financiranjem STA pri komisiji priznanje te obveznosti.

Slovenske oblasti so namreč januarja pri komisiji notificirale državno pomoč STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov.
 

Javni mediji ključno vlogo v demokratičnih družbah


Evropska komisija je najprej večkrat izpostavila, da njena odobritev ni potrebna, in slovenske oblasti pozvala k umiku notifikacije o financiranju STA, vendar slovenska stran tega ni storila. Nato je komisija aprila državno pomoč odobrila.

To je izpostavila tudi Jourova v pismu. Čeprav je komisija aprila potrdila, da je financiranje STA povsem v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh, je bila obveščena, da STA še vedno ni prejela nobenih finančnih sredstev za dejavnosti v tem letu, je zapisala.

Komisija je po navedbah Jourove prejela več pisem od STA o trenutnem položaju s pojasnili glede tveganj za nadaljnje delovanje agencije, kar pomeni veliko tveganje za svobodo in pluralizem medijev v Sloveniji in tudi v EU.

Podpredsednica komisije je ob tem v pismu ponovila že večkrat izpostavljeno stališče, da igrajo javni mediji ključno vlogo v demokratičnih družbah. Zato je pomembno, da se članice unije vzdržijo kakršnih koli poskusov neposrednega ali posrednega pritiska na medije, vključno z odrekanjem potrebnega financiranja.

V tem kontekstu je Jourova Simonitija znova pozvala k hitri rešitvi za zagotovitev financiranja STA na način, da bo ta v celoti ohranila svojo neodvisnost. Poleg tega je ministra pozvala k najnovejšim informacijam o dogajanju, zlasti o tem, kdaj in kako bo zagotovljeno financiranje javne službe STA.

Da je sedaj zelo pomembno dobiti konkreten odgovor in zagotoviti ustrezno financiranje - brez kakršne koli povezave s pogodbo o javni službi, je danes poudaril tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders na novinarski konferenci na Brdu po zasedanju ministrov EU o varstvu potrošnikov v odgovoru na vprašanje STA, ali so od slovenskih oblasti že dobili odgovore na vprašanja v pismu.

Tudi komisar je ponovil, da že vseskozi zavzemajo stališče, da je svoboda medijev zelo pomembna in da je treba zagotoviti ustrezno financiranje STA. Spomnil je, da je to izpostavila tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen ob obisku celotnega kolegija komisarjev v Sloveniji julija ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Preberite še:

Komentarji: