Sneženje bo najmočnejše v noči s srede na četrtek

V osrednjem delu države bi lahko padlo okoli 20 centimetrov snega, v četrtek možna poledica. Konec tedna izrazita odjuga.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik/Delo

Slovenijo bodo v sredo popoldne z izjemo nižjih delov Primorske, kjer bo deževalo, zajele snežne padavine. Kot je za STA povedal dežurni meteorolog Blaž Šter, bo sneženje kar obilno, lani na primer take količine snega ni bilo. V osrednjem delu države bi lahko zapadlo okoli 20 centimetrov snega, najmanj, okoli pet do deset centimetrov, pa na vzhodu.

»Največ snega bo zapadlo v pasu od Gorenjske proti Notranjski, kjer ga lahko navrže tudi do 30 centimetrov,« je dejal Šter in dodal, da se bodo padavine od juga začele širiti že dopoldne. Po nižinah Primorske bo sicer deževalo, a bo tudi tam ponekod v višjih legah lahko sprva tudi snežilo.


Nevarnost poledice


Popoldne se bo sneženje okrepilo in zajelo večji del Slovenije, najmočneje sneženje pa pričakujejo v noči na četrtek, medtem ko bodo v četrtek dopoldne padavine začele slabeti in bodo popoldne le še na vzhodu države. Ker bo sneg na tem območju začel prehajati v dež, bo tam tudi nevarnost poledice, na območju Notranjske in Primorske pa lahko na manjših območjih nastane žled.Sneg pa se vsaj po nižinah po Šterovih besedah ne bo dolgo zadržal, saj se bodo temperature že v petek začele višati, konec tedna pa bo izrazita odjuga s toplim vetrom, ki bo prevetril velik del države. V alpskih dolinah bi lahko snežilo tudi v petek, a bo tudi tam v soboto sneg začel prehajati v dež. Že v nedeljo sicer kaže na ponovno ohladitev in spet nekaj snega v sredogorju.

»Sneženje bo najmočnejše v noči s srede na četrtek, zato v sredo še ne pričakujemo večjih težav na cestah,« je še dodal Šter in spomnil, da je lani prvih nekaj centimetrov snega zapadlo sredi decembra, podobne razmere letošnjim pa so bile leta 2012, ko je v prvi polovici decembra zapadlo celo nekaj več snega, kot ga vremenoslovci pričakujejo tokrat.

FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo


Policisti pozivajo k previdnosti


Zaradi napovedanega sneženja policisti pozivajo k previdnosti na cesti in pripravi vozil na zimske razmere. Poleg uporabe zimskih gum so pomembni tudi stanje akumulatorja, raven različnih tekočin v avtomobilu, učinkovite metlice brisalcev, brezhibno delovanje luči in preostalih delov vozila. Od 15. novembra do 15. marca morajo biti vozila opremljena s predpisano zimsko opremo, kazni za kršitelje pa znašajo od 40 do 500 evrov.

Tudi na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) svetujejo, naj vozniki vozilo prilagodijo vremenskim razmeram, in dodajajo, da so pnevmatike sicer najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, a vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le njihove menjave.Na Darsu voznikom svetujejo, da v zimskih razmerah vozijo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zaviranja. Vozniki naj bodo med vožnjo zbrani, predvsem pa strpni. Kot opozarjajo, so pri vožnji po snegu in ledu visoke hitrosti izjemno nevarne, saj je pot ustavljanja zaradi nizkega trenja pnevmatike s podlago dolga. V omenjeni družbi, ki vzdržuje 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov nanje, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti, zagotavljajo, da so na zimo pripravljeni.Za prevoznost in varnost slovenskih avtocest bo skrbelo 527 vzdrževalcev s 191 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, opremljenimi s plugi in posipalci. Za posipanje cestišč so pred zimo napolnili skladišča soli v njihovih avtocestnih vzdrževalnih bazah ter silose ob avtocestnem križu, pri tem pa imajo za letošnjo sezono zagotovljenih še 58.000 ton soli ter 1,8 milijona litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice.

Preberite še:

Komentarji: