Splošna plovba pluje v druga morja

Ali prodaja poslovne stavbe res dokazuje, da se portoroški ladjar umika iz Slovenije? Avgusta bo prokurist postal Rok Hladnik.
Fotografija: Arhitekt stavbe Splošne plovbe Portorož je bil Janez Kobe. FOTO: Blaz Samec/Delo
Odpri galerijo
Arhitekt stavbe Splošne plovbe Portorož je bil Janez Kobe. FOTO: Blaz Samec/Delo

Portorož - "Ko prodamo poslovno stavbo, bomo iskali druge primerne prostore na Obali." Tako je odgovoril predsednik uprave Splošne plovbe Portorož, Jochen Döhle, ki si že nekaj časa prizadeva prodati izstopajočo zgradbo v centru kraja. Ljubljanska agencija Rocco nepremičnine jo oglašuje kot kultno stavbo na najlepšem delu Portoroža. Skupaj z bližnjo vilo San Marco ju ponuja za 8,7 milijona evrov.

Neuraden vir je ocenil, da bi za ta denar Splošna plovba verjetno prodala še večinski delež v časopisni družbi Primorske novice z njeno palačo Tarsia vred. Domneva, da lastniki Splošne plovbe prodajajo poslovno stavbo zato, ker državni zbor marca ni ugodil spremembi davka na tonažo in je s tem poslovno prizadel podjetje, ne drži, saj so se prodaje lotili že dolgo pred marčevsko odločitvijo poslancev. Döhle je dodal, da bodo z  novo vlado znova odprli razpravo o davku na tonažo, hkrati pa upajo na ugodno odločitev ustavnega sodišča v tem primeru. Portoroški ladjar je v zadnjih letih močno skrčil poslovanje. Včasih je v tej stavbi delalo 325 uslužbencev (in na ladjah 1820 pomorščakov), zdaj jih je 10-krat manj. Splošna plovba ima le še 6 svojih in štiri ladje v upravljanju.


Je mogoče lepo stavbo spremeniti v hotel?


Modernistično zasnovan objekt premore kar 5437 kvadratnih metrov površine, v vili San Marco je 320 kvadratnih metrov in ob stavbah še kakih 2000 kvadratnih metrov parka. Arhitekturo je zasnoval arhitekt Janez Kobe leta 1974, pomeni enega od vrhuncev povojne arhitekture, prodajalci pa zgradbo ponujajo kot priložnost za ureditev prestižnega hotela. V Splošni plovbi, ki zdaj oddaja več kot polovico stavbe različnim podnajemnikom, upajo, da bi v portoroško vabo lahko zagrizel kdo od hotelirjev.
Doslej si je stavbo ogledalo že več interesentov. Glavna ovira je cena in neznanka, koliko bi bilo treba investirati, da bi stavbo res spremenili v hotel. Na zavodu za varstvo kulturne dediščine v Piranu smo zvedeli, da je objekt res vpisan v seznam kulturne dediščine, da pa soglasja zavoda niso obvezna za spreminjanje videza.

Splošna plovba bo lanske podatke o poslovanju objavila po julijski skupščini. Sicer pa že vse od krize v letu 2008 posluje s težavo. Leta 2016 je podjetje ustvarilo 36 milijonov evrov vseh prihodkov in imelo 11 milijonov evrov izgube iz poslovanja. Dejanska izguba pa je bila bistveno višja, saj je znašala kar 108 milijonov evrov. Zaradi prodaje ladij, ki so na trgu dosegle bistveno nižje cene od knjigovodskih vrednosti. K temu pa so dodali še slabitev sredstev.


Novi prokurist bo Rok Hladnik


Avgusta bo mesto prokurista Splošne plovbe prevzel Rok Hladnik, sedanji direktor Primorskih novic. O tem, da bo Hladnik presedlal v glavno pisarno nekoč zavidanja vrednega ladjarja, so prve informacije zaokrožile že pred mesecem dni, vendar jih je tedaj Hladnik zanikal. Tokrat pa nam je informacijo potrdil tako sam Rok Hladnik kot sedanji prokurist Mirko Grča, ki je napovedal umik s položaja. Zaradi Hladnikovega odhoda na Splošno plovbo pa bodo v Primorskih novicah kmalu iskali novega direktorja.

Primorske novice si skoraj pet let prizadevajo dobiti kupca za koprsko palačo Tarsia. Italijanski veleposlanik v Ljubljani Paolo Trichilo nam je v začetku maja potrdil, da so se s Primorskimi novicami že dogovorili o nakupu. Včeraj pa nam je Rok Hladnik ponovil, da posel še ni dokončno sklenjen, da gre še za nekatere formalne ovire in postopke. "Če teh formalnosti ne bomo uredili, se posel morda tudi ne bo uresničil," je dejal Hladnik.

Bolj kot nakup stavbe pa vse zanima nakup časopisne družbe Primorske novice. Čeprav je lastnik in predsednik uprave Splošne plovbe Jochen Döhle Delu večkrat v zadnjih mesecih izjavil, da deleža v Primorskih novicah trenutno ne namerava prodati, ker poslujejo dobro, pa so apetiti kupcev precejšnji. Menda ni pomembnejšega založnika v državi, ki ne bi razmišljal o vstopu v koprsko časopisno podjetje. Najbolj vztrajen pa je koprski župan Boris Popovič, ki je napovedal možnost, da bi se za nakup Primorskih novic lahko odločilo več primorskih občin. Seveda pa bo o prodaji svojega (Plovbinega) deleža v dobršni meri odločal prodajalec in je zato precejšnja verjetnost, da bi imel kupec portoroške poslovne stavbe lahko res določeno prednost tudi pri nakupu Primorskih novic.

Komentarji: