Od sobote v petih regijah odprti tudi muzeji in galerije

V članku povzemamo relavantne informacije o spopadanju z boleznijo covid-19.
Fotografija: Muzeji in galerije bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in v primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Muzeji in galerije bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in v primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice. FOTO: Leon Vidic/Delo



20.43  Irska za vsaj mesec dni uvaja stroge omejitve javnega življenja

Zaradi velikega porasta okužb z novim koronavirusom Irska za najmanj mesec dni uvaja stroge omejitve javnega življenja. Kot je danes dejal premier Micheal Martin, so razmere zelo resne in pričakuje, da se bodo epidemiološke razmere v prihodnjih dneh še poslabšale. V skladu z novimi omejitvami so od danes zvečer prepovedani tako zasebni obiski kot javna zbiranja. Izjema so poroke z do šestimi udeleženci in pogrebi z največ desetimi udeleženci, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ljudje naj bi svoje domove zapuščali le za odhod na delo, izobraževanje in druge nujne namene. Šport je na prostem dovoljen v krogu petih kilometrov od doma. Vrnitev v šolske klopi po božično-novoletnih praznikih so zamaknili na 11. januar.

20.37 Velika Britanija in Argentina odobrili cepivo AstraZenece in oxfordske univerze

Britanska agencija za zdravila je kot prva na svetu odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in britanske univerze Oxford, je danes sporočilo britansko ministrstvo za zdravje. Zatem je to cepivo danes odobrila tudi Argentina. Britanski minister za zdravje Matt Hancock je napovedal, da naj bi se cepljenje s tem cepivom začelo 4. januarja. »Čudovito je, da lahko leto 2020 končamo s takšnim trenutkom upanja,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ocenil minister. Kot druga je cepivo Astrazenece in oxfordske univerze odobrila argentinska agencija za zdravila, hrano in medicinske tehnologije (Anmat). Kot so sporočili, ima cepivo sprejemljivo razmerje med tveganji in koristmi. Argentina je tudi podpisala sporazum o proizvodnji cepiva, poročajo tuje tiskovne agencije.

20.22 Janša v novoletni poslanici: Čaka nas še zadnja tretjina spopada z epidemijo

Čaka nas še zadnja tretjina spopada z epidemijo koronavirusa in nato veliki napori za čim hitrejše okrevanje ter ponovno rast, je v današnji novoletni poslanici izpostavil predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je opozoril, da so med epidemijo »z vso silovitostjo udarila na dan desetletja nerešenih težav«.

image_alt
Premier Janša: Desetletja nerešenih težav so udarila na dan


19.21 Sindikat Mladi plus: Ne bomo pristali na medgeneracijski konflikt

V sindikatu Mladi plus so danes ocenili, da vlada pri utemeljevanju določb o upokojevanju starejših delavcev v sedmem protikoronskem zakonu zavaja in manipulira. Z zakonom se ne bo ustvarilo nobeno delovno mesto za mlade, mladi pa ne pristajajo na medgeneracijski konflikt, ki jim ga želijo vsiliti, so zapisali. Sindikat Mladi plus se je danes pridružil mnenju drugih sindikatov, da so poslanci v torek s sprejemom sedmega protikoronskega zakona in določb o upokojevanju starejših delavcev posegli v zakon o delovnih razmerjih. V protikoronsko zakonodajo so brez razloga umestili prisilno odpuščanje starejših delavk in delavcev. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v javnosti sicer zatrjeval, da gre za razvojen ukrep, ki prinaša nove zaposlitvene priložnosti mladim. A v sindikatu se ne strinjajo.

19.07 V Argentino minuli teden prispelo 300.000 odmerkov cepiva

V Argentini se je včeraj začelo brezplačno in prostovoljno cepljenje zoper covid-19 z ruskim cepivom Sputnik V. V državo je minuli teden prispelo 300.000 odmerkov, med prvimi pa so se cepili delavci v zdravstvu in, denimo, guverner province Buenos Aires Axel Kicillof. Zdravstvenim delavcem bodo pri cepljenju sledili učitelji, osebe z zdravstvenimi težavami in osebe, starejše od šestdeset let.

18.03 Vlada do 12. januarja podaljšala omejitve pri verskih obredih in kulturnih ustanovah

Vlada je na današnji dopisni seji podaljšala veljavnost odloka o spremembi odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, in sicer do 12. januarja 2021, je razvidno iz objave na vladni spletni strani. Podaljšanje veljavnosti odlokov je vlada utemeljila s trenutno epidemiološko situacijo v državi. Vlada je sicer že v soboto navedena odloka podaljšala do 5. januarja. Še naprej bo tako veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa od sobote med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije. Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in v primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.

Skladno z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa se verske obrede lahko opravlja pod strogimi omejitvami. Verske skupnosti morajo tako še naprej skrbeti za minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


17.29 Na Hrvaškem še 1850 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 6322 testih potrdili 1850 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 65 bolnikov s covidom-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Danes objavljeno število testov in okuženih je nižje, kot je bilo prejšnjo sredo, ko so ob 10.194 testih potrdili 2763 novih okužb. Današnje podatke so objavili nekoliko kasneje kot ponavadi. Zaradi posledic torkovega potresa nekatere ustanove, ki izvajajo testiranja na novi koronavirus, niso imele električne energije, so pojasnili v hrvaškem štabu civilne zaščite. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji zabeležili 188 okužb. Iz istrske županije pa poročajo o 67 novih primerih.

17.03 DZ preprečil možnost referenduma o sedmem protikoronskem zakonu

DZ je danes sklenil, da razpis zakonodajnega referenduma o sedmem protikoronskem zakonu ni dopusten. Sprejemu sklepa so nasprotovali poslanci dela opozicije: v poslanskih skupinah LMŠ, Levica in SAB, ki so vnovič opozarjali, da zakon ob sicer koristnih ukrepih za blažitev posledic epidemije covida-19 vsebuje tudi določbe, ki s tem niso povezane. DZ je zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sprejel v torek pozno zvečer. Državni svet se je danes odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta, poslanci pa so kmalu zatem s 50 glasovi za in 16 proti odločili, da ga ni mogoče izpodbijati na referendumu. S tem se zagotavlja pravna podlaga, da bo mogoče zakon hitreje uveljaviti.

image_alt
Leto, ki bi ga radi pozabili, a si ga bomo za vedno zapomnili


16.37 Zavod za zaposlovanje izplačal skoraj za tri milijone evrov pomoči

Zavod RS za zaposlovanje je danes izplačal skoraj tri milijone evrov sredstev za koronske ukrepe karantene oz. višje sile in skrajšanega delovnega časa. Večji del sredstev, 2,64 milijona evrov, je šlo za slednji ukrep, je zavod objavil na spletni strani. 
Zavod je danes izvedel izplačilo sredstev za ukrep karantene oz. višje sile v višini 337.760,80 evra. S tem izplačilom je zajetih 503 delodajalcev, ki so predložili zahtevke za 754 zaposlenih. Prav tako so nakazana sredstva za ukrep skrajšanega delovnega časa, ki jih je prejelo 2051 delodajalcev za 8245 zaposlenih. Na zavodu za zaposlovanje so dodali, da so vseskozi intenzivno vključeni v izvajanje interventnih zakonov, ki jih vlada sprejema kot pomoč pri omilitvi posledic epidemije covida-19.

Zavod RS za zaposlovanje je danes izplačal skoraj tri milijone evrov sredstev za koronske ukrepe karantene oz. višje sile in skrajšanega delovnega časa. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zavod RS za zaposlovanje je danes izplačal skoraj tri milijone evrov sredstev za koronske ukrepe karantene oz. višje sile in skrajšanega delovnega časa. FOTO: Blaž Samec/Delo


16.19 Cepljenje kot predpogoj za polne tribune stadionov

Švicarski sindikat nogometašev SAFP je pozval k obveznemu cepljenju proti novemu koronavirusu za igralce, trenerje, sodnike in gledalce, da se lahko profesionalni nogomet čim prej vrne v normalno stanje, je danes poročala nemška tiskovna agencija DPA. V tem delojemalskem združenju igralcev v Švicarski konfederaciji se zavzemajo, da bi prvoligaški in drugoligaški klubi tistim ljubiteljem nogometa, ki so se že cepili, lahko postopoma omogočili vrnitev na tribune stadionov, potem ko so malo pred božičem v Švici začeli množično cepljenje prebivalstva.

16.00 Državni svet ni izglasoval veta na PKP7

Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na sedmi protikoronski zakon in je tako odprl pot hitrejši uveljavitvi dodatnih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, vrednih 550 milijonov evrov. Vseeno je kar nekaj svetnikov menilo, da bi morali zaradi posega v zakon o delovnih razmerjih poslancem naložiti ponovno odločanje o zakonu.

image_alt
Delež pozitivnih PCR testov je 32,1 odstotka


15.35 Zdravstveni domovi interes za cepljenje proti covidu-19 beležijo po različnih poteh

V zdravstvenih domovih že zbirajo prijave za cepljenje proti covidu-19, ki jim bodo v prihodnjih tednih pomagale pri organizaciji cepljenja najranljivejših skupin. Na Gorenjskem jih bodo prek spletnega obrazca in telefona začeli zbirati prihodnji teden, mariborski zdravstveni dom pa bo s prijavami začel v četrtek. Interes beležijo tudi v Ljubljani. Najstarejše, ki ne živijo v domovih za starejše, bi proti covidu-19 po napovedih pristojnih lahko začeli cepiti sredi januarja. Ministrstvo za zdravje je zdravstvene domove zato pozvalo k zbiranju prijav za cepljenje oseb, ki sodijo med prednostne skupine. Skladno z nacionalno strategijo cepljenja bodo postopoma glede na dostopnost cepiva najprej cepili starejše od 80, 70 in 60 let, nato pa kronične bolnike.
V nekaterih zdravstvenih domovih in ambulantah družinske medicine že nabirajo interes za cepljenje. Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) bo prijave začelo zbirati prihodnji teden preko spletnega obrazca in telefona, so pojasnili za STA. Ko bo znan datum prihoda in količina cepiva, ki bo na voljo, bodo prijavljeni obveščeni o datumu in uri cepljenja.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


14.44 32 osnovnim šolam podarili 63 računalnikov

V družbi Modra zavarovalnica so se odzvali na potrebe osnovnošolcev in v dobrodelnem projektu zbrali 63 računalnikov, ki so jih razdelili 32 osnovnim šolam iz Posavja, Pomurja, Koroške, Bele krajine in Zasavja. Prvi del računalnikov so šolam dostavili 9. decembra, preostanek pa 23. decembra, so danes sporočili iz zavarovalnice. Učenje v šolskih klopeh je zamenjal pouk na daljavo. Številne osnovne šole po Sloveniji in učenci še vedno nimajo zadosti računalniške opreme za izvajanje šolanja na daljavo.

Šolanje na daljavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Šolanje na daljavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


14.26 Italijanski premier proti obveznemu cepljenju proti covidu-19

Medtem ko v Italiji poteka živahna razprava o kampanji za cepljenje proti covidu-19, je italijanski premier Giuseppe Conte danes izključil možnost obveznega cepljenja. Na novinarski konferenci ob koncu leta je dejal, da je prepričan, da bo kljub temu cepljenje množično, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

14.10 V Srbijo prispela prva pošiljka ruskega cepiva proti covidu-19

V Srbijo je danes prispela prva pošiljka ruskega cepiva proti covidu-19. Kot je danes sporočil srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar, je v pošiljki 2400 odmerkov cepiva Sputnik V, cepljenje z njim pa bodo začeli po koncu vseh postopkov za uporabo, po njegovih pričakovanjih 2., 3. ali 4. januarja, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Minister je še sporočil, da bo večja pošiljka ruskega cepiva v Srbijo prispela po novem letu. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Mirsad Đerlek je kasneje dejal novinarjem, da bo naslednja pošiljka prispela 4. januarja in potem vsak teden okoli 20.000 odmerkov.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Đerlek je izpostavil, da je Srbija trenutno edina evropska država, ki ima cepivo dveh različnih proizvajalcev, ki se razlikujeta glede na način delovanja. Kot je pojasnil, eno cepivo temelji na inovativni informacijski ribonukleinski kislini (mRNK), drugo na adenovirusu, obema pa je skupno, da sta izredno kakovostni, varni in dajeta dobre rezultate. Ob tem je prebivalce pozval, naj se cepijo. Poleg ruskega ima Srbija še cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, s katerim so prebivalstvo začeli cepiti prejšnji teden.

Srbija se je za nakup cepiva proti covidu-19 dogovorila še z več proizvajalci cepiv. Po napovedih naj bi kmalu prejeli tudi pošiljko cepiva kitajskega proizvajalca Sinofarm - Sinovac, konec prvega ali v začetku drugega četrtletja prihodnjega leta naj bi dobili še cepivo, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza ter cepivo podjetja Moderna.

14.00 Popoldne razprava o protikoronskih ukrepih

Vlada v ožji sestavi bo popoldne na Brdu pri Kranju skupaj s svetovalno skupino na podlagi najnovejših epidemioloških podatkov ponovno razpravljala o ukrepih za obvladovanje epidemije covida-19, med drugim glede vračanja v šole in omejitev med novoletnimi prazniki, na novinarski konferenci napovedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Po številu bolnikov s težjim potekom bolezni covid-19 in pritisku na oddelke za intenzivno nego se stanje ne izboljšuje. Se pa niža zasedenost bolnišničnih postelj nasploh. Danes je namreč drugi zaporedni dan, ko je zasedenih manj kot 1200 bolnišničnih postelj, rezerviranih za covidne bolnike.

Poleg tega vlada pričakuje, da se bo v prihodnjih tednih zaradi cepljenja zmanjšal tudi pritisk na oddelke intenzivne nege in število bolnikov s težjim potekom bolezni covid-19.

Kacin je ob tem ponovil, da je vlada napovedala enak režim gibanja v času novoletnih praznikov, kakršen je veljal v času božiča, v kolikor se epidemiološke razmere ne poslabšajo v veliki meri.

»Vlada še vedno upa, da bo lahko omogočila gibanje po celotni državi«, in sicer od 31. decembra od 12. ure do 20. ure naslednjega dne, je dodal. Še vedno pa bo veljala prepoved ognjemetov in uporabe pirotehničnih sredstev ter omejitev gibanja ponoči med 21. in 6. uro.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


12.00 Na Danskem podaljšali zaostrene protikoronske ukrepe

Danska vlada je v torek podaljšala veljavnost zaostrenih protikoronskih ukrepov, ki bodo v veljavi do sredine januarja. Prav tako je prebivalcem priporočila, naj omejijo silvestrska praznovanja ter stike z drugimi osebami.

12.00 Teršek in Pavlin s pobudo za presojo več vladnih odlokov na ustavnem sodišču neuspešna

Pravnik Andraž Teršek in odvetnik Damijan Pavlin s pobudo za presojo več vladnih odlokov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, na ustavnem sodišču nista uspela. Terškovo pobudo so ustavni sodniki zavrgli kot pomanjkljivo, ker je ni lastnoročno podpisal, Pavlinovo so presojali, a deloma zavrgli, deloma zavrnili.

11.00 Minister za kulturo Simoniti pozitiven na testu za koronavirus

Minister za kulturo Vasko Simoniti je bil na rutinskem testu pozitiven za koronavirus, so sporočili iz ministrstva. Kot so pojasnili, za zdaj kaže blažje simptome covida-19. Njegovi ožji sodelavci so ravnali v skladu s priporočili in zahtevami Nacionalnega inštituta za javno zdravje in zdravstvene stroke, so še poudarili.

Simoniti je tako tretji minister slovenske vlade s potrjeno okužen z novim koronavirusom. Poleg njega je bil na rutinskem testiranju po vrnitvi iz tujine 23. oktobra pozitiven tudi zunanji minister Anže Logar, 4. novembra pa še minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Na Kitajskem so sicer že cepili večje število ljudi. FOTO: Kevin Lim AFP
Na Kitajskem so sicer že cepili večje število ljudi. FOTO: Kevin Lim AFP


10.45 Cepivo kitajske farmacevtske družbe Sinopharm 79-odstotno učinkovito

Kitajska farmacevtska družba Sinopharm je danes sporočila, da je njeno cepivo proti covidu-19 79-odstotno učinkovito. To je manj kot cepivi, ki so ju razvili njeni zahodni tekmeci Pfizer in BioNTech ter Moderna. Kitajski znanstveniki si prizadevajo, da bi čim prej razvili svoja cepiva proti covidu-19. Pet jih je že v tretji fazi kliničnih testiranj, danes objavljeni podatki pa so prvi o učinkovitosti enega od teh potencialnih cepiv. Pekinški Inštitut za biološke proizvode, ki je podružnica Sinopharma, je danes sporočil, da je učinkovitost zaščite njihovega cepiva 79,34-odstotna.

Sinopharm je pri kitajskem regulatorju za zdravila že vložil prošnjo za odobritev cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kitajske oblasti so večkrat zagotovile, da so kitajska cepiva varna in nimajo resnih stranskih učinkov. Na Kitajskem je bilo v okviru programa nujne uporabe cepiv cepljenih že več kot milijon ljudi, med drugim zdravstveni delavci, uslužbenci državnih podjetij in delavci, napoteni v tujino.

Združeni arabski emirati so ta mesec odobrili Sinopharmovo cepivo, s čimer so postali prva država, ki je odobrila cepivo proti covidu-19, razvito na Kitajskem. Sporočili so, da je cepivo na podlagi začasnih rezultatov tretje faze testiranj 86-odstotno učinkovito.

10.00 Na Otoku novo cepivo

Britanska agencija za zdravila je odobrila tudi uporabo cepiva proti covidu-19 švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in britanske univerze Oxford.

8.40 V Nemčiji prvič več kot tisoč umrlih zaradi covida-19 v enem dnevu

V Nemčiji je prvič v enem dnevu umrlo več kot tisoč bolnikov s covidom-19. V zadnjih 24 urah je umrlo 1129 bolnikov s covidom-19. Hkrati so potrdili 22.459 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha. Doslej je največ bolnikov s covidom-19 v enem dnevu umrlo minulo sredo, in sicer 962. Kot so ob tem še sporočili z omenjenega inštituta je bilo manj novih okužb in smrti, ki so jih v Nemčiji beležili v zadnjih dnevih, posledica tega, da lokalne oblasti med božičnimi prazniki niso posredovale zahtevanih podatkov. Nemčijo je drugi val okužb z novim koronavirusom prizadel bistveno bolj kot prvi. V državi se je v soboto začelo cepljenje proti covidu-19 s Pfizer-BioNTechovim cepivom. Kot prvo so v domu za starejše cepili 101-letno oskrbovanko. Glede na nemško javnomnenjsko raziskavo, ki jo je objavila nemška tiskovna agencija dpa, je pripravljenost za cepljenje proti covidu-19 izrazilo okoli 65 odstotkov Nemcev.

7.45 V ZDA potrdili prvi primer okužbe z novim sevom koronavirusa

Guverner ameriške zvezne države Kolorado Jared Polis je v torek sporočil, da so v državnem laboratoriju potrdili prvi primer novega seva novega koronavirusa, ki se je prvič pojavil v Veliki Britaniji. Potrdili so ga pri mlajšem moškem, ki pred okužbo ni potoval, trenutno pa je v samoizolaciji. Po navedbah strokovnjakov sta cepivi podjetij Pfizer in Moderna, ki sta v ZDA že v uporabi, učinkoviti tudi proti novemu sevu, katerega značilnost je, da se izredno hitro širi. Po podatkih univerze Johns Hopkins se je do torka zvečer v ZDA z novim koronavirusom okužilo 19,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 339.000. Za posledicami covida-19 je v torek umrl novoizvoljeni republikanski zvezni kongresnik iz Louisiane, 41-letni Luke Letlow.

6.55 Prepoved prodaje pirotehnike in prepoved šol vožnje

Vlada je podaljšala odlok, da trgovine z izjemo tistih, ki so nujne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja, ostanejo zaprte. V odloku je zapisana tudi prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov in sicer predvsem iz razloga večje verjetnosti za povzročitev poškodb, ki bi potrebovale bolnišnično oskrbo, v primeru množične uporabe pirotehničnih izdelkov, kar pa glede na trenutno obremenjenost bolnišnic predstavlja preveliko tveganje. Odlok začne veljati 31. decembra 2020 in velja sedem dni.

Vlada je tudi sprejela odlok o prepovedi opravljanja vozniških izpitov oziroma izvajanje učenja vožnje. Odlok še določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so zaradi začasne prepovedi tega odloka potekla ali potečejo od 16. novembra 2020 do vključno 8. januarja 2021, podaljša do vključno 28. februarja 2021. Odlok začne veljati 2. januarja 2021 in velja sedem dni.

6.50 DZ potrdil sedmi protikoronski zakon

DZ je sprejel sedmi protikoronski zakon, vreden 550 milijonov evrov. Tudi ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa tako kot prvi protikoronski zakon dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva, med njimi upokojence, študente in družine. V njem je zapisana tudi možnost prisilnega upokojevanja.

image_alt
Kaj prinaša sedmi protikoronski paket?


6.50 Federal Reserve podaljšal program posojil

Centralna banka ZDA Federal Reserve je do 8. januarja podaljšala veljavnost programa posojil srednje velikim podjetjem, ki je bil sprejet spomladi s prvim stimulacijskim zakonom za pomoč gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije covida-19. V banki so podaljšanje pojasnili z dejstvom, da potrebujejo več časa za obdelavo prošenj za posojila po enem od številnih programov pomoči, ki jih je v času pandemije potrdil kongres.

Program je vreden 600 milijard dolarjev, v prvih petih mesecih obstoja pa je izdal le za pet milijard dolarjev posojil, do 23. decembra se je nato ta številka povečala na 14,59 milijarde dolarjev. Izvajati se je začel junija in denar je bil predviden za podjetja, ki so prevelika, da bi lahko zaprosila za posojila po drugem bolj popularnem programu nepovratnih posojil podjetjem, ki v času pandemije ne bodo odpuščala.

Komentarji: