Srebrna nit za konec oderuštva in diskriminacije

Poziv pristojnim: Država naj takoj poskrbi za črpanje evropskih sredstev za gradnjo domov za starejše
Fotografija: Država mora graditi javne domove, pri čemer naj poišče evropska sredstva, pozivajo v združenju Srebrna nit. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Država mora graditi javne domove, pri čemer naj poišče evropska sredstva, pozivajo v združenju Srebrna nit. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Združenje za dostojno starost Srebrna nit je včeraj predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ministrstvoma za zdravje in za delo, varuhu človekovih pravic in kandidatom za evropske poslance poslalo tretje javno pismo, v katerem državo pozivajo, naj se takoj loti črpanja evropskih sredstev za gradnjo nujno potrebnih domov za starejše.

Kot so zapisali, je država že pred dvajsetimi leti sklenila, da ne bo gradila domov, ker jih je dovolj, zdaj pa podeljuje koncesije zasebnikom, tudi tujcem, ki nato investicijo zaračunajo oskrbovancem z dovoljenjem države. Država mora graditi javne domove, pri čemer naj poišče evropska sredstva, kar ji uspeva na mnogo drugih področjih. Glede zmogljivosti je kritično predvsem v Ljubljani in okolici, nastanitve za ljudi z demenco pa so potrebne po vsej državi. Poudarjajo, da je domove treba graditi s pametnim načrtovanjem in usklajeno, da se ne bi ponovila zgodba v Osilnici, kjer je dom nedograjen; ustavilo se je pri dokončanju, zagotavljanju kadra in pomanjkanju državnega denarja, so zapisali v včerajšnjem pismu.


Proti zaračunavanju dodatnih storitev


V prejšnjih dveh pismih so pristojne pozvali k odpravi zaračunavanja dodatnih storitev v socialnovarstvenih zavodih in h koncu diskriminacije starejših v zdravstvu. Po besedah predsednice Srebrne niti Biserke Marolt Meden so se v zvezi s tem v petek sestali z novim ministrom za zdravje, prisluhnil jim je in pokazal pripravljenost za reševanje te problematike.

V tem času se ceniki niso spremenili, stanovalci še vedno doplačujejo za »luksuz«, ki je pravzaprav samo osnovna pomoč, nega in obravnava. Kot so zapisali, k takojšnjemu ukrepanju kliče zaračunavanje nadstandardnega bivalnega prostora, kot so lastne sanitarije, balkon, dodatna oprema in podobno, ter še druge tako imenovane dodatne storitve; njihovo oblikovanje je namreč manj nadzorovano kot cene osnovnih storitev in tako prikladna možnost za povečevanje prihodkov domov.

Morebitne spremembe in ukrepe bodo spremljali in javnost obveščali na svoji spletni strani www.srebrna-nit.si in na facebooku, kjer je med drugim objavljen odgovor zdravstvene zavarovalnice, ki so ga prejeli prejšnji teden.

Komentarji: