Policija potrdila, osumljenec je načrtoval množični poboj v javni ustanovi

Policija: Osumljenec je preko temnega spleta kupil polavtomatsko pištolo in avtomatsko strelno orožje ter strelivo. Oboje je bilo skrito v mikrovalovni pečici.
Fotografija: Ameriški varnostni organi so zasegli orožje na poti v Slovenijo, za katerega je naročnik že plačal okoli 5000 evrov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ameriški varnostni organi so zasegli orožje na poti v Slovenijo, za katerega je naročnik že plačal okoli 5000 evrov. FOTO: Jure Eržen/Delo

Z generalne policijske uprave je danes prišlo zelo nenavadno sporočilo, v katerem so skopo pojasnili, da bodo na novinarski konferenci predstavili dosedanje ugotovitve zelo intenzivne kriminalistične preiskave, v kateri sta slovenska policija in ameriški varnostni organi preprečili hudo tragedijo: izvedbo načrtovanih umorov z orožjem v Sloveniji v javni ustanovi.

Na popoldanski novinarski konferenci sta o tem spregovorila Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj, in Matjaž Jerkič, ki je pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Zaradi interesov preiskave sta bila bolj redkobesedna, že uvodoma pa sta potrdila, da so izvedbo načrtovanih umorov z orožjem preprečili odrasli osebi, slovenskemu državljanu, za katerega je odrejen pripor. 
 

Orožje skrito v mikrovalovni pečici


Osumljenec se pri prijetju, ki ga je izvedla policijska specialna enota, ni upiral, je povedal vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša. FOTO: Blaž Račič
Osumljenec se pri prijetju, ki ga je izvedla policijska specialna enota, ni upiral, je povedal vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša. FOTO: Blaž Račič
Donoša je potrdil tudi informacije, ki so neuradno prišle v medije, namreč da je osumljenec orožje kupil preko temnega spleta (oziroma darkneta). Pojasnil je več podrobnosti: naročil je polavtomatsko pištolo Glock in avtomatsko strelno orožje Remington ter strelivo, vse to pa je bilo skrito v mikrovalovni pečici. Američani so poštno pošiljko na poti v Slovenijo prestregli in orožje zasegli. ​Naslovljena je bila na ime naročnika, zanjo je že plačal okoli 5000 evrov. 

Preiskava je potekala v aktualnem mesecu. Po navedbi Donoše se osumljenec pri prijetju, ki ga je izvedla policijska specialna enota, ni upiral. Potrdil je, da je bil njegov namen množični poboj zoper znane osebe iz njegovega širšega okolja v javni ustanovi, obstajajo pa tudi indici, da bi bile možne žrtve med naključnimi osebami ter v še dveh drugih javnih ustanovah. Kot motiv za načrtovanje je navedel maščevanje, a ta del preiskave še ni zaključen. Po ugotovitvah policije je deloval sam.

Kot je dodal Donoša, ta njegov namen izkazujejo ugotovitve, do katerih so policisti prišli na podlagi različnih dokazil, odkritih med hišno preiskavo, in sodelovanja storilca med postopkom. Policija ga sicer doslej ni obravnavala. Osumljen je kaznivih dejanj poskusa nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva in poskusa umorov. Za prvo mu grozi zaporna kazen od šestih mesecev do petih let. Za kaznivo dejanje umora, če do njega pride, je kazen najmanj 15 let, pri večkratnih žrtvah tudi dosmrtna kazen.
 

Primer, s kakršnim se policisti v Sloveniji še niso srečali


Po besedah Jerkiča gre tokrat za primer, s kakršnim se doslej v Sloveniji še niso srečali. Osumljeni je namreč načrtoval strelski pohod in več umorov, kar so uspeli preprečiti z učinkovitim ukrepanjem ameriških varnostnih organov ter njihovo intenzivno kriminalistično preiskavo.

Glede njegove starosti so na novinarski konferenci zaradi občutljivosti obravnave ostali pri definiciji odrasle in ne, denimo, polnoletne osebe. Konkretnejših podatkov o njegovi starosti niso posredovali, z istim argumentom so zavrnili tudi odgovor na novinarsko vprašanje, ali gre za gorenjskega srednješolca, o čemer so neuradno poročali mediji.

Tudi podatkov o tem, zoper koliko oseb je osumljenec načrtoval umore, niso posredovali. Isto velja tudi glede ustanove, kjer naj bi se napad zgodil. Tudi ta ostaja zaradi zaščite tako storilca kot potencialnih žrtev in ustanove neznana.

Preberite še:

Komentarji: