STA grozi insolventnost

Nadzorni svet poziva vlado, naj nemudoma poplača obveznosti do agencije. Direktor STA je pisal Janezu Janši in ministrom.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) je vlado pozval, naj nemudoma poplača zapadle obveznosti do STA in izvršuje svoje zakonske obveznosti za financiranje javne službe skladno s sprejetim poslovnim načrtom STA za leto 2021, je po torkovi nujni seji v izjavi za medije danes sporočil predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom), ki ga vodi Uroš Urbanija, je enako kot že januarja zavrnil tudi plačilo zahtevka STA za opravljanje javne službe za februar. Urbanija navaja dva razloga, to je nepodpis pogodbe o opravljanju javne službe za letos in nedostavljeno dokumentacijo, zato se je Veselinovič, kot je pojasnil, obrnil na predsednika vlade Janeza Janšo in ministre.

Prosil jih je, naj posredujejo pisno pooblastilo Ukomu ali kakemu drugemu vladnemu organu, s katerim bo ta lahko izkazan kot predstavnik ustanovitelja. »Na ta način bo Vodstvo STA izkazanemu pooblaščenemu organu družbenika lahko zakonito predalo vse želene informacije in listine. Vlada sama kot družbenik STA, ki ima to pravico, namreč nikoli do zdaj ni zahtevala poslovnih listin in podatkov,« je zapisal Veselinovič. Poudaril je tudi, da podpisu pogodbe o opravljanju javne službe niso na STA nikoli nasprotovali, ampak že konec decembra lani vlado celo prosili, naj jo pripravi.

»Ob tem naj  poudarim, da financiranje STA iz državnega proračuna ni diskrecija ali dobra volja Vlade RS, temveč njena zakonska obveznost. In to ne glede na to, kdo je direktor STA,« je še zapisal direktor STA.


Nadzorniki: Podjetje bo insolventno nekaj tednov pred svojo 30-letnico


Nadzorni svet ugotavlja, da STA nepretrgoma in v neokrnjenem obsegu opravlja javno službo obveščanja slovenske in tuje javnosti po zakonu o STA. S tem agencija v polnosti opravlja vlogo neodvisne medijske hiše s pripravo ažurnih, točnih in nemnenjskih informacij, ki ji je bila dodeljena že ob njeni ustanovitvi leta 1991 skupaj z nastankom samostojne države. »Leto 2021 je z vidika STA in države Republike Slovenije izjemno pomembno leto, saj ne le da obe obeležujeta svojo 30. obletnico, ampak so pred nami tudi dogodki kot na primer predsedovanje Svetu EU in mednarodni športni dogodki s slovensko udeležbo, ki si jih brez poročanja STA ne moremo predstavljati. Po sedanji oceni bo podjetje insolventno in nezmožno plačevanja svojih obveznosti že nekaj tednov pred 30-letnico agencije,« je povedal Terčelj.

image_alt
Vlada predlaga razrešitev direktorja STA Bojana Veselinoviča


Nadzorni svet STA je po ponovni zaustavitvi financiranja javne službe obravnaval informacijo vodstva družbe o finančnem položaju STA in o možnih okoliščinah nastanka insolventnosti družbe in predlogih ukrepov za rešitev tega problema. Kot je ugotovil nadzorni svet, nobeden od predlaganih ukrepov ne more nadomestiti izpada plačila za javno službo, ki ga agenciji odreka vlada. Skrajni ukrep v obliki odpuščanja zaposlenih bi pomenil nezmožnost opravljanja javne službe v obsegu, kot ga agenciji določa zakon o STA. Hkrati pa bi to pomenilo tudi krnitev tržne dejavnosti, ki trenutno predstavlja edini finančni vir podjetja. 
 

Poplačilo zapadlih obveznosti zakonska obveznost ustanovitelja


Nadzorni svet STA zato poziva vlado, da nemudoma poplača zapadle obveznosti do STA in izvršuje svoje zakonske obveznosti za financiranje javne službe v skladu s sprejetim poslovnim načrtom STA za leto 2021. Po določilih PKP 7 je to zakonska obveznost ustanovitelja ne glede na to, ali je sklenjena pogodba o opravljanju javne službe v letu 2021. »Vlada torej ne spoštuje lastnega zakona, sprejetega v parlamentu. Sam osebno sem tudi mnenja, da gre za pomembno ustavno vprašanje, ali lahko vlada ignorira zakon oziroma se postavi nad zakon, ki ga je sprejel državni zbor,« je povedal Terčelj.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Nadaljeval je, da ne gre prezreti dejstva, da je STA doslej poslovala zelo uspešno. »Vlada kot zakoniti družbenik STA z neplačevanjem svojih obveznosti nosi veliko odgovornost za nastalo situacijo. Zaustavitev financiranja javne službe brez kakršnega koli dokazanega očitka je nesprejemljiva in v neskladju z načeli vladavine prava.«

Nadzorni svet pri tem znova poudarja, da so vse želene listine in podatki vedno na voljo Vladi RS kot edinemu družbeniku STA. Zakon jasno določa, da je edini družbenik vlada, čemur so pritrdila tudi mnenja pravnih strokovnjakov. Po našem vedenju pa Ukom nima pooblastila vlade, s katerim bi bile nanj prenesene družbeniške pravice. »Ob tem opozarjam, da je zaradi nespoštovanja zakona in neizvršitve plačila ogrožena eksistenca 90 zaposlenih in njihovih družin, s katerimi kot predsednik nadzornega sveta delim razočaranje in veliko zaskrbljenost,« je zaključil Terčelj.

Preberite še:

Komentarji: