Starši vendarle v vrtce in osnovne šole tudi brez pogoja PCT

Vlada je vzpostavila izjemo glede kratkotrajnih prihodov strašev v vrtce in osnovne šole, v kolikor njihovi otroci obiskujejo prvo triado pouka.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Vladni odlok, ki je – danes – že stopil v veljavo, je določal, da morajo starši, ki ne izpolnjujejo pogojev PCT (prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja), ob prihodu do vrtcev otroke oddati že pred vhodom, a je marsikaj glede tega odloka ostalo v zraku. Denimo ustrezen nadzor njegovega izvajanja.

image_alt
Ravnatelji so enotni, da niso dobili nobenih odgovorov


Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec je še na današnji konferenci ravnateljev na Brdu pri Kranju dejal, da je pogoj PCT za starše, ki pridejo v notranjost vrtca, obvezen. Le nekaj ur kasneje je vlada odlok v tem delu popravila.

Zvečer so z Ukoma sporočili, da je vlada na dopisni seji izdala nov odlok o dopolnitvi odloka o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Izjema le za kratkotrajne prihode oziroma odhode


»Dopolnitev odloka je posledica posebne situacije v vrtcih in šolah, ki predstavlja vsakodnevni prihod in odhod staršev in drugih oseb in traja le kratek čas,« so zvečer zapisali v vladem uradu za komuniciranje.

Vlada je sedaj odločila, da za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, v 1., 2. ali 3. razred osnovne šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pogoj PCT izjemoma ne bo veljal. Obvezno pa bo nošenje zaščitne maske in upoštevanje vseh ostalih preventivnih ukrepov.

Tovrstna izjema bo veljala le za kratkotrajne prihode oziroma odhode. Za vse druge prihode staršev v vrtec ali šolo – npr. ob uvajanju otroka, novinca, v vrtec, na pogovorne urice in roditeljske sestanke – pa je vlada določila, da bo vselej veljal tudi pogoj PCT.

Najnovejša dopolnitev odloka je, kot piše STA, že objavljena v uradnem listu in začenja veljati jutri.
 

Preberite še:

Komentarji: