Štirje predsedniki o epidemiji in sodelovanju politike

Borut Pahor, Igor Zorčič, Janez Janša in Alojz Kovšca so pozvali k politični stabilnosti, posvetili pa so se tudi volilni zakonodaji in predsedovanju Svetu EU.
Fotografija: Predsedniki so pozvali k čimprejšnji vzpostavitvi politične stabilnosti oziroma da bi se čim prej izkazalo, ali alternativa aktualni vladi obstaja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Predsedniki so pozvali k čimprejšnji vzpostavitvi politične stabilnosti oziroma da bi se čim prej izkazalo, ali alternativa aktualni vladi obstaja. FOTO: Blaž Samec/Delo

Predsedniki republike, vlade, državnega zbora in državnega sveta so današnje letno srečanje posvetili spopadanju z epidemijo covida-19. V tem smislu so pozvali k čimprejšnji vzpostavitvi politične stabilnosti oziroma da bi se čim prej izkazalo, ali alternativa aktualni vladi obstaja. Prav tako so se posvetili volilni zakonodaji in pripravam na predsedovanje Svetu EU.

Predsednik republike Borut Pahor je v izjavi za medije po srečanju poudaril, da je »sodelovanje edina pot, da krizo hitreje in uspešneje rešimo v prid vseh«. Če kdo meni, da lahko postavi alternativo, mu po besedah predsednika republike tega ne sme nihče braniti. Če se bo to zgodilo, bo odgovornost prevzela alternativa, če je ne bo, pa se je prav s tem dejstvom treba soočiti in pogledati, ali bi bilo vendarle mogoče doseči dogovor o sodelovanju, da bi vlada uspešno dokončala spopadanje z epidemijo s cepljenjem.

Izjave si lahko ogledate v videu:Predsednik DZ in poslanec SMC Igor Zorčič je ob tem dejal, da močno dvomi o tem, da bi določeni poslanci SMC prestopili v drugo koalicijo. »Vsi si želimo in promoviramo stabilnost v političnem prostoru. Verjamem, da ta miselnost prevladuje tudi med poslanci DZ, da bo vsak znal ugotoviti, kaj pomeni korak k večji stabilnosti in kaj je avantura,« je povedal.

Ko sta bili SMC in Desus pripravljeni sestaviti mešano koalicijo, v kateri stranke različno gledajo na preteklost, a so za skupno dobro pripravljene sodelovati za sedanjost in prihodnost, sta preprečili tisto, kar želijo danes nekateri vzpostaviti, je dodal premier Janez Janša. Gre za nek čas velikega tveganja, v katerem »bomo vsi skupaj plačali visoko ceno«.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Vlaganje nezaupnice ni naloga vlade, je pa pravica tistega, ki misli, da lahko v tej sestavi DZ ponudi boljšo alternativo, je Janša odgovoril na vprašanje o morebitni vezavi zaupnice na imenovanje ministra za zdravje ali na sprejem sedmega protikoronskega paketa. »Če bi boljša alternativa obstajala, potem verjetno ne bi bila puška v koruzi,« je pripomnil.

Predsednik DZ Alojz Kovšca je današnji posvet označil za iskrenega, pospremljen pa je bil tudi z zaskrbljenostjo zaradi novih okoliščin glede epidemije in odločnostjo, da jo s skupnimi močni premagamo.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Komentarji: