Zakaj so naročili Geneplanetove ventilatorje in zakaj nekaterih ponudb niso odprli?

Minister za gospodarstvo se brani, da je le izpolnil nalogo zagotoviti zaščitno opremo.
Fotografija: Zdravko Počivalšek FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek FOTO: Voranc Vogel

Zdravniki za zdravljenje bolnikov s covidom-19 so medicinske ventilatorje dobavitelja Geneplanet, za katerega je posredoval minister Zdravko Počivalšek, označili za manj primerne, je zapisano v dokumentu, ki so ga pridobili v uredništvu oddaje Tarča, ki je minuli teden razkrila pritiske politike pri dobavi zaščitne opreme v boju proti epidemiji covida 19.
 
Pri podjetju Geneplanet je bilo naročenih 220 respiratorjev za predihavanje bolnikov. V mnenju, ki ga je o ventilatorju Siriusmed R30 podal doktor Rihard Knafelj, je med drugim zapisano, da je medicinski ventilator ocenjen kot neprimeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi okužbe z novim koronavirusom, so poročali v Tarči. V podjetju se branijo, da to ni res in da so takšne ventilatorje namestili tudi v drugih državah.


 
Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so kljub negativnemu mnenju zdravnikov naslednji dan sklenili pogodbo z Geneplanetom, ki je za ta posel po posredovanju ministra Počivalška dobil predplačilo. Knafelj – ob njem sta bila v strokovni skupini še zdravnika Marko Noč in Primož Gradišek – pravi, da je bil presenečen, da so te medicinske ventilatorje naročili, saj je njihova skupina od 90 ventilatorjev kar 13 drugih ocenila za zelo primerne, so navedli v oddaji Tarča.
 
Marko Bitenc, direktor Geneplaneta, je vztrajal, da so njihovi ventilatorji ustrezni, kar potrjujejo številna naročila iz drugih držav. V podjetju povezave s politiko zavračajo in trdijo, da so zaradi medijskega pojavljanja utrpeli gospodarsko škodo.

Počivalšek je v oddaji poudaril, da je šlo za krizne razmere in da so samo poslušali o stiski zdravstvenih delavcev. »Izpolnil sem nalogo zagotovitve zaščitne opreme. Če bi poslušali druge, še do božiča ne bi dobili te opreme,« je poudaril in dodal, da ni podpisal ničesar. ​

Počivalšek je glede pogodbe za ventilatorje Geneplaneta nadaljeval, da je pogodbo podpisal Zavod za blagovne rezerve in ne on. »Kot minister nisem dobil nobenega sporočila, v katerem bi pisalo, da ventilator ni primeren,« je poudaril. Le 4 podjetja so bile v stanju pripeljati respiratorje, ne 13, pravi minister, ki je dr. Knaflju očital, da je svetovalec stranke LMŠ. Počivalšek je še dejal, da je ventilatorje kupil ljubljanski klinični center, UKC Ljubljana pa je med oddajo zanikal Počivalškove navedbe, da bi tako oni kot SB Celje najprej kupili omenjene ventilatorje. 

Ivan Gale, ki je razkril politične pritistke pri teh poslih, je na Počivalškove očitke, da je on podpisoval pogodbe o zaščitni opremi, odvrnil, da pogodb ni podpisoval, temveč jih je podpisoval nekdanji direktor blagovnih rezerv Zakrajšek. »Je pa bilo k vsaki pogodbi dano soglasje ministrstva. Čeprav ste lagali, da soglasij ni, soglasja so bila vsa pridobljena,« je dejal Gale.
 

Neodprte ponudbe


V Tarči so se dotaknili tudi vprašanja, zakaj so nekatere ponudbe za zaščitno opremo ostale neodprte. Do 15. aprila je uprava za zaščito in reševanje prejela 1947 ponudb, pregledali pa so jih le 1305, 642 pa je ostalo neodprtih. Na pristojno ministrstvo so novinarji oddaje Tarča večkrat naslovili to vprašanje, odgovor so dobili šele danes, a še ta je bil skop. Zapisali so, da so v času pregledovanja e-sporočil vladale krizne razmere in da zaradi tega ne morejo poslati kronološke evidence vseh prejetih ponudb.

Minister za obrambo Matej Tonin se je v oddaji odzval, da je šlo za krizne razmere, ko so bila skladišča prazna: »Bilo je več kot 3000 elektronskih sporočil, med njimi tudi maili v stilu 'imam prijatelja, na Kitajskem, ki lahko to uredi'. Ta skupina je vse neresne ponudbe in tiste, ki so imeli dolge dobavne roke, izločila. Ta skupina je pregledala po 80 ponudb na dan. Delalo se je racionalno. In vsak, ki je garal po 16 ur na dan, je zdaj užaljen, ker se vse meče v isti koš in se govori, da so kriminalci.«

Komentarji: