Študentska organizacija še korak dlje od študentov

Spremembe internih aktov bodo utišale kritične glasove in otežile kandidiranje na jesenskih volitvah.
Fotografija: Pred oktobrskimi volitvami študentskih poslancev so napovedane tudi spremembe volilnega pravilnika. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Pred oktobrskimi volitvami študentskih poslancev so napovedane tudi spremembe volilnega pravilnika. FOTO: Tomi Lombar

Poslanci študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) so danes obravnavali več sprememb statuta ŠOU, poslovnika študentskega zbora, volilnega pravilnika in pravilnika o pritožbeni komisiji. Kot je bilo pričakovano so bili vsi pomisleki opozicije in zaskrbljene javnosti preslišani, vsi predlogi pa potrjeni kot po tekočem traku. Večini predlaganih sprememb je skupno, da omejujejo možnost razprave na sejah študentskega zbora in študentom otežujejo kandidiranje na volitvah.

Veronika Tržan, poslanska opozicijske skupine Zagon v Študentskem zboru. FOTO: Osebni arhiv
Veronika Tržan, poslanska opozicijske skupine Zagon v Študentskem zboru. FOTO: Osebni arhiv
Poslanka opozicijske skupine Zagon Veronika Tržan je ocenila, da je najpomembnejša sprememba poslovnika, ki je omogočila, da se točke dnevnega reda, ki zaradi prekinitve seje niso bile obravnavane, štejejo za umaknjene, če nadaljevanje seje ni sklicano v 30 dneh. Tržanova je v pogovoru za Delo opozorila, da je ta sprememba vladajoči koaliciji v študentskem zboru omogočila, da opozicijskih predlogov sploh ne bi obravnavali, saj vsako sejo lahko prekinejo že s tem, da preprosto odide toliko poslancev, da seja ni več sklepčna. Pred kratkim so to storili na seji, na kateri so odločali o usodi Radia Študent. Seja se je takrat nadaljevala šele po več kot dveh mesecih.

Poslanci bodo so potrdili tudi predlog, po katerem sami na sejah ne bodo mogli več postavljati vprašanj, temveč jih bodo morali poslati pisno predsedniku zbora najmanj dan pred sejo. Tržanova je opozorila, da je to način kako »opoziciji onemogočiti, da govori na sejah«, in poudarila, da ima predsedstvo ŠOU 30 dni časa, da odgovori na pisna vprašanja, »kar je pogosto prepozno za rešitev določenih stvari«, hkrati pa njihovi pisni odgovori na opozicijska vprašanja pogosto niso jasni in ne odgovarjajo vsebinsko.

image_alt
ŠOU onemogoča delovanje Radia Študent

Omejevanje javne razprave v ŠOU uvaja tudi sprememba, zaradi katere osebe, ki niso študentski poslanci, člani predsedstva ali predlagatelji oziroma zagovorniki točk dnevnega reda, ne smejo več razpravljati v študentskem zboru. Do zdaj so predstavnikom zainteresirane javnosti besedo namreč lahko odstopili poslanci. »Običajen študent pred študentskim zborom sploh ne bo več mogel do besede,« je stanje, ki ga želijo uvesti študentski poslanci, opisala Tržanova.

Pred volitvami oteževanje kandidatur

Pred oktobrskimi volitvami študentskih poslancev so sprejeli tudi spremembe volilnega pravilnika. Po novem študenti kandidatur ne bodo mogli več oddati po pošti, temveč le še v živo na Študentskem kampusu. Glede na to, da je rok za oddajo kandidatur septembra, še pred začetkom študijskega leta, to omejuje predvsem nepovezane kandidate zunaj Ljubljane, je pojasnila Tržanova. Poudarila je še, da nikjer niso navedene uradne ure vložišča in vsi poslanci niti ne vedo, kje natančno sploh je, ter spomnila, da so podobno težavo že imeli kandidati na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem, ki jim nihče od pristojnih ni znal pojasniti, kje lahko oddajo kandidature. Obvezna oddaja kandidature osebno je problematična še posebno zaradi pričevanj več študentov, da so bili zaradi kandidature izpostavljeni grožnjam.

Poslance opozicije je presenetilo tudi, da so bile spremembe predlagane povsem mimo delovnega telesa za pripravo aktov, medtem ko so bili predlogi sprememb, ki so jih na delovnem telesu podali sami, povsem prezrti.

Na vprašanja, kaj je razlog za predlagane spremembe in kdo je njihov predlagatelj, iz ŠOU še vedno niso odgovorili.

Preberite še:

Komentarji: