Iniciativa Študenti še obstajamo zahteva reševanje težav študentov

Študenti, ki so se organizirali izven struktur Študentske organizacije, so ministrstvu postavili svoje zahteve.
Fotografija: Študenti so protestirajo zaradi stisk v katere so potisnjeni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Študenti so protestirajo zaradi stisk v katere so potisnjeni. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Iniciativa Študenti še obstajamo je pred ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport danes predstavila zahteve za reševanje težav študentov, ki se nanašajo na študijsko, bivanjsko in ekonomsko problematiko, nato pa so jih predali ministrstvu. V petek jih čaka sestanek s predstavniki ministrstva, na katerem bodo razpravljali o zahtevah.

Kot je zahteve študentov povzela profesorica na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani Mirjana Ule, si študenti želijo kratkoročno odprtje fakultet tudi v primeru ponovne epidemije, tako kot je odprto gospodarstvo. Dolgoročno pa si želijo »reaktivirati aktivni državljanski status mladih in študentov,« da bi se jim omogočilo aktivno politično državljanstvo.

image_alt
Študentke in študente v predavalnice. Takoj!


Svoje zahteve so sicer oblikovali v treh sklopih. V sklopu študijske problematike zahtevajo podaljšanje statusa za študente, ki zaradi covida-19 niso uspeli dokončati študijskih obveznosti, da se celoten program v novem študijskem letu izvaja na fakultetah ter bodo tudi v primeru nove epidemije fakultete in knjižnice odprte v zeleni, rumeni, oranžni in rdeči fazi. Poleg tega zahtevajo, da bo omogočeno prehajanje meja zaradi študijskih obveznosti in upoštevanje bolniških izostankov zaradi covida-19.

image_alt
Fakulteta brez posluha za stiske izrednih študentov


Dotaknili so se tudi bivanjske problematike. Zahtevajo odprte študentske domove skozi vse leto ne glede na epidemiološko sliko. Želijo si, da bi se povečalo število študentskih postelj in da bi bile te na voljo tudi za tuje študente.

Mladi raziskovalec s Fakultete za družbene vede Klemen Ploštajner je opozoril, da mladi zaradi porušenega razmerja med višino plač in cenami nepremičnin nimajo dostopa do stanovanj. Kritično je komentiral, da študentom niso bila omogočena ugodna posojila za gradnjo, kot je bilo to omogočeno njihovim staršem. Mlade je opisal kot »prvo pravo slovensko generacijo«.

image_alt
Pravica do doma bi morala imeti večjo težo kot pravica do zaslužka


Z zahtevami zaradi ekonomske problematike upajo na vračanje kupnine ali prenos dobroimetja za neuporabljene študentske vozovnice ter uveljavitev univerzalnega temeljnega dohodka za vse študente in socialni dodatek k temu za socialno ogrožene študente. Ker so študentje v letošnjem študijskem letu zaradi epidemije porabili manj študentskih bonov, bi si želeli, da neporabljen denar država nameni ogroženim študentom.

Iniciativo Študenti še obstajamo sestavljajo najpomembnejši organi vseh slovenskih univerz, kot so študentski sveti, študentski sveti stanovalcev in Zveza študentskih klubov Slovenije.

image_alt
Študenti: prezrti in kolektivno izgoreli


Da so študenti v stiski, je pokazala tudi aprilska raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po njihovih podatkih je skoraj četrtina vprašanih razmišljala o samomoru, 89 odstotkov vseh vprašanih študentov pa je v začetku letošnjega leta opazilo motnje razpoloženja, kot sta anksioznost in depresija.

image_alt
Študentom se obeta nenavadno predstavništvo


Preberite še:

Komentarji: