Tanja Fajon ne bo več predsednica SD, najverjetneje pa ostaja ministrica

Pričakovano je dosedanja predsednica SD sporočila, da ne bo oddala soglasja h kandidaturi za predsednico stranke.
Fotografija: »Ko se danes oziramo v prihodnost, se držimo svojih vrednot, še naprej bodimo sprememba, ki jo želimo videti, in se vedno spomnimo, da ni ovire, ki je skupaj ne bi mogli premagati. Hvala vam za skupno potovanje. To je bil eden največjih privilegijev v mojem življenju,« je še navedla Tanja Fajon. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Odpri galerijo
»Ko se danes oziramo v prihodnost, se držimo svojih vrednot, še naprej bodimo sprememba, ki jo želimo videti, in se vedno spomnimo, da ni ovire, ki je skupaj ne bi mogli premagati. Hvala vam za skupno potovanje. To je bil eden največjih privilegijev v mojem življenju,« je še navedla Tanja Fajon. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP

Tanja Fajon, ki je stranko vodila zadnja štiri leta, je članom sporočila, da jih nagovarja z mešanimi občutki in da je hvaležna za predanost, delo in pogum, ki ga je pokazal vsak od njih. »Zavzemala sem se za politike, ki so vdihnile življenje samemu bistvu socialne demokracije in zagotavljale prihodnost, na katero bodo naši otroci lahko ponosni. In za te se bom zavzemala naprej. Ko se pripravljam na odstop s položaja predsednice Socialnih demokratov, to počnem s težkim srcem. A zavedam se odgovornosti, ki je s težo bremena afere sodna palača stranko močno prizadela,« je zapisala in dodala, da verjame, da je najtežje za njimi.

Po njenem je prišel čas, da izvolijo novo vodstvo, da stranko povežejo sveže zamisli in da se z drznimi koraki lotijo izzivov, ki so pred njimi.

Na aprilskem kongresu se torej ne bo potegovala za ponovno izvolitev, a je nato zatrdila, da bo še naprej aktivno prispevala k delu stranke in po najboljših močeh podpirala naslednjo generacijo voditeljev, ki bo krepila socialno demokracijo.

Fajonova je tudi v podkastu Moč politike jasno dala vedeti, da si želi ostati na čelu zunanjega ministrstva, a po neuradnih informacijah vse do danes v koaliciji niso načeli vprašanja morebitnih menjav. Robert Golob, predsednik vlade, je namreč sprva zahteval sodelovanje obeh predsednikov strank v vladi.

Na vprašanje o usodi Fajonove je vladni govorec Matej Arčon navedel, da po njegovih informacijah ostaja članica vlade, podobno tudi glede njenega podpredsedniškega položaja. Dodal je, da je treba počakati na kongres Socialnih demokratov in da se postavi novo vodstvo. »Počakajmo na njihove morebitne spremembe ali želje,« je dodal. Glede stališča predsednika vlade z začetka mandata, da morajo biti prvaki koalicijskih strank tudi člani vlade, je povedal, da je to »stvar dialoga in stališča, ki ga bo (predsednik vlade) zavzel ob dogodkih, ki se bodo zgodili«.

»Življenje se nenehno spreminja. Prepričan sem, da bomo našli s Socialnimi demokrati ustrezen dialog,« je povedal in dodal, da je tudi Luka Mesec po sestopu z vrha Levice ostal na podpredsedniškem mestu.

Preberite še:

Komentarji: