Poleg Beočanina in Prednika za predsednika SD tudi Brglez

Kandidati za vodstvene funkcije SD lahko le še danes podajo soglasje h kandidaturi. Kot kaže, se bodo za predsednika SD potegovali trije.
Fotografija: Oči so uprte predvsem v kandidate za predsedniško mesto, saj naj bi se z njega poslovila Tanja Fajon. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Oči so uprte predvsem v kandidate za predsedniško mesto, saj naj bi se z njega poslovila Tanja Fajon. FOTO: Jure Eržen/Delo

Doslej so trije kandidati potrdili, da bodo podali soglasja h kandidaturi za predsednika SD. To je najprej storil župan Ajdovščine Tadej Beočanin, nato Jani Prednik, ki se je doslej že večkrat spogledoval z mestom na vrhu SD, pozno zvečer pa je svoj namen potrdil še evropski poslanec Milan Brglez. Dober rezultat bi mu nudil dobro izhodišče pred evropskimi volitvami. Zanikal pa je že informacije, da si v primeru uspeha na kongresu želi prevzeti funkcijo zunanjega ministra. »Po pogovoru s številnimi člani stranke in lokalnimi odbori SD sem se odločil, da podam soglasje h kandidaturi za predsednika SD. Več informacij in pojasnil o tej odločitvi bom posredoval v naslednjih dneh,« je navedel.

Da si želi dokončati mandat na Mladiki, je dosedanja predsednica SD Tanja Fajon namreč jasno nakazala tudi že v podkastu Moč politike, kjer pa še ni želela povedati, kaj se je odločila glede ponovne kandidature na kongresu. To bo sporočila šele jutri, ko se bo vrnila iz Bruslja, a je menda že več posameznikom povedala, da se za to funkcijo ne bo več potegovala.

image_alt
Tanja Fajon o svoji prihodnosti in službi na RTV Slovenija

Da ne bo kandidiral za nobeno od vidnejših funkcij, pa je po daljšem tehtanju sporočil sedanji v. d. glavnega tajnika Matevž Frangež, ki so ga mnogi videli na čelu stranke.

Kljub temu da pravi, da je vedno vedel, da bo nekoč vodil socialno demokracijo, se tokrat Frangež za kandidaturo ni odločil. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Kljub temu da pravi, da je vedno vedel, da bo nekoč vodil socialno demokracijo, se tokrat Frangež za kandidaturo ni odločil. FOTO: Voranc Vogel/Delo
»Vedno sem se lahko zanesel na podporo družine – moje žene in treh otrok –, ki že danes plačujejo največjo ceno mojega političnega delovanja in odsotnosti. In ta cena bi bila s tem samo še večja. Zato ne bom kandidiral za predsednika SD in tudi ne za druge izpostavljene funkcije. Do kongresa bom poskusil opraviti zastavljene naloge v vlogi začasnega glavnega tajnika, ki mi ne leži in v njej ne uživam,« je zapisal in navedel, da če mu bo dano, bi rad nadaljeval delo državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu in zaključil projekte, v katere verjame.

Frangež se odpoveduje tudi nadaljnji kandidaturi za predsednika konference, ki jo je vodil doslej. Da bi se lahko potegoval za to funkcijo, pa je že napovedal njegov sodelavec Jernej Štromajer, ki je za zdaj najavil le kandidaturo za člana predsedstva.

Iz tekme za predsednika SD se je že ob odločitvi za volilni kongres izločil gospodarski minister Matjaž Han, danes pa še minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. 

Tudi kranjski župan Matjaž Rakovec je stranki sporočil, da ne bo kandidiral za predsednika stranke, prav tako tudi ne za podpredsednika. Kot razlog je navedel, da v njegovi občini poteka največji investicijski cikel doslej. »Sem odgovorna oseba, občanke in občani so mi pred kratkim zaupali nov mandat in pred menoj je naloga, da njihova pričakovanja in svoje obljube izpolnim,« je zapisal Rakovec in navedel tudi, da po njegovem dveh tako odgovornih nalog nihče ne bi mogel opravljati polnokrvno.

Kdo bo kandidiral za podpredsednika?

Da razmišlja, da se aktivneje vključi v stranko, pa je danes dejala pravosodna ministrica Andreja Katič, a s tem napovedala kandidaturo na podpredsedniško mesto, in ne predsedniško. 

Svojo ponovno kandidaturo za štiri podpredsedniška mesta sta že potrdila sedanja podpredsednika, evropski poslanec Matjaž Nemec in poslanka Meira Hot, prav tako predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek in poslanec Damijan Zrim. »V senci dogodkov, ki so zaznamovali zadnje tedne, sem se kot poslanec osredotočil na svoje delo v državnem zboru in veliko časa preživel na terenu, med ljudmi. Začutil sem željo po temeljiti prenovi stranke, številne pozive, da strnemo vrste in socialno demokracijo vrnemo v središče slovenskega političnega prostora,« je med drugim zapisal in objavi dodal tudi fotografijo s Prednikom. 

Kot kaže, bo vse prej kot enostaven del kadrovske križanke SD izbira novega glavnega tajnika, ki bo stranko prevzel v bržkone nezavidljivem položaju, pa poroča STA

Preberite še:

Komentarji: