Tatjana Bobnar tudi uradno na čelu policije

Ob imenovanju je poudarila, da policijo čakajo zahtevne naloge, eden vidnejših izzivov bo gotovo varovanje državnih meja.
Fotografija: Tatjana Bobnar je danes še uradno prejela znak generalnega direktorja policije. FOTO: Slovenska policija
Odpri galerijo
Tatjana Bobnar je danes še uradno prejela znak generalnega direktorja policije. FOTO: Slovenska policija

Tatjana Bobnar je tudi uradno generalna direktorica policije. Zatem ko jo je vlada na včerajšnji dopisni seji imenovala na to mesto, ji je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar na sprejemu vodstvenih delavcev policije v Tacnu danes še uradno predal znak generalnega direktorja policije.

Ta znak so danes podelili prvič, predvideva ga nov pravilnik, ki ga je 4. decembra izdal minister za notranje zadeve. Prav tako je prvič, da se po imenovanju na položaj generalne direktorice policije ta imenuje v naziv glavna policijska svetnica. Bobnarjeva je ob imenovanju poudarila, da policijo čaka veliko dela. Izpostavila je zahtevne naloge na področjih kriminalitete, vzdrževanja javnega reda in miru ter zagotavljanja splošne in prometne varnosti, eden vidnejših izzivov pa bo gotovo tudi varovanje državnih meja.

FOTO: Slovenska policija
FOTO: Slovenska policija

 

»Pri nas ni Divjega zahoda«


»Število zaposlenih v policiji se je v zadnjem desetletju zmanjšalo za skoraj 20 odstotkov,« je še opozorila in dodala, da zato odločno podpira prizadevanja obeh sindikatov za izboljšanje vrednotenja dela policistk in policistov. Dodala je, da »pri nas ni Divjega zahoda, čeprav bi nekateri radi ustvarjali tak vtis«.

Velik del zaslug za to je mogoče po njenih besedah pripisati prizadevnemu delu policistov in kriminalistov, ki vestno, zakonito in strokovno opravljajo svoje delo, in to kljub večletni kadrovski podhranjenosti, kljub vse več nalogam in ne nazadnje kljub stavki, s katero si, kot je povedala, legalno, legitimno in upravičeno poskušajo izboriti boljši položaj.

FOTO: Slovenska policija
FOTO: Slovenska policija


Zbrane je na današnji slovesnosti nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Po njegovih besedah funkcija generalnega direktorja policije zahteva celega človeka, veliko potrpljenja, vzdržljivosti in trdnosti, kar so vrline, ki jih Bobnarjeva vsekakor poseduje. Dodal je, da ima policija zelo pomembno vlogo znotraj obrambno-varnostnega sistema, saj varuje državljanke in državljane, jim služi ter jim pomaga. Žal se mnogi tega ne zavedajo, je dodal, glede pomembnosti policije pa izpostavil tudi včerajšnje dogajanje v Strasbourgu. Poudaril je, da Slovenija ni otok, kjer se takšni dogodki ne bi mogli zgoditi.

Bobnarjeva je sicer prevzela vajeti policije že 4. oktobra, ko je vlada razrešila takratnega generalnega direktorja Simona Veličkega. Dotlej je bila njegova namestnica. Njegovo razrešitev je predlagal Poklukar, vendar javnosti ni želel povedati, zakaj.
Neuradno je bilo slišati, da je šlo za nekompatibilnost med njima.

Šarec je nedavno v intervjuju za STA izrazil naklonjenost ženskam na čelu policije kot tudi vojske. Kot je dejal na dan, ko je bila na čelo vojske prvič imenovana ženska, generalmajorka Alenka Ermenc, je ponosen, da bosta tako na vrhu vojske kot policije ženski. »Obe sta izjemno sposobni, zelo predani svojemu delu in to je tisto, kar šteje,« je dejal in dodal, da to kaže tudi, da kot družba postajamo zrelejši. Nova načelnica generalštaba Slovenske vojske je Bobnarjevi na slovesnosti tudi osebno čestitala.

FOTO: Slovenska policija
FOTO: Slovenska policija

Komentarji: