Teršek umaknil soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika

Andraž Teršek je umaknil soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika, SDS si želi Verico Trstenjak.
Fotografija: Novi ustavni sodnik bo sicer na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Novi ustavni sodnik bo sicer na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra. FOTO: Blaž Samec/Delo

Profesor na Univerzi na Primorskem Andraž Teršek je po poročanju časnika Dnevnik včeraj zvečer predsednika države Boruta Pahorja obvestil, da še pred drugim dnem posvetovanj predsednika s poslanskimi skupinami umika soglasje h kandidaturi za ustavnega sodnika. Teršek naj bi bil ugotovil, da za izvolitev ne more zbrati potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Kot smo poročali, so mu poleg LMŠ podporo napovedali še v SD in SNS, ki imajo skupaj 28 glasov. Na glasove SMC Teršek ni mogel računati, prav tako mu niso bili pretirano naklonjeni v Desusu.

Največja parlamentarna stranka, SDS, je včeraj predsedniku Pahorju sporočila, da ne podpira nobenega od dveh kandidatov, prijavljenih na razpis za ustavnega sodnika – Boštjana Pintarja in Andraža Terška –, ampak si želijo, da bi decembra po izteku mandata Jadranko Sovdat nadomestila nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije Verica Trstenjak. Na Pahorjev poziv se sicer ni prijavila, a naj bi po besedah vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca Trstenjakova s kandidaturo soglaša.

V največji koalicijski stranki LMŠ so včeraj navedli, da so se o Trstenjakovi pripravljeni pogovarjati le, če profesor na Univerzi na Primorskem Teršek ne bi imel zadostne podpore med poslanskimi skupinami.

O podpori Verici Trstenjak v večini poslanskih skupin včeraj še niso razpravljali, a sogovorniki iz koalicijskih in iz opozicijskih vrst menijo, da je s svojimi izkušnjami primerna kandidatka za ustavno sodnico. Prvak SNS Zmago Jelinčič je še pred umikom soglasja Terška povedal, da bodo sami dali podporo Teršku in bi raje videli, da Trstenjakova zasede katero od izpraznjenih mest ustavnih sodnikov v prihodnje. Vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša pa je dejal, da njegovo podporo zagotovo ima, a v tem trenutku ne more govoriti za celotno poslansko skupino.

Za izvolitev sodnika ustavnega sodišča, ki ga državnemu zboru predlaga predsednik države, je sicer potrebnih najmanj 46 glasov.

Komentarji: