Testiranje ne sme stati več kot sedem evrov

Kljub temu je pri nekaterih izvajalcih cena hitrega testa 9,5 evra.
Fotografija: Nekateri izvajalci zdravstvenih storitev očitno niso razumeli novega odloka vlade glede cene hitrega testiranja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nekateri izvajalci zdravstvenih storitev očitno niso razumeli novega odloka vlade glede cene hitrega testiranja. FOTO: Blaž Samec/Delo

V Zdravstvenem zavodu Zdravje so nam včeraj dejali, da je cena samoplačniškega testa HAG, opravljena po predhodnem naročilu, na njihovi lokaciji 9,50 evra in z mobilnim timom zunaj njihove lokacije 12 evrov. Cena vključuje tudi dvojezični izvid, v slovenskem in angleškem jeziku, in izpis EU digitalnega potrdila.

Pojasnila, zakaj imajo še vedno ceno 9,50 evra, če bi morala, sodeč po odloku (v okvirčku), znašati največ sedem evrov, še čakamo. 

Hitri antigenski testi se namreč od ponedeljka financirajo iz proračuna pri izvajalcih javne zdravstvene dejavnosti, prav tako pri koncesionarjih. Zasebniki pa lahko opravljanje hitrega testa posamezniku zaračunajo največ sedem evrov.

V še bolj jasno razumevanje so včeraj z ministrstva sporočili, da je zaračunavanje kakršnihkoli dodatnih stroškov ob opravljanju hitrega testa nezakonito. Med njimi naštevajo zaračunavanje administrativnih stroškov, stroškov izdajanja QR-kode ali izpisa potrdila. »Tovrstno ravnanje se prijavi zdravstvenemu ali tržnemu inšpektoratu,« so pojasnili v zapisu na spletni strani.

Komentarji: