Maturanti odplesali enaindvajseto poulično četvorko

Ob spremljavi Straussove melodije se je na ulicah slovenskih mest in ponekod po Evropi zavrtelo od 18.000 do 19.000 mladih.
Fotografija: Pri letošnji ulični četvorki je sodelovalo 21 slovenskih mest, največ udeležencev je bilo v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Pri letošnji ulični četvorki je sodelovalo 21 slovenskih mest, največ udeležencev je bilo v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Maturantska četvorka na ulicah slovenskih mest že lep čas ne lovi več rekordov, je pa postala nekakšen simboličen zadnji ples, preden se dijaki, ki zaključujejo srednješolsko izobraževanje, pred maturo zakopljejo v knjige. 

image_alt
Zadnji plesni koraki pred maturo

Danes točno opoldne so zaplesali že enaindvajsetič, vsega skupaj se jih je ob spremljavi Straussove melodije na ulicah slovenskih mest in ponekod po Evropi zavrtelo od 18.000 do 19.000. Plesna zveza Slovenije je namreč kot koordinator projekta European Quadrille Dance Festival koordinirala ulično četvorko v 21 domačih mestih in še petih drugih evropskih državah – na Slovaškem, Madžarskem, v Srbiji, Severni Makedoniji in Črni gori. 

Kot je za STA pojasnil glavni koordinator projekta za Slovenijo in tujino Rudi Kocbek, je v omenjenih tujih državah zaplesalo okoli 12.000 maturantov, v Sloveniji pa okoli 6000.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Največ maturantov je plesalo v Ljubljani; prireditev pod imenom Parada ljubljanskih maturantov 2023 je pripravila ljubljanska dijaška skupnost, ki povezuje vse tukajšnje dijakinje in dijake ter deluje pod Študentsko organizacijo Univerze (ŠOU) v Ljubljani. Pri financiranju in organizaciji jim pomaga tudi Mestna občina Ljubljana.

Kot je za STA pojasnil Tjaž Črnčec iz Dijaške skupnosti Ljubljana, se je zbralo okoli 3000 udeležencev, približno 2500 jih je tudi zaplesalo. V luči nedavnih primerov medvrstniškega nasilja je izpostavil, da ples po raziskavah pozitivno vpliva na duševno zdravje mladih. Po njegovih besedah želijo tako s plesom prispevati k pozitivnemu vzdušju in druženju. Kot je dejal, so veseli velikega odziva mladih. Ti si želijo biti vključeni in so veseli večjih dogodkov, v tem primeru pa gre za njihov tradicionalni dogodek, ko enkrat na leto zavzamejo središče Ljubljane.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Sodelovanje na četvorki je bilo za vse slovenske maturante brezplačno, dogodek je prenašal Radio Slovenija International.

Plesna zveza Slovenije je tudi imetnik zadnjih treh Guinnessovih rekordov v sinhronem plesanju v letih 2009, 2010 in 2011. Rekordna znamka iz leta 2011 s 33.202 udeležencema še vedno velja za največje število simultano plešočih v četvorki.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Kranju pa so danes pripravili tradicionalni maturantski sprevod po mestu. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost Gimnazije Kranj, tako nadaljujejo tradicijo ceremonialov nemških univerz in gimnazij iz 17. stoletja. Na Gimnaziji Kranj se je maturantski sprevod pojavil pred drugo svetovno vojno, dokončno pa se je uveljavil po njej. Dogodek poleg sprevoda po mestu vključuje več različnih simbolnih dogodkov, med njimi sta, denimo, tudi predaja ključa tretješolcem in slovo od šole, v okviru prireditve pa so maturanti tudi zaplesali četvorko.

Preberite še:

Komentarji: